Az 5 legjobb kirándulóhely gyerekkel, ha nem mennél messze Budapesttől
Sétaútvonalakat, játszóparkokat, látnivalókat mutatunk, melyeket a gyerek imádni fog!

kirandulohelyek-gyerekkel-budapest-kozeleben
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most, hogy végre beköszöntött a napos idő, vele együtt pedig a húsvéti szabadnapok sora, érdemes kimerészkedni a természetbe, és jó mélyen beszippantani a friss levegőt. Valami mennyei érzés kicsiknek és nagyoknak is, ahogy az ember bőre magába issza a napsugarakat, és elkezdi termelni a D-vitamint - mintha szó szerint feltöltődnénk. Ugye, mondani sem kell, hogy a séta a szabadban nemcsak remek kikapcsolódás, de egészséges is?

Hogy egyszerűbb legyen a tavaszi kirándulás megszervezése, összegyűjtöttünk öt szuper kirándulóhelyet, ahová gyerekkel - is - érdemes elmenni. Elmondjuk, hogyan közelíthetők meg legkönnyebben ezek a helyek, és hova mennyibe kerül a belépő, így máris könnyebb lesz megtervezni a kiruccanást!

Gödöllői Királyi Kastély

A Gödöllői Királyi Kastély mesebeli hely, a legtöbb gyereket ámulatba ejti, amikor először megpillantja az építményt. Budapestről a H8-as HÉV-vel könnyen megközelíthető, az út így mintegy 50 percbe telik. Kocsival is az Örs vezér tér felől érdemes menni, így 35-40 perc alatt oda lehet érni a kastélyhoz. A kastély parkja ingyenesen látogatható, a kiállításokra a felnőttjegy 2600, a diákjegy 1500, a családi belépő pedig 5800 forint. Az aktuális programokról érdemes tájékozódni a honlapról vagy telefonon keresztül.

godolloi-kiralyi-kastely

Velencei-tó

Ha már jó az idő, érdemes előkapni a biciklit is, a Velencei-tó ugyanis nemcsak fürdésre alkalmas. A Minimatiné ajánlója szerint a családi biciklitúra alkalmával érdemes útba ejteni és megnézni a Dinnyési-fertőt, mely nem is olyan régen még a Velencei-tó része volt. Vagy tekerjetek el Gárdonyban a rönkvárhoz vagy a pákozdi emlékműhöz, melyek szintén érdekes kitérői a kerékpárútnak.

A kiépített bicikliút 30-35 kilométeres, ezért jó, ha legalább egy fél napot szántok a kerékpártúrára, ha kényelmes tempóban akarjátok megtenni - márpedig gyerekkel másképp nem érdemes. 

Autóval 40-50 perc alatt megközelíthető a Velencei-tó, de vonattal is megközelítőleg ugyanennyi idő alatt le lehet jutni. Ezeken a járatokon általában van biciklitárolóval ellátott kocsi, így nem kell aggódni amiatt, hogy a bringa nem fér majd fel a szerelvényre. A Déli pályaudvaron, Kelenföldön vagy Kőbánya-Kispest vasútállomáson is fel lehet szállni Velence irányába, az induló járatokról érdemes a MÁV honlapjáról tájékozódni. 

Szentendrei skanzen

Azzal valószínűleg már nem mondunk újat, hogy gyerekkel érdemes legalább egyszer ellátogatni a skanzenbe. Április 1-jén és 2-án viszont kifejezetten húsvétköszöntő programokon lehet részt venni - mivel húsvétvasárnapról és húsvéthétfőről van szó, ezt azoknak a családoknak ajánljuk, akik nem szívesen várják otthon a locsolókat, és inkább vidéki környezetben elevenítenék fel a népi hagyományokat. Belépőjegyet persze váltani kell, ennek áráról itt lehet tájékozódni.

skanzen-jeny-nyerj840x560

A szentendrei skanzen Budapesttől mintegy 30 percnyi autóútra található, de tömegközlekedéssel is megközelíthető. A H5-ös HÉV a Batthyány térről indul, és 40 perc alatt ér oda Szentendrére. A menetrendet a BKK honlapján lehet megtekinteni.

Kismaros-Kisrályrét kisvasút

Kismarosig kell eljutni ahhoz, hogy felszállhassatok a Királyrétig haladó kisvasútra. Autóval 50 perc alatt oda lehet érni Budapestről a kismarosi kisvasúthoz, és vonattal is csak 40-45 perc. A kisvasút királyréti végállomásától indul egy három kilométer hosszú tanösvény, mely nem megerőltető kisebb gyerekek számára sem. Így a vonatocskázást egy jóleső sétával zárhatjátok.

kiralyret-kisvasut-indafoto-gipszes
Fotó: Indafotó/Gipszes          

Ha részt vennétek családi programokon is, akkor a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont kínálatát érdemes megnézni. A kisvasút menetrendje itt elérhetőde ez ünnepnapokon változhat, ezért erre mindenképpen figyeljetek, ha április 1-jén vagy 2-án mennétek! A kisvasút jegyárairól itt lehet tájékozódni.

Budaörsi Kopárok, Csillebérc

A Széll Kálmán tértől mintegy 45 perc buszozással elérhető a 140-es járattal ez a fokozottan védett természeti terület, ahol előfordulnak olyan ritka állat- és növényfajták, mint a pannon gyík és a Szent István király-szegfű. Budapestnek ugyanerről a teréről a 21-es buszjárattal is lehet menni a csillebérci KFKI-ig, ahonnan akár babakocsival is lehet kijelölt útvonalon sétára indulni. 

A budaörsi Kopárok az a kirándulóhely, ahol leginkább tavasszal érdemes túrázni, mivel ilyenkor a legjobb a terület klímája. A túraútvonalakat rövidíteni is lehet, ha a gyerekek csak kevesebbet bírnak, de figyelni kell a jelzésekre, melyekről itt lehet tájékozódni. Ugyanitt a babakocsinak kijelölt útvonal is megnézhető. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Még több kirándulóhely

A Budapest-közeli kirándulóhelyekről a többségnek a Normafa, a János-hegyi kilátó vagy Dobogókő jut eszébe, hiszen ezek a legismertebbek, ezek azonban sokszor túlzsúfoltak. Alábbi képes összeállításunkban könnyebb és meredekebb túraútvonalakat is mutatunk, illetve kellemes tavakat, ahol akár fürdeni, esetleg horgászni is lehet.

Ezt is szeretjük