Venczel Vera 50 évig élt boldog házasságban: csak férje tudott súlyos betegségéről

Még a kollégái sem tudtak Venczel Vera súlyos betegségéről, mert a színésznő nem akarta, hogy sajnálják - árulta el képzőművész férje, Czapp György.

Venczel Vera férje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Október 23-án este az egész ország megrendült, amikor a Vígszínház közölte, hogy előző nap elhunyt a teátrum 50 éve hű tagja, Venczel Vera, Jászai Mari-díjas színésznő. 

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 75 évesen, otthonában, szerettei körében tért örök nyugalomra.

Venczel Vera férje tudott csak súlyos betegségéről

A kollégáit is megrendítette a szeretett színésznő halála, az Egri csillagok egykori Vicuskája ugyanis senkinek nem beszélt súlyos és menthetetlen tüdőbetegségéről, mert nem akarta, hogy sajnálják. Egyetlen támasza a férje volt, Czapp György, aki próbál erősnek tűnni, pedig az élet korábban sem kímélte, évek óta harcol a nyirokmirigyrákkal. 

Venczel Vera a Tolnay Klári Művészeti díj egyik idei kitüntetettjeként az átadóünnepségen a mohorai Tolnay Klári Emlékházban 2016. szeptember 17-én.
Venczel Vera a Tolnay Klári Művészeti díj egyik idei kitüntetettjeként az átadóünnepségen a mohorai Tolnay Klári Emlékházban 2016. szeptember 17-én.
Fotó: MTI/Komka Péter

A színésznővel 49 évig voltak egymás hű társai, jövőre ünnepelték volna az aranylakodalmukat. Igyekeztek vigyázni egymásra, de a halállal mindkettejüknek szembe kellett nézniük. A Blikknek azt nyilatkozta, megviselték az elmúlt hetekben, hónapokban, években átéltek, hogy tehetetlenül nézte, amint gyönyörű felesége állapota egyre csak rosszabbodott.

- Nem beszélt róla, mert nem akarta, hogy sajnálják. Arról sem beszélt senkinek, hogy két hónapig feküdt kórházban. Aztán a közelmúltban újabb két hétig. Talán a sok cigaretta… Nem is tudom, a tüdeje nem bírta tovább. Már nem maradt ereje élni ennek a gyönyörű nőnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ott ültem az ágyánál és fogtam a kezét. Már csak testben volt ott.

- Beszéltem hozzá, néztem az arcát, megsimogattam és elengedtem. Azóta üres a ház, s igazából fel sem fogtam, hogy Vera nincs többé. 

Venczel Verát Ruttkai Éva lánya, a díjat alapító Gábor Júlia öleli át, miután átadta neki a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház 2011. december 28-án rendezett ünnepségén.
Venczel Verát Ruttkai Éva lánya, a díjat alapító Gábor Júlia öleli át, miután átadta neki a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház 2011. december 28-án rendezett ünnepségén.
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A 78 esztendős Czapp György elismert grafikus, formatervező, 1998-ban Ferenczy Noémi-díjat kapott, évekig tanított az Iparművészeti Főiskolán. Évek óta nyirokmirigy-daganattal küzd, különböző kezeléseket, kemoterápiát is kapott. A lánya és a barátai is támogatják, de imádott felesége nélkül nem találja a helyét. 

- Nem tudom, hogyan tovább, nagyjából húsz éve nem alkotok, mert nem érzem, hogy szükség lenne a munkámra ebben az értékeit vesztett világban. Megélek, de aztán hogy Vera nélkül valóban életnek nevezhetem-e, ami rám vár, azt magam sem tudom… - vallotta be a napilapnak.

Kovács István és az Egri csillagok

A Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült Egri csillagokat 1968 decemberében mutatták be a hazai mozikban. Amikor Várkonyi Zoltán rendező a film fiatal szerelmespárjának, Bornemissza Gergőnek és Cecei Évának a szerepére kikérte a Magyar Ifjúság című lapban a nézők véleményét, a válaszadók 98 százaléka Kovács Istvánra és Venczel Verára szavazott. 

Az Egri csillagok Bornemissza Gergője volt: a 77 éves Kovács István ma így néz ki

Az Egri csillagokban Bornemissza Gergelyt alakító Kovács István kizárólag szép emlékeket őriz a film forgatásáról.

Elolvasom

Cover-Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ (Venczel Vera színésznő Cecey Éva szerepében, az Egri csillagok című film forgatásakor 1968-ban Pilisborosjenőn.)

Ezt is szeretjük