Ilyen volt Jézus gyerekkori otthona Názáretben: csak nemrég jött rá egy régész a hely fontosságára

A helyet már 1881-ben felfedezték, azonban csak nemrég jöttek rá, milyen fontos helyszínt találtak.

Jézus otthona Názáretben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kereszténység egyik legfontosabb alakja, Jézus létezéséről megoszlanak a vélemények: sokak szerint csupán egy kitalált alak, akit az evangéliumok írói ruháztak fel isteni képességekkel, de számos kutatás is azt támasztotta alá, hogy valóban létezett.

Erre jó bizonyíték lehet egy nemrég azonosított ház is Názáretben, ahol a régészek szerint Jézus töltötte a gyerekkorát az 1. században. Az épületre nem most találtak rá, ám csak az új vizsgálatoknak köszönhetően derült ki, hogy valószínűleg annak idején Krisztus életében fontos helyszín volt.

Jézus gyerekkori otthona

A Biblia nem írja le pontosan, hol született vagy élt Jézus. Annyi biztos, hogy Betlehemben jött világra, ezután pedig családjával Egyiptomba menekültek, mivel a jóslatok szerint ő lett volna Izrael királya, ezért az akkori uralkodó, Heródes minden kétévesnél fiatalabb kisfiút kivégeztetett az országban. A visszatérésük után a mai Palesztina területén található Názáretben telepedtek le, ahol Jézus a gyermekkorát töltötte. Már fiatalon megmutatkozott Isten iránti elköteleződése, tizenkét évesen templomban tanított, ám hogy hogyan és hol éltek, az nem derül ki Lukács evangéliumából, aki főként a tevékenységét és munkásságát foglalta össze művében.

jézus1
Fotó: Guglielminetti / Twitter

Az idők folyamán sokan próbálták megtalálni a helyet, de nem jártak sikerrel, egyrészt azért, mert sok épület elpusztult, vagy egyszerűen csak átépítették, másrészt, mivel nem volt pontos leírása, ezért olyan volt, mintha tűt keresnének a szénakazalban. A fordulópont 1881-ben jött el, amikor egy apácacsoport, a Názáreti Nővérek kolostort építettek azon a bizonyos helyszínen. Az építés során felfedezték az ókori maradványokat, de mivel nem voltak jártasak a régészetben, ezért nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hely ezután egészen a 20. század közepéig érintetlen volt, ekkor egy jezsuita pap elment Názáret felfedezésére, hogy Jézus otthonát keresse. Bár nem volt biztos benne, hogy mit talált, azt megállapította, hogy az épületet Jézus halála után nagyon sokféleképpen használták, ezért fellelhetők voltak az átépítések nyomai is. A lakást valamiféle kőbányává, majd sírbolttá változtatták, a 4. században pedig, úgy vélik, hogy egy barlangtemplomot alakítottak ki benne. Erre egy olyan beszámoló a bizonyíték, amelyet Egeria zarándok i. sz. 380-ban írt, amikor a Szentföldre utazott. A szentek életrajzírója, Adomnan által írt De Locis Sanctis című könyv alapján úgy vélik, hogy az 5. században bizánci templomot építettek az otthon fölé.

Megtalálták a názáreti otthont

A jezsuita pap feljegyzései nagyon fontosak voltak a későbbi munkában, aminek nemrég került csak pont a végére. Ken Dark professzor, a Readingi Egyetem szakembere 2006-ban indított egy projektet, amiben Názáret mint bizánci keresztény zarándokközpont történetét tanulmányozta 14 éven keresztül. Ekkor újból megvizsgálták a házat, amiről korábban úgy hitték, hogy Mária és József otthona lehetett, azonban kiderült, hogy nemcsak ők, hanem Jézus is itt élt.

jézus2
Fotó: Guglielminetti / Twitter

A régész elmondta, hogy a ház az 1. századból származik, és egy sziklás domboldalba vésték, és olyan ember építhette, aki kiváló ismeretekkel rendelkezett a kőmegmunkálásban. A szakértők szerint a 4. századi bizánci templomot valószínűleg azért emelték az épület fölé, mert tudták, hogy itt töltötte a gyerekkorát Jézus.

Képeken Názáret látnivalói

Názáret, az angyali üdvözlet és Jézus gyerekkorának helyszíne ma különleges zarándokhely.

Itt nőtt fel Jézus a Biblia szerint: Názáret ma a Szentföld egyik legfőbb zarándokhelye

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük