3 izgalmas tojásfestő módszer

Gyorsan, fillérekből festhetsz szemet gyönyörködtető hímes tojásokat. Hogyan? Többek között hagymával és petrezselyemlevelekkel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvét elképzelhetetlen hímes tojások nélkül. A színes, mintás tojások elkészítése nem nagy ördöngösség: ha ismered a módját, és elárulod a kicsiknek is, akkor a gyerekekkel együtt is végezhetitek.

Ráadásul a mesterséges tojásfestékekre sem kell költened: a hobbiboltok helyett vedd célba a piacot, és vásárolj be inkább zöldségekből, melyekkel éppen olyan színpompás hímes tojásokat készíthetsz, mint a tojásfestékekkel.

Tojásfestés természetes színezőkkel

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a házi tojásfestésnek az egyszínűre festés természetes színezőkkel. Meglepő, de a szivárvány minden árnyalatát elő lehet állítani egyszerű zöldséglevekkel. A lilakáposztával és a bodzabogyóval kékre és pirosra, a céklával és a lilahagyma héjával bordóra és lilára, a vöröshagyma héjával vörösesre-barnásra, a spenóttal pedig zöldre festheted a tojásokat.

A művelethez nincs másra szükség, mint néhány befőttesüvegre és jó keményre főzött tojásokra. A felaprított zöldségdarabokhoz adj vizet, és főzd őket körülbelül fél óráig, majd öntsd át a befőttesüvegekbe, és hagyd langyosra hűlni. Ezután helyezd a színes lébe a főtt tojásokat, hadd fürödjenek! Minél tovább lubickolnak a színezőlében, annál élénkebb és mélyebb árnyalatuk lesz. Néhány csepp ecet vagy citromlé hozzáadásával pedig tovább fokozhatod a színek erejét.

Rátétes tojásdíszítés

Az egyszínűre festéstől csak egy lépés a rátétes minta készítése, amivel akkor is bátran megpróbálkozhatsz, ha nincs különösebb kézügyességed, vagy időszűkében vagy.

A munkához a fent említett zöldségfestékeken kívül mindössze egy használt, de tisztára mosott, testszínű nejlonharisnyára lesz szükséged, valamint különféle alakú levelekre - a petrezselyem vagy zeller zöldjére, illetve egyéb, különleges formájú levelekkel rendelkező fűszernövény levelére.

A tojásokat először tisztítsd meg a szennyeződésektől. A kiválasztott levélkét kicsit vizezd be, és tapaszd a tojás oldalára. Tedd a tojást egy levágott harisnyadarab közepébe, és bugyoláld bele szorosan. A tojás felső búbjánál kötözd össze erősen, és az így kapott kis csomagot ereszd a zöldségekkel vagy színes héjakkal teli főzővízbe. Az egyenletes szín eléréséhez alulra és felülre is kerüljön a héjakból. A festőlevet a forrástól számított 15 percig még nyugodtan a tűzön hagyhatod, csak vedd alacsonyabbra a lángot.

Az idő elteltével öntsd le a tojásokról a forró festőlevet, majd hagyd őket kihűlni. Amikor a tojások langyosak, nekiláthatsz a pólya kicsomagolásához. A változatos árnyalatokban és mintákban pompázó tojásokat töröld át puha ronggyal, majd fényesítsd egy kis zsírral vagy egy csepp olajjal. A főtt hímes tojásokat el is lehet fogyasztani, hiszen nem mérgező festékben, hanem természetes lében főttek keményre.

Tipp
A kissé fonnyadt levelek könnyebben simulnak a tojásokra. Ha pedig harisnya helyett cérnával vagy hímzőfonallal rögzíted ezeket, a tojások a levélminta mellett csíkosak is lesznek.

Viasszal írott tojások

A viaszírásos népi díszítés a legősibb magyar tojásdíszítő technika. A kézműves mesterek a tojásírást persze azóta tökélyre fejlesztették, de ez nem jelenti azt, hogy te magad ne boldogulhatnál el vele. A művelethez azonban nélkülözhetetlen néhány letisztított, formás főtt tojás, zöldséglevek, viaszgyertya és egy úgynevezett íróka. Ez utóbbi eszközt úgy készítheted el, hogy egy ceruzavastagságú pálcika végét felhasítod, és a nyílásba belehelyezel, és szorosan rögzítesz egy - ideális esetben cső formájú - fémpálcikát. Gombostű vagy fém tubusok megtisztított és meghajlított darabja is megteszi.

Házi ügyeskedéssel természetesen nem fogsz profi eszközt kapni, de a célnak így is bőven megfelel. Ezzel az írókával aztán megkezdheted a forró viasszal való rajzolást a tojás felületére. A minták sokféleségének csak a képzeleted szab határt, ha azonban még egy egyenes vonalat is nehezen húzol vele, egyszerűen csepegtesd a viaszt a tojásra - ez az úgynevezett csepegtetett vagy pettyes tojásfestési mód egyébként szintén létező festési technika.

A megszáradt, viaszmintás tojásokat ezután helyezd az elkészített, hideg festőlébe. Miután elérted a kellő színt, vedd ki őket, és hagyd a művedet megszáradni. Ezután tartsd óvatosan egy gyertya vagy a tűzhely gázlángja fölé a tojást, és törölgesd le róla az olvadó viaszt. Ha minden jól megy, a viasz alatt a tojás natúr vagy fehér színű marad, míg máshol színes lesz.

Ezt is szeretjük