A hagyományos sárgatúró receptje: lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készítsd el

A sárgatúró éppen úgy készül, mint az egyszerű túró, csak rengeteg tojás van benne.

DSC 6025
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fontos húsvéti étel, mégis alig ismerik, és nagyon kevesen készítik el az ünnepre a sárgatúrót. Ez az édes, lecsepegtetett túró főleg görög-keleti területeken ismert, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Amikor a nagyböjt letelt, és elkészültek az ételek a húsvétvasárnapi asztalra, a kalácsot, a sonkát és a sárgatúrót is elvitték a templomba, hogy felszenteljék. A görög-katolikusok által sűrűn lakott területeken annyira elterjedt ez az étel, hogy a római katolikusok is átvették, de csak ilyenkor, húsvétkor készítették el. 

Úgy készül, mint az egyszerű túró

A sárgatúróval megegyező desszert Oroszországban és onnan átszivárogva Finnországban is létezik, bár ott nem a sós sonka mellé eszik, hanem édesség gyanánt. A sárgatúró éppen úgy készül, mint az egyszerű túró, csak rengeteg tojás van benne. Csak az arányokat fontos megjegyezni: egy deci tejre egy tojást kell számolni. Ezen kívül kerül még bele cukor és mazsola is, bár ez mazsolagyűlölő családokban elhagyható.

Ha már nekiállunk, érdemes igazi, házi tejet és tojást szerezni hozzá, mivel ez a két alapanyag határozza meg az egész ételt. Fontos, hogy lassan kell a tojást és a tejet összemelegíteni, hogy szétváljon a túró és a savó, majd konyharuhával bélelt szűrőben kell lecsepegtetni.

A művelet nem nagy kaland, körülbelül tíz perc munkával előállítható. A túró sajtszerű állagúvá áll össze, szeletelhető lesz, így kerül a húsvéti asztalra, ahol nagyon jól megy az édes kalácshoz és a sós sonkához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzávalók:

  • 1 liter teljes tej
  • 10 tojás
  • egy csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 60 gramm mazsola

A tejet, a mazsolát, a cukrot és a sót elkeverjük egy lábosban, és feltesszük alacsony lángra melegedni. A tojásokat egy tálba ütjük, és felverjük. Amikor a tej felmelegedett, hozzáadjuk a tojásokat, és folyamatos keverés mellett megvárjuk, míg szét nem válik a savó és a túró.

Ez körülbelül tíz perc alatt történik meg. Közben egy nagy tálra szűrőt teszünk, és a szűrőt kibéleljük egy laza szövésű konyharuhával. Amikor a túró jól láthatóan levált, az egészet a szűrőbe öntjük, és hagyjuk lecsöpögni, kihűlni. Amikor langyosra hűlt, batyut kötünk a konyharuhából, a mosogató fölé kötjük, és néhány óra alatt lecsöpögtetjük.  

Csodaszép húsvéti torták

Bár az ünnepet megelőző nagyböjti hetek a keresztény hagyomány szerint szigorú böjtöt jelentettek, a húsvét elérkezésével ez is véget ér. A családok összegyűlnek, az asztalok megtelnek minden jóval, mindenki lakomához készülődik. Ünnepi desszertnek ideális választás lehet egy mutatós húsvéti torta.

Ezt is szeretjük