Egyszerű és isteni tojáslikőr, ami főzés nélkül elkészül - Akár 2 hétig is eláll

A legegyszerűbb tojáslikőrrecept, amivel valaha találkoztunk, ráadásul akár két hétig is eláll attól függően, mennyi alkohol kerül bele.

Tojáslikőr főzés nélkül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tojáslikőr nélkül nem múlhat el az idei húsvét, ezért hoztunk egy igazán egyszerű receptet. Imádni való lesz a végeredmény, és nemcsak azért, mert finom, hanem, mert jól díszíthető is. 

Isteni vendégváró ital, de öncélú fogyasztásra is érdemes elkészíteni. A bourbonnel készített tojáslikőr igazán különleges, ilyet még biztosan nem ittak a locsolók. 

A tojáslikőr elkészítése

A tojáslikőr sűrűségét elsősorban a tojássárgája adja majd, amit a felvert tojásfehérje tesz könnyedebbé, habosabbá. Fontos tudni, hogy, mivel ezt a likőrt nem főzzük, a hozzáadott alkoholmennyiségtől függ, meddig áll majd el a hűtőben, és meddig fogyasztható. Az alkoholmentes verziót egy napon belül el kell fogyasztani. Az, amelyikhez fél bögre alkoholt adunk, pár napig biztosan eláll. Az a változat pedig, amelyikben másfél bögrényi alkohol van, lefedve akár két hétig is tárolható hűtőben. Rendkívül fontos, hogy a tojás teljesen friss legyen, mivel a nyers tojást tartalmazó receptek ételmérgezést okozhatnak.

tojaslikor-husvet

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb tojás
  • 1 bögre kristálycukor
  • 2 bögre 3,5%-os tej
  • 1 bögre habtejszín
  • 0,5-1,5 bögre bourbon whiskey, rum, konyak vagy ezek keveréke

Válaszd el a tojásfehérjét a sárgájától. A tojásfehérjéket tedd egy nagyobb tálba, de még ne csinálj velük semmit, csak helyezd el egy napra a hűtőben. A hat darab tojássárgáját tedd egy közepes méretű tálba, és verd kézi vagy gépi habverővel, amíg citromsárgás színű, selymes, krémes, könnyű állagú nem lesz. Keverd bele a tejet, a tejszínt, majd az alkoholt - amilyet és amennyit választottál -, amíg egyenletes állagú elegyet kapsz. 

tej-belekeverese-tojaslikor

Fedd le ezt keveréket is, és tedd a fagyasztóba egy órára, utána helyezd át a hűtőbe, és ott tárold tálalásig. Ha a másfél bögrényi alkohollal dúsított verziót választottad, azt érdemes áttölteni üvegedénybe, majd abban lezárva tárolni. Közvetlenül a tojáslikőr fogyasztása előtt verd kemény habbá a tojásfehérjéket addig, amíg a mixert kiemelve a rajta maradt hab merev csúcsot formál. Ha a mixeren lévő hab lefelé hajlik, a hab még nem elég jó, keményebbre kell mixelni. Erről itt olvashatsz bővebben

A cikk az ajánló után folytatódik

Óvatosan kanalazd bele a tojásfehérjét a likőralapba, és lágyan keverd selymes, egyenletes állagúvá, semmiképp se kevergesd nagy lendülettel. Így a tojáslikőr lágy, habos állagot kap - lenti kép -, és a tetején kialakul egy habréteg, mintha cappuccinót innál. Tálaláskor a tetejét megszórhatod őrölt fahéjjal, szerecsendióval.

tojaslikor-tetejen-hab

Így válassz húsvéti sonkát az asztalra!

Húsvétkor, az eredetileg negyven napig tartó böjt után végre az asztalra kerül a sonka, a tojás, a kalács, sok helyen a sárgatúró, bárány is. A húsvéti sonka kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány tényezőt, ehhez adunk támpontokat alábbi cikkünkben.

Húsvéti sonka: tavaly óta változott a szabályozás! - Erre figyelj vásárláskor

Így válassz körültekintően húsvéti sonkát a boltban vagy a piacon!

Elolvasom
Ezt is szeretjük