Ebben hazudnak a legtöbben a társkeresőkön

Szűrd ki, aki félrevezet

Sokan sugallnak ideális képet magukról, ám észreveheted őket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon a netes társkeresőoldalak adta lehetőségek hajlamossá teszik tagjaikat arra, hogy hazudjanak? Erre volt kíváncsi több amerikai kutatócsoport is. A Wisconsin-Madison Egyetem tudósai például azt találták, hogy a randioldalakon jelen lévők nagyjából 81%-a félrevezető adatokat ad meg a magasságáról, a súlyáról vagy az életkoráról.

Ám az is kiderült, hogy a résztvevők többsége inkább bevallja azt, hogy kövér, mint hogy a politikai hovatartozásáról nyilatkozzon.

Elvárások

A tudósok azt állítják, hogy bizonyos mennyiségű füllentés nemcsak elfogadott, de általában szükséges is a társas együttműködéshez, konkrétan pedig ahhoz, hogy valaki versenyképes maradjon az online randizás világában. A legtöbben a lehetséges partnerek vélt elvárásaikhoz igazítják a ferdítéseiket, ám közben számolniuk kell a feszültséggel, ami abból adódik, hogy egyszerre akarnak őszinték maradni, illetve minél jobb képet mutatni magukról.

Idealizált kép

Ezért fordul elő, hogy a profil egy idealizált énképet mutat, olyan kvalitásokkal, melyeket az illető szeretne kialakítani, vagy amelyekkel valaha rendelkezett. Néhányan arra gyúrnak, hogy minél több keresési paraméternek megfeleljenek, míg mások az önismeretük hiányáról árulkodnak. Mégis a kisebb füllentések dominálnak az ordító hazugságokkal szemben, hiszen a legtöbben számolnak a lehetőséggel, hogy élőben is találkoznak a kiszemeltjükkel.

Jeffrey T. Hancock, a Cornell Egyetem, valamint Nicole B. Ellison, a Michigani Egyetem docense New York-i online randizókat interjúvolt, illetve vizsgálta a netes profiljukat. 

Azt találták, hogy nők átlagosan körülbelül 3,8 kg-mal mondták könnyebbnek magukat, míg a férfiak csak 1-gyel, ők viszont inkább a magasságukban ferdítettek, átlagosan körülbelül 1,3 centivel magasabbnak állították be magukat. Az életkorukat illetően sokkal inkább őszinték voltak az emberek, bár a nők fotója átlagosan másfél évvel, míg a férfiaké fél évvel volt korábbi.

Hogyan szűrj?

Bár a testalkattal és az életkorral kapcsolatos ferdítések nehezen szűrhetők ki, mégis megtalálhatod a nyomát a profilokon a füllentésre való hajlamnak. Kutatók számítógépes elemzésnek vetették alá a bemutatkozásokat, hogy megtalálják a hazugság szövegszintű elemeit, és a következő törvényszerűségeket találták.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Aki hazudik, jellemzően nem egyes szám első személyben fogalmaz, hogy ezzel pszichológiai távolságot teremtsen a mondandójától, hiszen mégiscsak bűntudata van miatta. A füllentők több tagadószót használnak, gyakran fordul elő bemutatkozásukban a nem és a soha, ám kevesebb negatív érzelmi töltésű szó bukkan fel náluk, mint szomorú vagy csalódás - mindez a kozmetikázás eszköze. Ugyanakkor rövidebb bemutatkozást is írnak, hiszen így nehezebb rajtakapni őket.

Ezt is szeretjük