
A hagyományos sárgatúró receptje: lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készítsd el
A sárgatúró éppen úgy készül, mint az egyszerű túró, csak rengeteg tojás van benne.


Fontos húsvéti étel, mégis alig ismerik, és nagyon kevesen készítik el az ünnepre a sárgatúrót. Ez az édes, lecsepegtetett túró főleg görög-keleti területeken ismert, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Amikor a nagyböjt letelt, és elkészültek az ételek a húsvétvasárnapi asztalra, a kalácsot, a sonkát és a sárgatúrót is elvitték a templomba, hogy felszenteljék. A görög-katolikusok által sűrűn lakott területeken annyira elterjedt ez az étel, hogy a római katolikusok is átvették, de csak ilyenkor, húsvétkor készítették el.
Úgy készül, mint az egyszerű túró
A sárgatúróval megegyező desszert Oroszországban és onnan átszivárogva Finnországban is létezik, bár ott nem a sós sonka mellé eszik, hanem édesség gyanánt. A sárgatúró éppen úgy készül, mint az egyszerű túró, csak rengeteg tojás van benne. Csak az arányokat fontos megjegyezni: egy deci tejre egy tojást kell számolni. Ezen kívül kerül még bele cukor és mazsola is, bár ez mazsolagyűlölő családokban elhagyható.

Ha már nekiállunk, érdemes igazi, házi tejet és tojást szerezni hozzá, mivel ez a két alapanyag határozza meg az egész ételt. Fontos, hogy lassan kell a tojást és a tejet összemelegíteni, hogy szétváljon a túró és a savó, majd konyharuhával bélelt szűrőben kell lecsepegtetni.
A művelet nem nagy kaland, körülbelül tíz perc munkával előállítható. A túró sajtszerű állagúvá áll össze, szeletelhető lesz, így kerül a húsvéti asztalra, ahol nagyon jól megy az édes kalácshoz és a sós sonkához.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Rock and Roll szív alakú fülbevaló8 490 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst ékszerszett27 900 Ft
-
Kis méretű ezüst karika fülbevaló4 100 Ft
-
Ezüst nyaklánc K betűs medállal7 490 Ft
-
Oroszlán ezüst horoszkópos nyaklánc6 990 Ft
-
Antracitszürke Swarovski® kristálygyöngy karkötő ezüst medállal11 900 Ft
-
Virágos szív cirkóniával ezüst ékszerszett18 900 Ft
-
Rózsaszín és fehér Swarovski® kristályos nyaklánc14 290 Ft
-
Ötös fonatú ródiumozott ezüst nyaklánc 50 cm23 900 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített pillangó medállal8 890 Ft
-
Ezüst nyaklánc különleges nap medállal8 590 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos pillangó alakú nyaklánc9 390 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett színes cirkóniával díszítve29 900 Ft
-
Fehér cirkónia kövekkel díszített kapcsos ezüst fülbevaló6 350 Ft
-
Ezüst nyaklánc M betűs medállal7 490 Ft
Hozzávalók:
- 1 liter teljes tej
- 10 tojás
- egy csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 60 gramm mazsola
A tejet, a mazsolát, a cukrot és a sót elkeverjük egy lábosban, és feltesszük alacsony lángra melegedni. A tojásokat egy tálba ütjük, és felverjük. Amikor a tej felmelegedett, hozzáadjuk a tojásokat, és folyamatos keverés mellett megvárjuk, míg szét nem válik a savó és a túró.

Ez körülbelül tíz perc alatt történik meg. Közben egy nagy tálra szűrőt teszünk, és a szűrőt kibéleljük egy laza szövésű konyharuhával. Amikor a túró jól láthatóan levált, az egészet a szűrőbe öntjük, és hagyjuk lecsöpögni, kihűlni. Amikor langyosra hűlt, batyut kötünk a konyharuhából, a mosogató fölé kötjük, és néhány óra alatt lecsöpögtetjük.
Csodaszép húsvéti torták
Bár az ünnepet megelőző nagyböjti hetek a keresztény hagyomány szerint szigorú böjtöt jelentettek, a húsvét elérkezésével ez is véget ér. A családok összegyűlnek, az asztalok megtelnek minden jóval, mindenki lakomához készülődik. Ünnepi desszertnek ideális választás lehet egy mutatós húsvéti torta.
OLVASD EL EZT IS!

- tojáslikőr
- húsvéti receptek