A Facebook legyőzte az orális szexet
Érdekes párkapcsolati kutatások 2011-ből
Randi- és szextanulmányból idén sem volt hiány. Íme, a legizgalmasabbak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan hét, hogy ne bukkanna fel valami új és meghökkentőnek szánt kutatás a párválasztási szokásokról, a szerelem kémiájáról vagy az elhidegülés okairól. A hírhedt brit tudósok abszurd megállapításai ugyan inkább csak a szkepszist erősítik, sok párkapcsolati vizsgálat azonban valós tapasztalatokat boncolva jut arra a meggyőződésre, ami talán nem is sántít annyira, mint várjuk.

Néhány kutatás csupán megmosolyogtat, de akadnak olyan meglepő eredmények is, amelyeken nem árt elgondolkozni.

A Facebook lefőzte a szexet

A közösségi oldalak az elmúlt években alaposan átszabták a társas kapcsolatokat, ami bőven fűszerezte előnnyel és hátránnyal is az egymás közötti kommunikációt. Több felmérés is született a megszállott közösségi kommunikációval kapcsolatban, de az egyik legérdekesebb kétségkívül az amerikai Cosmopolitan kutatása: az adatok szerint arra a kérdésre, hogy a Facebookról vagy a szexről mondana le inkább egy hétre, a megkérdezett kétezer olvasó 20%-a kapásból a szexet lőtte ki. Vagyis minden ötödik nő inkább posztolna ágytorna helyett.

A mániákussá vált, szinte nonstop virtuális jelenlét már odáig fajult, hogy sokan olyan alaptevékenységek közben is a Facebookon lógnak, mint az evés vagy a vezetés, mi több, 36% hancúr után már nem cigiért nyúl, hanem a laptopjáért. Egy brit kutatás kiderítette, hogy Angliában már többször kattintanak a Facebookra, mint az eddigi rekordokat tartó pornóoldalakra.

Rákkeltő orális élvezet

A John Hopkins Egyetem felmérése hívta fel a figyelmet arra az aggasztó kockázatra, amelyet az orális szex rejthet: a szexliberalizációnak köszönhetően egyre gyakrabban cserélnek partnert a fiatalok, és vetik bele magukat a védekezés nélküli élvezetbe. Pedig a kutatást végző orvosok szerint elég mindössze hat különböző partner ahhoz, hogy az illető beleessen a veszélyeztetett kategóriába, ahol megnő a torokrák kockázata. A védekezés nélküli orálszex alkalmával ugyanis könnyen bejuthat a szájüregbe a méhnyakrákot is okozó humán papillómavírus - HPV -, ami a daganatos megbetegedésekért felel. Így a kutatás értelmében már nem a cigi áll a szájüregi rákot okozó tényezők listájának tetején, hanem az orális szex.

Érzékenyebbek lettek a pasik

Bukik az érzelmes nő-rideg férfi sztereotípiája, ha hitelt adunk annak az amerikai tanulmánynak, amelyet Marissa Harrison, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora készített egyetemisták bevonásával. A kutatás szerint a férfiak szinte 180 fokot fordultak érzelmi téren, ugyanis a korábbi tapasztalatokkal ellentétben jóval hamarabb képesek szerelembe esni, mint a nők, ráadásul érzelmeiket is bátrabban és korábban fejezik ki. A felmérésből kiderül, hogy amíg egy nő esetében hónapokra van szükség a szerelem kialakulásához, addig a férfiaknál már néhány hét alatt megszületik az érzelem, ennek első kifejezését pedig háromszor annyi pasi időzíti korábbra, mint a partnerük. Egy másik kutatás is ráerősít az eredményre: eszerint a régóta párkapcsolatban élő férfiak szemében megnő a gyengédség szerepe, még a szexet is megelőzi.

Aszpirin helyett szerelem

A kaliforniai Stanford Egyetem orvosi karának kutatói egyetemi hallgatókon végeztek kísérleteket, amikor fényt derítettek a szerelem eddig ismeretlen funkciójára, a fájdalomcsillapító hatásra. Olyan párokat teszteltek, akik kevesebb, mint kilenc hónapja vannak együtt, és erős szenvedéllyel kötődnek egymáshoz, mivel a szerelem korai szakasza nagyon hasonlít a függőséghez. A hallgatóknak felváltva mutattak képeket a párjukról és egy számukra vonzó ismerősről, a kezükbe enyhe fájdalmat előidéző hőstimulátort nyomtak, közben pedig figyelték az agyi aktivitásukat.

Az eredmények a végén azt mutatták, hogy a szerelem jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet. A jelenséget a kutatók ahhoz a folyamathoz hasonlították, amely fájdalomcsillapítók, ópium vagy kokain bevételekor zajlik le.

Ezt is szeretjük