Húsvéti sonka: tavaly óta változott a szabályozás! - Erre figyelj vásárláskor
Így válassz körültekintően húsvéti sonkát a boltban vagy a piacon!

husveti-sonka-tojas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, mely a hamvazószerdától nagyszombatig tartó böjti időszakot követi. Az eredetileg negyven napig tartó böjt után ilyenkor végre az asztalra kerül a sonka, a tojás, a kalács, sok helyen a sárgatúró és a bárány is.

A piackutatók szerint hazánkban húsvét körül mintegy hétezer tonna főtt sonka fogy el. Nem mindegy azonban, hogy milyen az a sonka. Segítünk, hogy idén biztosan jól válassz!

Erre figyelj sonkavásárláskor!

Alapvető dolog, hogy csak megbízható, legális forrásból vásárolj! Ha piacon szerzed be a húsvéti sonkát, kerüld az alkalmi árusokat! A húsvéti sonka megnevezés alatt egyébként a nyers sonkákat, parasztsonkát és hőkezelt sonkákat értjük. Utóbbiak esetében a címkén a "főtt sonka" vagy a "sült sonka" alapmegnevezésnek kell szerepelnie.

Vásárláskor ügyelj rá, hogy a termék - nyomás nélkül - semmiképp ne engedjen levet. Ugyancsak fontos szempont, hogy ne legyen beszáradt vagy túl kemény. Ami a mennyiséget illeti: ha a család nem vágyik napokig tartó húsevésre, és úgy saccolod, megelégszik kétszeri fogyasztással, ne vegyél másfél-két kilósnál nagyobb darabot. Ha azonban nagy vendégség lesz, vagy tudod, hogy eltart egy jó darabig, míg megunjátok a húsvéti sonkát, egy 5 kg-os, lapockából vagy combból készített sonkával is hazatérhetsz ünnepek előtt.

Egyre több családban ügyelnek rá, hogy zsírszegény sonka kerüljön az ünnepi asztalra. Ha ezzel te is így vagy, érdemes körülnézni a kötözött sonkák között. Amennyiben nem szeretnél zsákbamacskát venni, választhatsz olyan terméket, mely lapmetszettel rendelkezik - ilyenkor a füstölt, kötözött sonkát félbevágták, majd ezt követően zsugorfóliázták. Ha a metszeten nem látsz véraláfutásokat, a színe egyöntetűen bordó, sötétes rózsaszínbe hajló, és láthatóan nem túl zsíros a termék, tudhatod, hogy jó sonkát választottál.

Ez változott tavaly húsvét óta sonkaügyben

A Magyar Élelmiszerkönyv 2017. augusztus 1-jei módosítása szerint baromficombból és -mellből a továbbiakban nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. Ezenkívül több minőségi paraméteren is változtattak - például csökkenteni kell a sonka maximális sótartalmát -, illetve új csoportokat - szárított, nyers sonka, parasztlapocka - alakítottak ki. Egy további fontos változtatás, hogy nem lehet már füstöltnek, csak "füstoldattal füstölt"-nek vagy "folyékony füsttel füstölt"-nek nevezni azt a sonkát, melyet pusztán a füstaroma légtérbe történő párologtatásával kezelnek.

Ezt is szeretjük