Színpompás tavaszi virágok

Így tartsd őket, hogy sokáig illatozzanak

Varázsolj otthonodba egy aprócska tündérkertet a tavasz legszebb virágaival!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz a megújulás időszaka, a természet is felébred téli álmából, és olyan meseszép virágokkal üdvözöl, mint a jácint, a nárcisz vagy a tulipán. Azonban, mint minden növény, ezek a virágok is sok odafigyelést igényelnek, nem mindegy, hogy a lakás melyik helyiségébe teszed őket, mint ahogy az sem, hogy mennyi vízzel öntözöd meg őket.

Kis útmutatónk segít, hogy minél tovább pompázzanak és illatozzanak a tavasz első hírnökei otthonodban.

A jácint

A leggyakrabban kék, lila, fehér vagy rózsaszín színekben pompázó jácint a tavasz egyik legszebb virága. Erős, mégis kellemes illata miatt tavasszal valószínűleg te is beszerzel néhányat az otthonodba, hiszen egy-egy cserepes növény az egész lakást igazán kellemes illatúvá varázsolja.

A jácint jól viseli a lakás hőmérsékletének szélsőségeit is - bár a túlzott melegtől elsárgulhatnak a levelei -, de cserébe rengeteg fényt igényel, így lehetőleg napos, világos helyiségbe tedd. A könnyű, humuszos talajban érzi magát a legjobban, melyet folyamatosan nedvesen kell tartani, azt azonban megsínyli, ha rendszertelenül öntözöd.

A nárcisz

Néhány szál nárcisz egy formás kis vázában, és az otthonod máris tavaszi pompában ragyog. A sárgálló virág vékony szirmai könnyen elfonnyadnak, így nagyobb odafigyelést igényel, mint a jácint. Ugyanakkor választhatod a cserepes megoldást is, a párkányra ültetve szemet gyönyörködtető látvány, igazi tavaszi hangulatot áraszt.

A vágott nárcisz sokáig szép marad, ha a virágokat a váza nyakáig érő vízbe állítod. Amikor nárciszt vásárolsz, ügyelj rá, hogy mindig már nyílt virágzatút válassz, ugyanis vázában nem nyílik ki. Jó, ha tudod, hogy a nárcisz mérgező, így nem tűri meg maga körül a többi virágot. Mindig egyedül kösd csokorba, illetve ügyelj rá, hogy a gyerkőc nehogy megkóstolja, mert rá nézve is veszélyes.

A tulipán

A tavaszi virágok közül talán a legszebb a tulipán. Az ezer és egy színben pompázó virág nemcsak a szerelmet, romantikát és ártatlanságot jelképezi, de gyönyörűen feldobja a legegyszerűbb berendezésű helyiséget is.

A nagymamák házi praktikaként gyakran szórtak a virágok vizébe sót, így tovább szépek, frissek maradtak. Ez különösen fontos a tulipánnál, hiszen nagyon hamar lekonyul a szára, amitől az egész virág elcsúful. Azonban, ha arasznyi vízbe állítod bele a csokrot, és kizárólag hideg vízzel töltöd újra a vázát, tovább megőrzi szépségét. A lekonyuló szárak ellen szintén hatásos lehet egy kis asztali lámpa is. Tedd alá a csokrot vázával együtt, és nagyjából 10-15 percre hagyd alatta a virágot, az elhajlott szárak így ismét kiegyenesednek.

Jól bevált fortélyok

Jó néhány bevált népi trükk létezik, mellyel meghosszabbíthatod a vágott virágok élettartamát.

  • Sosem szabad a vágott virágokat közvetlen napsütéses helyre tenni, illetve huzatba állítani, mert hamar lekonyulnak és elszáradnak.
  • Ha friss virágot teszel egy olyan vázába, melyben már lakik egy csokor, akkor az új virág hamarabb elfonnyad, mint a régi.
  • Bármilyen meglepő, a jégkocka is kiválóan tartósítja a vázában álló virágokat. Csúsztass a porceláncsodába néhány jégkockát, és élvezd a csokor illatozását.
  • A burgonya rengeteg vizet tartalmaz. Vágj ketté egy zöldséget, és dugd bele a virág szárát, ettől sokkal tovább szép marad a virág.
  • A virágok szárának végéből ferdén vágj le egy darabot egy éles kés segítségével, ettől élettartamuk néhány nappal megnő.
  • Azok a csokrok, melyek sok virágport tartalmaznak, sokkal tovább szépek maradnak, ha hajlakkal óvatosan befújod a fejüket.

A tavasz hírnökein kívül rózsát vagy aranyvesszőt is köthetsz a kompozícióba. Ezek szárából vágj le egy keveset, így hosszabb ideig pompáznak.

Cikkünk a Házi praktikák, fortélyok című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük