3 tipp a húsvéti kajakóma és túlevés ellen: így falatozz kedvedre, miközben elkerülöd a pluszkilókat
Nem kell, hogy húsvét után többet mutasson a mérleg.
A nagyobb ünnepek, családi összejövetelek legalább részben mindig az evésről szólnak. A húsvétot megelőző böjti időszak végével különösen jellemző, hogy az emberek nagy része egyik napról a másikra hirtelen beleveti magát a gasztronómiai örömökbe.
A sonka, kalács, répatorta, zserbó és más finomságok azonban nemritkán túlevéshez és emésztési panaszokhoz vezetnek. Egy kis odafigyeléssel mindez kivédhető.
Emésztést segítő illóolajok
A tavasz egyik első zöldsége, a retek kedvelt húsvéti csemege. Csípős ízét a benne található kéntartalmú illóolajoknak - a rafanolnak és a mustárolaj-glikozidnak - köszönheti, melyek segítik az epetermelést, javítják a májműködést, ezáltal támogatják az emésztést, anyagcserét, sőt a retek vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A régi mondás szerint a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Ha azonban nem éhgyomorra fogyasztod - hanem például teljes kiőrlésű kenyér mellé - nem fog problémát okozni.
Az újhagyma szintén gyakran kerül az ünnepi asztalra - érdemes többet fogyasztani belőle. Illóolajai támogatják az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Ne csak a fehér hagymafejet, hanem a zöld szárát is bátran rágcsáld a sonka és a tojás mellé.
A tormát sokáig gyógynövényként termesztették. Csípős ízét a benne lévő benzil-mustárolajnak köszönheti, mely többek között antibiotikus hatásáról ismert, de emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír. Semmiképp ne maradjon le az ünnepi asztalról - akár ecetes, akár frissen reszelt formában!
Rostok húsvétkor is!
Bár a húsvéti táplálkozás középpontjában alapvetően a sonka, tojás, kalács áll, azért be lehet csempészni néhány rostban gazdagabb táplálékot is, melyek fogyasztásával megelőzheted az emésztési panaszok kialakulását. A fent említett retek és újhagyma mellett fogyassz paradicsomot, uborkát, akár nyers sárgarépát, medvehagymát. Utóbbit akár ropogós finomság formájában is tálalhatod. Ha a rostbevitel növelése a cél, a franciasaláta is jó választás lehet, de azt ne feledd, hogy a majonéz miatt nem kifejezetten kalóriaszegény fogás!
Sok folyadékot!
A szomjúságot sok esetben összekeverjük az éhségérzettel. Mind az éhség-, mind a szomjúságközpont az agyban található hipotalamuszban van. Talán megfigyelted már, hogy ha elég folyadékot fogyasztasz a nap során, ritkábban érzel éhséget. Ha tehát szeretnéd elkerülni az ünnepek táján gyakori túlevést, érdemes komolyan venni a napi 2-2,5 liter ajánlott folyadékbevitelt. Ez a mennyiség természetesen testtömegtől, fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől függően változhat, de körülbelül ennyivel érdemes számolni egy átlagos testalkatú felnőttnek. Fontos, hogy alapvetően víz formájában igyekezz magadhoz venni - mind a koffein, mind az alkohol szárítják a szervezetet. Az elegendő folyadékbevitel ahhoz is szükséges, hogy a rostok segíthessék az emésztést. Arra is figyelj, hogy lehetőség szerint minél több részletben fogyaszd, ne csak akkor igyál, amikor kifejezettem szomjas vagy, hanem már azt megelőzően.
Próbáld ki a klasszikus húsvéti ételeket!
Legyen szó előételnek szánt hidegtálról, főételről vagy finom süteményről, ezek a fogások biztosan nem okoznak majd csalódást.
A 8 legfinomabb hagyományos húsvéti étel receptje: régi, bevált finomságok
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)