4 apró, de árulkodó jel, hogy a pasi hazudik
A mesteri hazudozó legtöbbször önmagát buktatja le, ám ehhez neked is ismerned kell a gyanús jeleket. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pasik részéről nemcsak a megcsalás körül fordulhatnak elő hazugságok, de sok más okból is füllenthetnek. Ahhoz, hogy kideríthesd, párod szándékosan ferdíti-e a valóságot, nem szükséges ellentmondásos pontokat keresned a történetében, vagy a telefonját lesned, hiszen a test mozdulatai mindennél beszédesebbek lehetnek.

Leginkább azok az apró gesztusok kelthetik fel benned a gyanút, melyeket teljesen észrevétlenül épít be a kommunikációjába - hiszen a tudatalattit nem lehet irányítani. Figyeld ezeket, és légy résen: ha gyakran kapod hazugságon partneredet, nem árt elgondolkoznod azon, hogy érdemes-e szorosabbra fűznöd a szálakat, vagy, ha már együtt vagytok, a kapcsolatotokat illetően!

Gyakran érinti az orrát

Ha azt veszed észre, hogy partnered beszélgetés közben a megszokottnál gyakrabban dörzsölgeti az orrát, valószínűleg nem minden igaz abból, amit mond. A gesztus oka az lehet, hogy a füllentést tartalmazó gondolatok magát a pasit is zavarba ejtik, mivel azonban szeretné leplezni érzelmeit, megpróbál valahogy a keze mögé bújni.

Emellett biológiai magyarázata is van ennek a mozdulatnak, ugyanis a hazugság miatti erősebb emóciók hatására felpezsdülhet a vérkeringés, ennek hatására pedig az orrban lévő érzékeny idegvégződések viszketni kezdenek. A mozdulatot ennek ellenére nem tudod összekeverni egy szimpla orrvakarással. Amennyiben épp félrevezet a pasid, csak lágy, simító mozdulattal érinti meg az orrát - ha tehát ezt észleled, jobb, ha alaposan figyelsz rá a továbbiakban.

Szemdörzsölés

Amikor a hazug pasi a szeméhez nyúl, szintén az agya irányítja a kezét. Egyesek szerint a tudatalatti ezzel a mozdulattal igyekszik kirekeszteni a megtévesztést és a hazugságot, de az is előfordulhat, hogy amikor párod nem mond igazat, ezzel a burkolt mozdulattal próbálja elkerülni a szemkontaktust.

Ha tehát a napjáról szóló beszámoló közben erősen dörzsölgetni kezdi a szemét, joggal merülhet fel benned a gyanú, hogy nem minden úgy történt, ahogy felvázolta. Ha emellett még jellemzően el is kalandozik a tekintete, szinte biztos lehetsz a lódításában, nem árt tehát, ha óvatosan kezeled: talán nem csak ebben az egy dologban ferdített.

Ám ne légy túl szigorú, hiszen lehet szó egyetlen jó szándékú füllentésről is, ami még nem kapcsolatromboló, valamint az is megeshet, hogy szemviszketéssel járó allergia kínozza partneredet. Jobban teszed tehát, ha nem egyetlen jel alapján ítéled meg a szavait.

Vakarja a nyakát

A bizonytalanságot kifejező gesztus a legtöbbször úgy ölt testet, hogy a füllentő a jobb mutatóujjával kezdi vakargatni a fülcimpája alatti területet. Ahogy ugyanis az orr esetében, a hazug kijelentések a nyakon is bizsergető érzéseket kelthetnek az érzékeny szövetekben.

Ám hasonló mögöttes okból akár a gallérját is húzogatni kezdheti partnered - ezzel is arról árulkodik, hogy mennyire kellemetlen számára az adott szituáció vagy az aktuális téma.

Amennyiben a beszélgetés közben párszor észleled ezt a nyak körüli matatást, érdemes fokozottabb figyelmet szentelned a mondanivalójának. De akár megkérheted őt az elhangzottak megismétlésére is, mondván, nem értetted pontosan, hogy miről is volt szó: ezzel a fogással könnyen lebuktathatod a füllentő pasit.

Takargatja a száját

A száj elé tett kézzel - akár csak pár ujjról vagy az egész ökölről van szó - a viselkedéskutatók szerint a legtöbb ember az elhangzó valótlan szavakat szeretné elfojtani. Annak ellenére is, hogy párod képes szemrebbenés nélkül elferdíteni a valóságot, ezt a tudat alatti mozdulatot valószínűleg ő sem tudja kordában tartani.

Ha a pasid a taktikusabb személyek közé tartozik, megtörténhet, hogy egy köhögéssel próbálja álcázni a szája elé emelt kezét, hiszen ilyenkor köztudottan illik eltakarni az ajkakat - így értelmet adhat az önkéntelen mozdulatnak. A száj eltakarása azonban minden kísérlet ellenére a felnőtteknél is ugyanazt jelenti, mint a komisz gyerkőcöknél, mégpedig, hogy rossz fát tettek a tűzre, és ezzel valójában tisztában is vannak.

Az árulkodó mozdulatok mellett persze nem árt, ha a férfi hangját és az egyéb jeleket is figyeled. Ha a testbeszéde mellé zavartan beszél, hadar, vagy hirtelen váltogatja a hanglejtését, valószínűleg joggal gondolod, hogy nem mond igazat.

Cikkünk Allan és Barbara Pease Testbeszéd című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük