4 isteni húsvéti recept
Ha unod a sonkát
Ne ragaszkodj a tormához és a sonkához! Készítsd el receptjeinket, és lepd meg izgalmas húsvéti menüvel a családot!

Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Szétálló hajjal, pattanásokkal ébredt, 10 perc múlva csodásan festett: gyors trükkök fáradt napokra »

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

Magyar márka táskái New Yorkban: a Nini Molnar nemzetközi sikerekre tör »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha többre vágysz az egyszerű főtt sonkánál, főtt tojásnál és tormánál, de hű maradnál a hagyományokhoz, akkor a következő recepteket bátran kipróbálhatod.

Elkészítésük nem nagy ördöngösség, ennek ellenére garantált, hogy a családod minden tagja megnyalja majd a tíz ujját!

Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 40 g élesztő
  • 20 dkg mazsola
  • 5 tojássárgája
  • fél liter tej
  • reszelt citromhéj

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel. A hozzávalókból négy tojássárgája felhasználásával dagassz alaposan kidolgozott tésztát, és meleg helyen keleszd duplájára.

A megkelt tésztát vágd három részre, sodorj belőle rudakat, fond össze, és tedd margarinnal kikent tepsire. Takard le, és ismét keleszd duplájára. Verd fel az ötödik tojássárgáját, és sütés előtt kend át vele a tésztát, majd előmelegített sütőben, közepes lángon süsd körülbelül 35-40 percig.

Gombás sonkatekercs

Hozzávalók:

  • 8 vékony, nagy szelet gépsonka
  • 10 dkg gomba
  • 1 tojás
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors

A töltelékhez tisztítsd meg a gombát és a hagymát, majd mindkettőt vágd apróra. A felforrósított olajon párold meg a hagymát, tedd rá a gombát, majd sózd és borsozd. Fedd le, párold puhára, ha pedig kész, hagyd kihűlni. Ezután keverd hozzá a nyers tojást és egy evőkanál tejfölt, majd annyi zsemlemorzsát tegyél hozzá, hogy kenhető, de nem túl híg krémed legyen.

Kend meg a sonkaszeleteket a gombás krémmel, majd szorosan csavard fel őket. Helyezd a kész tekercseket margarinnal kikent, tűzálló tálba szorosan egymás mellé, majd a reszelt sajttal összekevert tejföllel kend meg a tetejüket. Sütőben közepes lángon annyi ideig süsd őket, amíg a tetejük szépen megsárgul.

Sült báránycomb

Hozzávalók:

  • 1,5 kg báránycomb
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 zsenge karalábé
  • 6 sárgarépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 paradicsom
  • 1 citrom
  • zöldpetrezselyem
  • 4 zsályalevél
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál ételsűrítő vagy liszt
  • bors
  • cukor

A báránycombot dörzsöld be sóval és borssal, egy-két órán át hagyd állni, majd előmelegített sütőben a rácsra fektetve süsd egy órán keresztül. Ezután tedd tepsire, rakd köré a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd önts alá 3 dl vizet és 1,5 dl bort. Időnként locsolgatva süsd további 40 percig. Ezután keverd össze a lehúzott héjú, kimagozott, apróra vágott paradicsomot és az összevágott petrezselymet a zsályával, valamint a citrom lereszelt héjával. Kend át vele a húst, és nagyjából 20 perc alatt süsd készre.

A feldarabolt karalábét és a sárgarépát kevés sós-cukros vízben főzd félig puhára, add hozzá a borsót, és főzd meg. A felszeletelt húst a leszűrt zöldségekkel rendezd tálra. Szűrd át a pecsenyelevet, majd sűrítsd be liszttel, forrald fel, ízesítsd sóval és borssal, majd keverd hozzá a tejszínt.

Túrótorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 5 tojás
  • 25-30 dkg porcukor
  • 2-3 vaníliás cukor
  • fél kg túró
  • 1 citrom
  • 1 csomag zselatin
  • 1 dl tej
  • friss gyümölcs vagy konzerv
  • gyümölcskocsonya

Keverd simára a vajat a tojássárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a túróval. Habosítsd fel a tojásfehérjét, és keverd a masszához. Reszelt citromhéjjal ízlés szerint ízesítheted. Ha nem elég édes, tegyél még hozzá cukrot.
Forralj fel 1 dl vizet, ha kihűlt, keverd bele a zselatint, majd önts hozzá 1 dl forró tejet. A langyosra hűlt zselatint add a masszához.
A tortaformát kend ki margarinnal, hintsd meg búzadarával, és öntsd bele a masszát. Rakd a tetejére a gyümölcsöt, majd tedd a hűtőbe.
Főzd meg a gyümölcskocsonyát, és öntsd a torta tetejére.
Hűtőben pihentesd pár órát, hogy jól összeálljon. Hidegen tálald.

Ezt is szeretjük