A legfinomabb házi készítésű likőrök húsvétra
Ki ne szeretné a különböző, sajátos színekben pompázó, édes és krémes likőröket? Íme néhány recept, amivel megédesítheted az ünnepeket.
A locsolókat illik a legfinomabb itókákkal megkínálni. Ha azonban a pálinka helyett valami újdonsággal lepnéd meg őket, készíts ízletes likőröket.
Recepjeink közül most kedvedre válogathatsz, sőt, ha pénztárcád megengedi, akár több fajtát is elkészíthetsz. Próbáld ki őket, és döntsd el melyik a legfinomabb!
Narancslikőr
Hozzávalók:
- 5 dl vodka
- 5 narancs héja
- 5 dl víz
- 50 dkg cukor
A narancsokat hámozd meg krumplihámozóval úgy, hogy egy kicsi fehér rész se maradjon a belső részükön. Jó, ha bionarancsot vásárolsz e célra, ugyanis a narancs héján sok vegyszer található, amit egy egyszerű lemosással nem biztos, hogy el tudsz tüntetni.
Jól zárható üvegbe tedd a vodkát, szórd bele a narancshéjat, és hagyd állni egy hétig. A cukorból és a vízből főzz szirupot, majd, ha langyosra hűlt, keverd hozzá az átszűrt narancsos vodkát. Kicsit zavaros lesz, de nagyon finom.
Mogyorólikőr
Hozzávalók:
- 2 dl vodka
- 5 dl tejszín
- 2 dl víz
- 1 doboz tejszínes mogyoróaroma
- cukor ízlés szerint
Forrald fel a tejszínt a cukorral. Keverd hozzá a vizet, és hagyd kihűlni. Ha már hideg, add hozzá az aromát, végül a vodkát. Fogyasztás előtt legalább egy napig pihentesd hideg helyen. Leszűrve a hűtőben hetekig eláll.
Tojáslikőr
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 1 rúd vanília
- 3 dl vodka
- 6 tojás sárgája
- 30 dkg cukor
Forrald fel a tejszínt a cukorral és a vaníliával, és vedd le a tűzről. Keverd habosra a tojássárgájákat és állandó kevergetés mellett add hozzá a tejszínt. A vodkát kanalanként keverd hozzá. Fogyasztás előtt pihentesd egy napig hideg helyen. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, ajánlatos egy héten belül elfogyasztani.
Kókuszlikőr
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 3 dl tejszín
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 doboz kókuszaroma
- 50 dkg cukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 3 dl tiszta szesz vagy vodka
Forrald fel a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a kókuszreszeléket. Főzd egy órán át lassú tűzön, majd add hozzá a cukrot és a vaníliáscukrot, és vedd le a tűzről. Ha kihűlt, szűrd át, add hozzá az aromát és kanalanként az alkoholt. Fogyasztás előtt egy napig pihentesd hideg helyen.
Kávélikőr
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 3 tubus sűrített tej
- 1 dl kávé
- 3-4 dl whisky
- 10 dkg cukor
Forrald fel a tejszínt a cukorral, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a sűrített tejet és a kávét. Ha kihűlt, add hozzá az aromát és a whiskyt. Hagyd állni hűtőben legalább két órát.
Csokoládélikőr
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 35 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 3 dl vodka
- 1 vaníliarúd
- 5 dkg jó minőségű kakaópor
A tejet a cukor felével és a vaníliarúddal forrald fel. A tojássárgát a cukor másik felével és a kakaóval. Várd meg, amíg a tej langyos lesz, és keverd bele a tojásos masszát. Így nem csapja ki a sárgáját. A végén add hozzá a vodkát, keverd össze alaposan, és töltsd üvegekbe. Hidegben tárold.
OLVASD EL EZT IS!
- alkohol
- ünnep
Az 5 legfinomabb húsvéti pálinka
- ünnep
- sonka