Egyszerű és isteni tojáslikőr, ami főzés nélkül elkészül - Akár 2 hétig is eláll
A legegyszerűbb tojáslikőrrecept, amivel valaha találkoztunk, ráadásul akár két hétig is eláll attól függően, mennyi alkohol kerül bele.
Tojáslikőr nélkül nem múlhat el az idei húsvét, ezért hoztunk egy igazán egyszerű receptet. Imádni való lesz a végeredmény, és nemcsak azért, mert finom, hanem, mert jól díszíthető is.
Isteni vendégváró ital, de öncélú fogyasztásra is érdemes elkészíteni. A bourbonnel készített tojáslikőr igazán különleges, ilyet még biztosan nem ittak a locsolók.
A tojáslikőr elkészítése
A tojáslikőr sűrűségét elsősorban a tojássárgája adja majd, amit a felvert tojásfehérje tesz könnyedebbé, habosabbá. Fontos tudni, hogy, mivel ezt a likőrt nem főzzük, a hozzáadott alkoholmennyiségtől függ, meddig áll majd el a hűtőben, és meddig fogyasztható. Az alkoholmentes verziót egy napon belül el kell fogyasztani. Az, amelyikhez fél bögre alkoholt adunk, pár napig biztosan eláll. Az a változat pedig, amelyikben másfél bögrényi alkohol van, lefedve akár két hétig is tárolható hűtőben. Rendkívül fontos, hogy a tojás teljesen friss legyen, mivel a nyers tojást tartalmazó receptek ételmérgezést okozhatnak.
Hozzávalók:
- 6 nagyobb tojás
- 1 bögre kristálycukor
- 2 bögre 3,5%-os tej
- 1 bögre habtejszín
- 0,5-1,5 bögre bourbon whiskey, rum, konyak vagy ezek keveréke
Válaszd el a tojásfehérjét a sárgájától. A tojásfehérjéket tedd egy nagyobb tálba, de még ne csinálj velük semmit, csak helyezd el egy napra a hűtőben. A hat darab tojássárgáját tedd egy közepes méretű tálba, és verd kézi vagy gépi habverővel, amíg citromsárgás színű, selymes, krémes, könnyű állagú nem lesz. Keverd bele a tejet, a tejszínt, majd az alkoholt - amilyet és amennyit választottál -, amíg egyenletes állagú elegyet kapsz.
Fedd le ezt keveréket is, és tedd a fagyasztóba egy órára, utána helyezd át a hűtőbe, és ott tárold tálalásig. Ha a másfél bögrényi alkohollal dúsított verziót választottad, azt érdemes áttölteni üvegedénybe, majd abban lezárva tárolni. Közvetlenül a tojáslikőr fogyasztása előtt verd kemény habbá a tojásfehérjéket addig, amíg a mixert kiemelve a rajta maradt hab merev csúcsot formál. Ha a mixeren lévő hab lefelé hajlik, a hab még nem elég jó, keményebbre kell mixelni. Erről itt olvashatsz bővebben.
Óvatosan kanalazd bele a tojásfehérjét a likőralapba, és lágyan keverd selymes, egyenletes állagúvá, semmiképp se kevergesd nagy lendülettel. Így a tojáslikőr lágy, habos állagot kap - lenti kép -, és a tetején kialakul egy habréteg, mintha cappuccinót innál. Tálaláskor a tetejét megszórhatod őrölt fahéjjal, szerecsendióval.
Így válassz húsvéti sonkát az asztalra!
Húsvétkor, az eredetileg negyven napig tartó böjt után végre az asztalra kerül a sonka, a tojás, a kalács, sok helyen a sárgatúró, bárány is. A húsvéti sonka kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány tényezőt, ehhez adunk támpontokat alábbi cikkünkben.
Húsvéti sonka: tavaly óta változott a szabályozás! - Erre figyelj vásárláskor
Így válassz körültekintően húsvéti sonkát a boltban vagy a piacon!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
- húsvéti receptek
- buggyantott tojás
Így készítsd el a tökéletes lágy tojást! - Néhány másodpercen is múlhat
- kalács
- kelt tészta