Világsztár és magyar színészlegendák az esti premieren - Bemutatták Szabó István új filmjét
Szabó István Zárójelentés című új filmjének díszbemutatójával nyitott a Magyar Mozgókép Szemle.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szabó István Zárójelentés című új filmjének díszbemutatójával nyílt meg kedd este ünnepélyesen a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle a budapesti Corvin moziban. A rendezvény díszvendégeként Budapestre érkezett a film főszereplője, Klaus Maria Brandauer.

A világhírű osztrák színész Szabó István Oscar-díjas Mephisto című alkotásával vált világhírűvé, amely 1982-ben megkapta a legjobb külföldi filmért járó aranyszobrot. Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és az Oscar-jelölt Hanussen címszerepét is ő alakította. Utóbbiért 1988-ban Európai Filmdíjra jelölték.

Pályája során 30 díjat ítéltek neki, és további 14 nevezést kapott a világ legrangosabb fesztiváljain, többek között az 1985-ös Távol Afrikától című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, és Golden Globe-díjat nyert. Brandauert sokan ismerhetik az 1983-as James Bond-film, a Soha ne mondd, hogy soha főgonoszaként is. 

A Zárójelentés díszbemutatójával indult a Magyar Mozgókép Szemle

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét, ahol 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást, valamint számos versenyen kívüli filmet is vetítenek majd, köztük Zárójelentést is.

A Zárójelentés főhőse Stephanus professzor (Klaus Maria Brandauer), az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként folytatja munkáját. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük.

A film forgatókönyvét maga Szabó István jegyzi, az operatőr pedig a rendező állandó partnere, Koltai Lajos volt. A Zárójelentés produceri feladatait Sándor Pál és Tőzsér Attila látták el, a főszereplők, Brandauer, Eperjes Károly és Stohl András mellett olyan kimagasló magyar színművészeket láthatunk majd a filmben, mint Udvaros Dorottya, Kerekes Éva, Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő. A filmet a nézők február 27-től láthatják országszerte a mozikban az InterCom forgalmazásában.

A Zárójelentés premierjén a film szereplői és alkotói is megjelentek. Képes összeállításunkban megnézheted a legendákat. 

Ezt is szeretjük