Ő volt Tutajos a Tüskevárban - Az egykori gyerekszínész már 64 éves
Seregi Zoltán az ötven éve bemutatott Tüskevárról mesélt.

tuskevar-cover2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Televízió ötven évvel ezelőtt sugározta először a Tüskevár első epizódját. A Fekete István ifjúsági regényéből készült fekete-fehér, nyolcrészes filmsorozatot 1967-ben láthatták először a nézők, de népszerűsége olyan töretlen, hogy azóta is minden évben leadja a köztévé. Az egyik főszereplőt, Tutajost alakító Seregi Zoltán elárulta, szerinte minek köszönhető a Tüskevár sikere.

- Maga a történet nagyszerű: benne van egy kiskamasz felnőtté válása, az öreg Matula remek figurája, aki nem szigorúsággal, tiltással és pálcával nevel, hanem hagyja, hogy a gyerek maga tapasztalja meg, milyen beleesni a gödörbe, hogy legközelebb már jobban vigyázzon. Nem óvja a széltől is, hadd tapasztalja meg a saját bőrén, mit szabad, mit nem, mit hogyan kell csinálni, hogy jó legyen. Emellett a Tüskevár egy természetfilm is. Sokan nem tudják, hogy a vadak, a madarak vagy a halak mozgását Homoki Nagy István filmjeiből vágták össze - mondta az M1 Ma délelőtt című műsorában. 

A ma már 64 éves Seregi Zoltán 15 éve a Békéscsabai Jókai Színház rendezője, 2015 decemberében pedig egyhangúlag nevezték ki a teátrum igazgatójává. Édesapja szintén rendező volt, Seregi László éppen egy televíziós produkciót forgatott, amikor Fejér Tamás, a Tüskevár rendezője a főszereplőre kereste a megfelelő karaktert.

- Ott lábatlankodtam a forgatáson, és édesapám asszisztense lett a későbbi Tüskevárnak is az asszisztense. Ő kérte meg apámat, engedje meg, hogy megmutasson a rendezőnek, Fejér Tamásnak, mert ilyesforma gyereket keresnek. Apám nem nagyon örült neki, de aztán másnap mégiscsak elvittek, csináltak egy próbafelvételt, a következő nap pedig közölték, hogy én leszek Tutajos. Ez a szereplőválogatás utolsó szakaszában volt, állítólag már csak ketten voltak esélyesek, amikor én bekerültem kívülről - kezdte a mesélést a forgatásról.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Én ugyanolyan városbeli gyerek voltam, mint a filmbéli Tutajos. Ugyanolyan őszintén csodálkoztam rá a természeti jelenségekre, az állatokra, fákra, vízre, mindarra, amiről szólt a film, mint ő. Nem voltak vidéki rokonaim, nem jártunk kirándulni, a természettel való találkozás olyan volt, mint Tutajos számára lehetett. Azóta nem lettem se horgász, se vadász, nem szoktam kijárni a természetbe, viszont, ha nyár van, akkor nem szeretek a négy fal között lenni, kertbe, vízpartra vágyom, de nem aktív pihenésre, inkább olvasok. Ez a Tüskevár forgatásáról származik, az biztos, mert addig nem voltam ilyen - osztotta meg a nézőkkel.

Azon a nyáron készült a sorozat, amikor végzett a hetedik osztállyal, és a nyolcadikra készült. Egy hónapot forgattak nyáron, egyet ősszel. 

- A rendezőnek, Fejér Tamásnak egy olyan korú fia volt, mint én, tehát pontosan tudta, hogyan kell bánni egy ilyen korú gyerekkel. Nagyon nagy élmény volt, nemcsak a természettel való találkozás, hanem a filmforgatás is, jóllehet, nem volt idegen számomra, édesapám révén már ismertem a filmforgatás körülményeit, a színészek egy részét is ismertem. De nagyon élveztem, mert rólam szólt, mindenki körülöttem sürgött-forgott. Kisgyerek voltam, vigyáztak rám többen is, nehogy valami bajom essen, mert voltak veszélyesebb helyzetek is. Tökéletes harmóniában dolgoztunk, ami számomra nem is volt munka. Felejthetetlen élmény volt Bánhidi Lászlóval, Kállai Ferenccel, Zenthe Ferenccel, Kiss Manyival, Földi Terivel együtt dolgozni - árulta el.  

Ezt is szeretjük