4 dolog, amit ne tegyél az év első munkanapján

A nem várt első munkanap hamarabb eljön, mint gondolnád, tegyél azért, hogy elviselhetőbb legyen. Kíméld meg magad a kényes helyzetektől!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első munkanap lehangoló lehet, mindenki visszavágyik a szabad semmittevéssel összekötött ünnepi létbe. Megkönnyítheted a helyzetet, ha néhány dolgot tiltólistára teszel.

Ne légy pesszimista!

Hidd el, nem te vagy az egyedüli, aki január első munkanapján nem nevezhető kifejezetten lelkesnek. Senkinek nem fűlik a foga ahhoz, hogy újra belecsöppenjen a munkahelyi stresszbe, ám ha folyton csak ez lebeg a szemed előtt, még jobban megnehezíted a saját dolgodat. Ezért fontos, hogy próbáld a pozitívumokat meglátni.

Például az ünnepi forgatagban biztosan akadt egy részeg nagybácsi, akinek irritáló humora az agyadra ment, vagy éppen az anyósjelölt újabb akciójáról is kipanaszkodhatod magad a kollégáidnak - megértő fülekre találsz majd.

Ne kapkodj!

Az év első munkanapján kétségtelenül e-mailek, esetleg hangpostaüzenetek fognak várni, de tilos kétségbeesve kapkodni, hogy lerendezd őket. Ez az első napod, hidd el, hogy senki nem várja el az azonnali válaszadást, ráérsz szép komótosan, a kávé és a reggeli péksütemény elfogyasztása közben szemrevételezni a leveleidet.

Ha mindent egyszerre akarsz elvégezni, fennáll a veszélye annak, hogy az ünnep alatt szerzett energiáid egy csapásra lemerülnek. Márpedig a következő nagyobb szünetig ezekből kell gazdálkodnod, így fontos, hogy csak lassan használd el őket. Légy következetes, és rendszerezd a feladataidat fontossági sorrend szerint. Így biztos, hogy semmi nem marad ki, ráadásul te sem fogsz ide-oda csapongani, amire máskülönben rámehetne az egész napod.

Ne tárulkozz ki!

Természetes, hogy van már egy kialakult, barátinak mondható köröd a kollégáiddal, azonban ez még mindig egy munkahely, amire vonatkoznak bizonyos etikai szabályok.

A szilveszteri ereszd el a hajam például a cenzúra kategóriájába tartozik. Nem illik az alkoholtól ködös élményeket boncolgatni, hiszen egyrészt erre valószínűleg senki nem kíváncsi, másrészt a későbbiekben problémád lehet belőle, ha esetleges összetűzésbe kerülsz az adott kollégával.

Persze, el lehet mesélni, hogy milyen jól sikerült, és rég voltál már ilyen őrült buliban, de az, hogy miként vonaglottál a színpadon az énekes mellett, meztelen felsőtesttel, nagyobb mennyiségű mojito elfogyasztása után, csak a szűkebb baráti körödre tartozik.

Fogadom, hogy...

Újévi fogadalmakat bizonyára te is tettél, de a legjobb, ha ezeket megőrzöd. Például, ha azt ígérted meg magadnak, hogy lefogysz, ám ebédkor tonnaszám majszolod az ünnepekről megmaradt mézeskalácsot vagy pogácsát, akkor bizony csak nevetségessé teszed magad. Valószínűleg ez a legkevésbé sem hiányzik, így, ha rákérdeznek, hogy te mit fogadtál meg, akkor érdemes olyan dolgokat megemlíteni, amiket várhatóan be is tartasz majd.

Szerinted melyik a legjobb tanács a négy közül?

Ezt is szeretjük