Tilos ma mosnod, mert nagy szerencsétlenséget hozhat: 4 nagypénteki babona a régiektől

A hústilalom csupán kis szelete a nagypénteket övező népi hiedelmeknek.

nagypentek 1
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagypéntek Jézus kereszthalálának napja, a böjt és a gyász ideje. Ezen a napon elnémultak a templomi harangok, az emberek tartózkodtak a húsételektől, a három fő étkezésből pedig csak egyszer lakhattak jól.

Ugyanakkor nemcsak étkezéssel kapcsolatos hiedelmek léteztek, ezt a napot ugyanis a népi babona több szempontból szerencsétlennek tartotta. Külön szokások vonatkoztak a férfiakra, a hajadonokra vagy adott esetben a háziállatokra. Azonban mindegyiknek megvolt a maga szerepe. 

Nagypénteken tilos a mosás és a kenyérsütés

Az emberek nem főzhettek és süthettek zsírral a nagypénteki böjt idején. Sőt, mi több, tüzet sem rakhattak, illetve a kenyérsütés is tiltólistás elfoglaltságnak számított, mivel a hiedelem szerint ilyenkor kővé válhatott. A legveszélyesebb tevékenység mégis a mosás volt: a hívők úgy tartották, belecsap a villám abba, aki nagypénteken akart tiszta ruhát ölteni.

Fürdés csak hajnalban, kizárólag hideg vízzel

Különös módon a tisztálkodás tilalma az emberekre nem vonatkozott, épp ellenkezőleg: a hiedelem szerint azt, aki nagypéntek hajnalán megmártózott a patakban, netán friss kútvízzel mosakodott, egész évben elkerülték a betegségek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül a szépség zálogát is a jeges fürdőben látták, mert a férfiakat a ragyától, míg a nőket a szeplőtől védte. A betegségűzés az állatokra, kiváltképp a lovakra úgyszintén érvényes volt. Őket adott esetben nemcsak lecsutakolták, de patakba is hajtották, hogy biztosan egészségesek maradjanak.

Szerelmet hozó éjszaka

A falvak öregasszonyai szerint a szerelmi bűbáj tökéletes pillanata a nagypéntekről nagyszombatra virradó éjszaka. A böjt után az eladósorban lévő lányok fésűt és szappant csavartak a törölközőjükbe, majd szépen a párnájuk alá rejtették. Aki férjet akart fogni, nem törölhette meg lefekvés előtt vizes arcát, mivel a hiedelem szerint, aki álmában megtörölte arcát, később az lett a jövendőbelije.

Vesszen Pilátus, aki halálba küldte Jézust!

A Pilátus-égetést nagyszerdán, nagycsütörtökön és nagypénteken is tarthatták: a szertartás lényege egy Pilátust vagy Júdást jelképező szalma- vagy rongybábu elégetése. A rituálénak több változata elterjedt, némelyik elég borzasztó: Csíkkozmáson nagypénteken megkergettek egy gyermeket az udvar körül, és, ha megfogták, elverték.

Csanádapácán nagyszerdán és nagycsütörtökön délután, amikor a pap a Miserere mei zsoltár után könyvével megütötte az oltár lépcsőjét, a hívők botokkal verték a padokat, hogy Pilátus szenvedjen, amiért halálba küldte Jézus Krisztust. Míg Bakonybélben nagycsütörtökön este a település határában található Borostyánkúthoz Pilátust ábrázoló szalmabábut vittek, majd máglyán elégették. Ez egyúttal téltemető szertatás is volt.

Gyönyörű húsvéti asztaldíszek, melyek könnyen elkészülnek

A húsvéti dekorációknak, így az asztaldísznek is általában szerves része a tojás, de - kapaszkodj meg - még ennek híján is megalkothatók álomszép összeállítások, melyek bármely otthon bármely asztalának ékei lehetnek. Mutatunk például olyat is, melyhez zöldségleveleket használtak, mégis káprázatosan szépek!

Gyönyörű húsvéti asztaldíszek, melyek könnyen elkészülnek - Imádni valók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük