10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Nézd meg, mit eszik a világ húsvétkor.

Dia

SpenótNagycsütörtököt régen zöldcsütörtöknek is nevezték. Ekkor zöld ételeket, például spenótot ettek, vagy csalánt főztek.

Spenót

Nagycsütörtököt régen zöldcsütörtöknek is nevezték. Ekkor zöld ételeket, például spenótot ettek, vagy csalánt főztek.

Dia

 	Tojás 	A tojás a húsvét elengedhetetlen étele, hiszen az újjászületést, Jézus feltámadását szimbolizálja. Fogyaszthatod főtten, de tojássaláta formájában is húsvétkor. 	Kapcsolódó cikk: 	Így készül a tökéletes főtt tojás »

Tojás

A tojás a húsvét elengedhetetlen étele, hiszen az újjászületést, Jézus feltámadását szimbolizálja. Fogyaszthatod főtten, de tojássaláta formájában is húsvétkor.

Kapcsolódó cikk:

Így készül a tökéletes főtt tojás »

Dia

HalSvédországban a sózott heringet előszeretettel fogyasztják húsvétkor, de a hal Franciaországban is kedvelt ilyenkor. Hazánkban nagypénteken ettek halat a régiek.

Hal

Svédországban a sózott heringet előszeretettel fogyasztják húsvétkor, de a hal Franciaországban is kedvelt ilyenkor. Hazánkban nagypénteken ettek halat a régiek.

Dia

Maceszgombóc-levesA zsidók egyik tradicionális étele a maceszgombócból készült leves. Titka, hogy a gombócokhoz kizárólag libazsírt és pászkát használnak, valamint szerecsendióval ízesítik.

Maceszgombóc-leves

A zsidók egyik tradicionális étele a maceszgombócból készült leves. Titka, hogy a gombócokhoz kizárólag libazsírt és pászkát használnak, valamint szerecsendióval ízesítik.

Dia

 	Torma 	A tojás és a sonka mellé fogyasztott torma Jézus szenvedéseit hivatott szimbolizálni. Sok helyen régen az étkezés kezdetekor először a tormából ettek, hogy ezzel tisztelegjenek Jézus előtt. 	Kapcsolódó cikk: 	Tormakrém házilag »

Torma

A tojás és a sonka mellé fogyasztott torma Jézus szenvedéseit hivatott szimbolizálni. Sok helyen régen az étkezés kezdetekor először a tormából ettek, hogy ezzel tisztelegjenek Jézus előtt.

Kapcsolódó cikk:

Tormakrém házilag »

Dia

 	Sonka 	A sonka sokáig nem volt a húsvét része. A paraszti életforma tartotta fontos eledelnek, a gazdagság és a bőség jelképe volt. Ez utóbbi okán csatlakozott később a húsvéti ételek sorába. 	Kapcsolódó cikk: 	Húsvéti sonkafőzés kezdőknek »

Sonka

A sonka sokáig nem volt a húsvét része. A paraszti életforma tartotta fontos eledelnek, a gazdagság és a bőség jelképe volt. Ez utóbbi okán csatlakozott később a húsvéti ételek sorába.

Kapcsolódó cikk:

Húsvéti sonkafőzés kezdőknek »

Dia

 	Kalács 	A húsvétkor általában meg is szentelt kalács is később csatlakozott a húsvéti ételek köréhez, ma azonban már elengedhetetlen eledele az ünnepnek. Édesen desszertként, sósan pedig a sonka mellé fogyasztandó. 	Kapcsolódó cikk: 	Fonott kalács készítése »

Kalács

A húsvétkor általában meg is szentelt kalács is később csatlakozott a húsvéti ételek köréhez, ma azonban már elengedhetetlen eledele az ünnepnek. Édesen desszertként, sósan pedig a sonka mellé fogyasztandó.

Kapcsolódó cikk:

Fonott kalács készítése »

Dia

TsourekiA görögöknél az egyik legfontosabb ünnep a húsvét. A böjtöt szigorúan betartják, és kizárólag húsvéti ételeket szolgálnak fel. Utóbbiak közül a legismertebb a tsoureki: húsvéti sós kalács, melybe tojásokat sütnek.

Tsoureki

A görögöknél az egyik legfontosabb ünnep a húsvét. A böjtöt szigorúan betartják, és kizárólag húsvéti ételeket szolgálnak fel. Utóbbiak közül a legismertebb a tsoureki: húsvéti sós kalács, melybe tojásokat sütnek.

Dia

BárányA bárány Jézus szimbóluma, aki áldozati bárányként váltotta meg az embereket kereszthalálával. Hazánkban és külföldön egyaránt fontos húsvéti étel.

Bárány

A bárány Jézus szimbóluma, aki áldozati bárányként váltotta meg az embereket kereszthalálával. Hazánkban és külföldön egyaránt fontos húsvéti étel.

Dia

ColombaOlaszországban a legelterjedtebb húsvéti édesség a colomba. Tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, a tetejére mandulaforgács kerül. A galamb formájú colomba a béke jelképe: ahogy nálunk a tojás, Olaszországban ez az édesség az újjászületés jelképe.

Colomba

Olaszországban a legelterjedtebb húsvéti édesség a colomba. Tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, a tetejére mandulaforgács kerül. A galamb formájú colomba a béke jelképe: ahogy nálunk a tojás, Olaszországban ez az édesség az újjászületés jelképe.
Ezt is szeretjük
Szerző: Femina.hu Femina.hu
Cimkék:
Fotó: