Kenyérlángos házilag: magyaros ízvilág
A kenyérlángos tipikus magyaros étel, megpakolva a hazai konyha legjobbjaival. Eláruljuk, hogyan készítheted el!
A magyarok pizzájának is nevezett kenyérlángos igazi laktató, hazai fogás, melynek lehetetlen ellenállni.
Különlegessége abban rejlik, hogy, ha van egy jó alaptészta-recepted, akkor lényegében a fantáziádra van bízva, milyen finomságokkal pakolod meg.
Kenyérlángos
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Hozzávalók a feltéthez:
- 30 dkg sajt
- 10 dkg szalonna
- 10 dkg bacon
- 1 pohár tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- erőspaprika
- olaj
Elkészítés ideje:
90 perc.
Elkészítés menete:
A tejet langyosítsd meg, szórj bele egy csipet cukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá az élesztős keveréket, az olívaolajat és a sót, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükség van rá, némi langyos vizet még adhatsz hozzá. Akkor jó, ha a táltól és a kezedtől elválik. Fél órára tedd meleg helyre, eközben darabold fel a feltéteket.
Nincs klasszikus recept, hogy miből lehet feltét, tulajdonképpen csak az ízlésed és a fantáziád szabhat határt annak, mivel pakolod meg a kenyérlángost. Mi a magyaros változatot ajánljuk szalonnával, baconnel, tejföllel, vöröshagymával és ízlés szerint erőspaprikával. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki, tedd tepsire, és előmelegített sütőben öt percig süsd. Ezután vedd ki, kend meg olajjal, és kezdd el a feltéteket rápakolni, a lereszelt sajt kerüljön a tetejére. Tedd vissza a sütőbe, és 30-40 perc alatt süsd készre.
Húsvétra készülve
A húsvét közeledtével nem árt felfrissíteni az emlékeidet a klasszikus ünnepi menüvel kapcsolatban.
OLVASD EL EZT IS!
- vendégváró
- pogácsa
Gyors tepertős pogácsa: ahogyan gyerekkorodban készült
- rétes
- húsvéti receptek
A klasszikus meggyes rétes receptje
- krumpli
- lángos