6 ártatlannak tűnő dolog, amit semmiképp se ossz meg a Facebookon

Visszaüthet

Vigyázz! A poénosnak hitt fotók és üzenetek imázsrombolóak is lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Facebook abból a célból jött létre, hogy segítse a kapcsolatok kialakítását és ápolását, ám olykor tönkre is teheti őket, hiszen egy virtuális életet kínál, ahol minden - jobb esetben csak majdnem minden - publikusan zajlik, és a múltnak általában nyoma marad. A dörzsöltebb tagok jól tudják, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk a közösségi portálon, ahol - csakúgy, mint a világban - bármi megtörténhet, ugyanis legtöbbször nem lehet tudni, ki rejtőzik egy arc vagy arculat mögött.

Ám a nyilvánosságnak olyan veszélyforrásai is lehetnek, melyeket nem védhetnek ki a vírusirtók, különösen akkor, ha te magad vagy a probléma kiváltója. Amennyiben nem akarod, hogy a Facebook inkább Frászbook legyen számodra, nem árt szelektálnod, hogy mit posztolsz ki magadról!

Vad bulifotók és másnapos üzenetek

Sokan úgy gondolják, hogy a Facebook az a hely, ahol kiengedhetik a gőzt és megmutathatják a lazább oldalukat, amit a valós életük szerepei között nem mindig tehetnek meg. A jófejségnek azonban néha ára van, különösen akkor, ha a közeli barátaidon túl másokhoz is eljut az üzenete. Amennyiben nem állítod be körültekintően a fotóalbumaid megtekinthetőségét az általad meghatározott személyre vagy csoportra lebontva, ne csodálkozz azon, ha egyesek megítélése megváltozik rólad a részeges bulifotóid miatt. Nem biztos, hogy a legvadabb szombat esték kompromittáló dokumentációja az anyósodra, a kollégáidra vagy a főnöködre is tartozik.

Akkor sem érezheted teljesen védve magad, ha odafigyelsz a beállításokra, hiszen lehet, hogy a munkaadód álnéven férkőzik be a baráti körödbe. Ily módon bármikor láthatja a poénnak szánt dorbézolós képeidet, melyek kínos jellemzést adnak rólad. A másnapos üzenetek küldése sem szerencsés, melyek tartalmából az is kiderülhet, miért késtél aznap a munkából.

Ezt megelőzendő érdemes célcsoportokra bontva listáznod, hogy kiknek szánod a megnyilvánulásaidat. Ezzel megelőzheted, hogy véletlenül a munkatársaknál landoljon a másnapos vegetációd története. A legbiztonságosabb azonban, ha az ilyen jellegű problémáidat egyáltalán nem teszed közzé.

Pasizós alkalmazások és kacér képek

Szingliként szíved joga, hogy a Facebookot flörtölésre is használd, de tudnod kell, hogy a kacér pillantású, kamerába kacsintós, fürdőruhás fotók éppúgy visszaüthetnek, mint a tivornyázós képek. Számos olyan esetről tudni, mikor egy állásra jelentkező azért szóródott ki a rostán, mert a személyzetisek negatívan ítélték meg az illetőt a profilja alapján. Ma már hazánkban is bevett szokás a potenciális alkalmazottak leinformálása a közösségi oldalak segítségével.

Ugyanakkor az efféle kihívó képeket előszeretettel használják fel szexuális szolgáltatást kínáló hirdetésekhez. Bárki készíthet képernyőfotót a fürdőruhás pózolásaidról, és sosem tudhatod, hol találkozol az arcmásoddal. Akár a bimbózó párkapcsolatod is rámehet arra, ha egy szexoldallal vagy kapcsolatba hozható. Hasonlóan imázsrombolóak lehetnek azok az alkalmazások, melyeket szívesen installálnak az egyedülállók. Ezek alapján bárki pontozhat téged, hogy mennyire talál szexisnek, feltéve, ha az adatlapodon ott van ez a widget. Nem beszélve a kéjes tartalmú kommentekről, melyekben vadidegenek nyilatkoznak arról, hogyan gyűrnék össze veled a lepedőt. Ezek a dolgok flörtkirálynővé tehetnek a Facebookon, de a valós életben hátráltatják az ismerkedést, mert könnyűvérűnek gondolhatnak.

Megjegyzések a munkádról és publikus szakítás

Az üzenőfalat veszélyes arra használni, hogy minden nyűgödet világgá kürtöld. Lehet, hogy úgy gondolod, neked nincsenek titkaid, így felelőtlenül ontod magadból a felesleges információkat, melyek alá is áshatják a karrieredet vagy a párkapcsolatodat. Ne tegyél rosszízű megjegyzéseket a munkádról, és lehetőleg kerüld a nyilvános szakításokat, hiszen minden mondatodnak nyoma maradhat.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Amennyiben elmulasztod bizonyos személyekre korlátozni az üzeneteid láthatóságát, azon sem kell meglepődnöd, ha kirúgnak a munkahelyedről azok után, hogy szétkürtölted, mennyire utálod a munkádat, és ma beteget jelentettél, mert munkaundorod támadt. Az expasik publikus pocskondiázása is rossz képet alakíthat ki rólad. Az újdonsült lovag ugyanis azt a képet szűrheti le ebből, hogy amint a dolgok rosszra fordulnak közöttetek, te gyerekes lejárató kampánnyal fogsz reagálni. Emiatt pedig nyomban menekülésre adhatja a fejét.

Ezt is szeretjük