5 dolog, amit nem kell eltűrnöd a szüleidtől, bármennyire is szereted őket
Vannak esetek, amikor jobb, ha nem a szüleidre hallgatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aligha akad bárki, aki a szüleivel szemben elfogulatlan tudna lenni. Ez többnyire nem is baj, de azokban az esetekben érdemes mégis az objektivitásra törekedni, amikor úgy érzed, a szüleid túlságosan beleszólnak az életedbe, vagy túlzott elvárásaik vannak veled szemben.

Ilyenkor gyakran nem árt, ha tudsz nemet mondani. Ebben a kapcsolatban is fontos, hogy arra törekedjetek, ne a nyomásuknak engedve tegyél meg számukra bizonyos dolgokat vagy viselkedj úgy, ahogy elvárják, hanem azért, mert te is így gondolod.

Konfliktusforrások persze minden kapcsolatban adódnak, és nem is feltétlenül kell teljes egyetértésre jutni bizonyos kérdésekben. De felnőttként mindkét féltől elvárható a sportszerűség és az, hogy ne hatalmi játszmának fogja fel a kapcsolatot, mely függő viszonyba kényszeríti valamelyik felet.

A szüleink gyakran szavak és tettek nélkül, pusztán azzal hatnak ránk, hogy a szüleink, ezért sokszor nehéz tetten érni náluk a manipulatív vagy önző szándékot. Mivel azonban ők is emberek, ők is követnek el hibákat - mi viszont gyakran vagy felnagyítjuk vagy lekicsinyeljük ezeket.

Gyakran akkor is befolyásolhatnak, ha közben sejtjük, hogy nincs igazuk. Akkor is megteszünk nekik bizonyos dolgokat, ha közben úgy érezzük, nem jogosan várják el. Lehet, hogy te is inkább elteszed azt a ruhát, amire az anyukád azt mondta, nem áll jól, mint hogy a barátnőidre hallgass, akiknek kivétel nélkül nagyon tetszik. Íme, néhány szülői viselkedés, mely ártalmas lehet.

Bűntudatkeltés

Előfordul, hogy jogosan érzel bűntudatot, de ennek feltehetően tudod is az okát. Ha nincs konkrét ok, hanem csak egy általános érzés benned, hogy hibázol, mert nem világos, hogy mit miért várnak el tőled, akkor lehet, hogy bűntudatkeltő stratégiákkal élnek. Ezek a kijelentések általában rólad szóló, korlátozó ítéletet tartalmaznak. Hibáztatnak vagy azt sugallják, hogy nincsenek veled megelégedve, és nem tetszik nekik, ahogy bánsz velük.

Ennek a helyzetnek az a veszélye, hogy megpróbálsz te válni az ő szüleikké, és kitalálni a gondolataikat. Az a legjobb megoldás, ha megkéred, mondják el, hogyan szeretnék, ha viselkednél.

Mindig az ő akarata

A szülők - élettapasztalataikból adódóan - valóban bölcsebbek lehetnek nálad, és valószínűleg vannak olyan helyzetek, melyekben jobban látnak téged, mint te magadat. De nem feltétlenül tudják mindig, mi a jobb. Lehet, hogy valamelyik szülőd elvárja, hogy az ő akarata érvényesüljön. Ha csak a viták szintjén nem tágít egy helyzetből addig, amíg nem adsz neki igazat, az kellemetlen, de a gyakorlatban figyelmen kívül hagyható.

Lehet, hogy már az is elég neki, ha úgy érzi, meggyőzött. De ha azt is szeretné elérni, hogy ennek megfelelően cselekedj, esetleg tekintélyelveket vet be, érdemes a sarkadra állnod, nem pedig kapásból rábólintani. Persze, a szülőktől való függetlenséget kivívni gyakran hosszabb folyamat, és apró lépésekből áll. A lényeg, hogy lásd azt, hogy másképp is lehet reagálni egy-egy helyzetre anélkül, hogy veszekedést kezdenél.

Hogyan hat még?

Videónkból kiderül, milyen észrevétlen hatással lehetnek ránk családunk tagjai.

Az önbizalmad aláásása

Bár szerencsés esetben a szülők inkább építik, mint hogy rombolnák szülöttjük önbizalmát, nem mindig ez történik. Lehet, hogy valakinek túl kritikus vagy maximalista az anyukája, ezért nehéz tőle dicséretet kicsikarni. Bár ez árthat az egészséges önbizalomnak, mégsem annyira ártalmas, mint a becsmérlő kritika. Utóbbit főleg a stílusa különbözteti meg a jó szándékú, építő kritikától. Lehet, hogy kissé gúnyolódó, vagy ítéletet tartalmaz. Például valaki nem azt mondja, hogy ez a ruha nem állj jól, hanem azt, hogy úgy nézel ki benne, mint egy tehén. Ha valamelyik szülőd lekicsinyli a teljesítményedet, a képességeidet vagy a külsődet, a legfontosabb, hogy arra törekedj: ne hidd el, hogy valóban kevesebb vagy!

Pletyka

Főleg bizonyos anyatípusokra jellemző, hogy ellenállhatatlan kényszert éreznek, hogy gyerekeik intim dolgait kiteregessék a barátaiknak vagy kolléganőiknek. Általában nem a rossz szándék, hanem a megszokás vezeti őket. Ilyenkor gyakran épp azért marad fölösleges a győzködés, mert nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy másokat is a gyerek történeteivel szórakoztasson. Valószínűleg abból az időből ragadt rajta a szokás, amikor a gyermeke még kicsi volt, és örömmel, büszkén mesélte a kis lurkó legújabb attrakcióit. Ha viszont akkor sem tud leszokni erről, ha már felnőtt a gyerek, akkor azt éri el nála, hogy az nem fogja neki elmondani legféltettebb titkait.

Ellenőrzési kényszer

Az ellenőrzés a hatalomgyakorlás eszköze lehet, és főleg a különköltözés elején vagy előtt lehet jellemző, hogy szüleid szeretnék tudni, mikor mit csinálsz. Ezért gyakran, váratlanul felhívnak, esetleg részletes beszámolással tartozol azért, mikor mit csináltál, rosszabb esetben váratlanul betoppannak hozzád valamilyen ürüggyel. Igen kevés esettől eltekintve nem kell természetesnek venned mindezt. Nehéz kivédeni ezeket a lépéseket úgy, ha a szép szó nem számít. Mégis az legyen az első, hogy leülsz velük beszélgetni, és érveket sorakoztatsz, megpróbálod meggyőzni őket, hogy ne tegyék.

Ezt is szeretjük