Így lesz hibátlan a rántotta - Lehet, hogy eddig rosszul készítetted

Apró trükkökkel kihozhatod a maximumot ebből az egyszerű, mégis tápláló reggeliből.

A tökéletes rántotta titka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

 A rántotta tökéletes megoldás a rohanós hétköznapokra, de a lusta hétvégi reggelekre is. Pár apró trükk betartásával pedig igazán ízletes is lesz.

Ahány ház, annyi szokás - ha a rántottáról van szó. Vannak azonban aranyszabályok, amiket érdemes betartani, ha krémes állagú és igazán ízletes reggelire vágysz.

Így lesz hibátlan a rántotta

Már a tojás fajtája is szerepet játszik a rántotta minőségében. Ha lehetőséged van rá, tanyasi tojásból készítsd el, ennek a legszebb ugyanis a sárgája.

A megvásárolt tojásokat alaposan verd fel, egészen addig, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul el nem keveredik.  Még jobb, ha shakerben rázod össze a nyers tojáskeveréket, így az mind színben, mind textúrában homogénebb lesz.

a tokeletes rantotta
Fotó: Tetra Images

Fontos, hogy ne hagyd állni a nyersen elkevert tojásokat, mert ilyenkor elszállnak a tojásba juttatott légbuborékok, és nem lesz elég laza a rántottád. A fűszerezést sem mindegy, hogy mikor végzed el: a túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsd fűszerekkel.  

A kész tojáskeveréket ne hígítsd tejjel, vízzel vagy tejszínnel, mert ezektől a rántotta kiszárad. Ha mindenképp hígítani szeretnéd, azt tejföllel tedd, ettől krémes állagú marad.

Amennyiben sajtot is hozzá szeretnél adni, vedd figyelembe, hogy milyen típusút használnál: míg a trappistát vagy cheddart inkább a végén keverd hozzá, a lágysajtokat, mint például a ricottát, a tojás előtt tedd a serpenyőbe, így kölcsönöz neki krémes állagot. Ezt egyébként úgy is elérheted, ha a tojásokat nagyon alacsony hőmérsékleten készíted el, hiszen ekkor a fehérje összeáll a sárgájával. A rántottád pedig élénk narancssárga színben fog pompázni. 

A serpenyőválasztásnál mindig vedd figyelembe, hogy mekkora mennyiséget készítesz. Kerüld el, hogy túl vékonyan terüljön el a serpenyőbe öntött keverék, mert az kiszáradáshoz vezethet. Ha megvan a serpenyő, mindig várd ki, hogy felforrósodjon, és azután öntsd bele a kész tojásos keveréket. Ezt követően állítsd alacsonyabb fokozatra a hőt, és addig főzd, amíg szilárd nem lesz.

tokeletes rantotta
Fotó: Claudia Totir

Kevergetéskor a serpenyő széléről a közepe felé haladj, mert a széleken gyorsabban megszilárdul a tojás. Ha nagyobb darabos rántottát szeretnél, előbb hagyd összeállni a serpenyőbe öntött tojást. 

Tálaláskor ajánlott mikróban felmelegített tányérba rakni, így lassabban fog kihűlni.  

Tegyél egészséges fűszereket is a rántottába! 

Ha unalmas a reggeli natúr rántotta, érdemes feldobni néhány olyan fűszerrel, melyek önmagukban is bizonyítottan szív- és érvédő hatásúak, serkentik az emésztést, és tele vannak hasznos ásványi anyagokkal.

11 emésztésserkentő, szívvédő fűszer a rántottába: sokkal egészségesebb és finomabb lesz tőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük