Elképesztő angolpark Budapesthez közel, amiről csak kevesen tudnak - Ide menekülj el a városi zaj elől
Olcsó és lenyűgöző kirándulóhely.

alcsuti-arboretum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos időközönként mindenkinek jót tesz, ha otthagyja kicsit a város zaját, és visszamegy a nyugalmat árasztó, tiszta természetbe.

A fővárosiaknak sokszor még Normafa sem az igazi, az egyszerű túrázgatást pedig egyébként sem sokan kedvelik. Budapesttől csupán 50 kilométerre azonban olyan kirándulóhely van, ami nemcsak sétához nagyszerű, de a szemet is gyönyörködteti.

Ez vár tavasszal

Alcsútdoboz azok számára is megközelíthető, akiknek nincs autójuk, hiszen tömegközlekedéssel is el lehet oda jutni. A település érdekes része az impozáns klasszicista kastély, és annak is a hatalmas angolparkja. A 40 hektáros terület lenyűgöző növényritkaságoknak ad helyet, melyeket még az 1820-as években telepítettek be.

Magyarország legeredetibb angolparkjáról van szó, ami minden évszakban másért gyönyörű. Februárban és márciusban igazi hóvirágmező lepi el az arborétumot, ami a legtöbbek számára elképesztő látvány, hiszen hóvirágban egyébként sem bővelkedik az ország.

Alcsúti hóvirágmező

Tavasszal ráadásul egyre több növény virágzik, áprilisban pedig már a vándormadarak is visszaköltöznek, így a színkavalkád mellé élénk, ringató madárcsicsergés társul, a virágzó fák illata pedig betölti a teret.

Színjátszó természet

Az arborétum minden évszakban más gyönyörűséggel ajándékozza meg a látogatókat. Nyáron a szentjánosbogarak Szent Iván-éji tánca nyújt egyedülálló élményt, ahogy apró, zöld lámpásokként ragyogják körbe a természetet. A patakok csörgedeznek, a folyókkal körülölelt szigetecskékre hidak ívelnek, amelyek titokzatossá teszik a parkot. A fából eszkábált hidak mesebeli látványt nyújtanak, ahogy elvesznek a zöld - ősszel pedig mindenféle tarka színű - fák ölelésében.

Titkos tó az egyik szigeten

Megéri akár egy egész napot is eltölteni itt, hiszen a naplemente is káprázatos, ahogy vöröses színei játszadoznak a tó felszínén, és kúsznak be cinkosan a tavirózsák közé. Az arborétum nem akármilyen növénygyűjteménnyel büszkélkedik. A 19. században 540 fa- és növényfajtát telepítettek be a parkba: ennek eredményei a lenyűgöző platánsorok és a japánakácok is, és olyan régi veteránok, melyek már 170 éve vertek gyökeret a park területén.

Lenyűgöző építészet

Az arborétumi séta csöppet sem hasonlít a túrázáshoz: a kényelmes sétautakon egyszerű bejárni a főhercegi kertet, ahol nemcsak a növények és a természet lenyűgöző látványával fogsz találkozni, hanem utadba kerül majd a kastély, a kápolna, és az Ybl Miklós által tervezett pálmaház maradványai vagy az épségben maradt Babaház, Medveház és Gloriette.

Gloriette és kápolna

Az alcsúti angolparkba a belépő sem drága: 1050 forintba kerül a teljes árú jegy, a kedvezményes jegyekről pedig itt tájékozódhatsz. Érdemes tudnod, mielőtt nekivágsz a tarka, ősi természetnek, hogy a kutyusodat és egyéb háziállataidat sajnos otthon kell hagynod, ahogy a biciklidet is. És vihar esetén az arborétum nincs nyitva - persze zuhogó esőben, villámcsapások között egyébként is kevésbé jó móka a természetben barangolni.

Ezt is szeretjük