Hurrá! Újabb dolog került a hungarikumok közé

Kitalálod, mi ez?

Meg fogsz lepődni, hogy eddig nem tartozott a hungarikumok közé, holott már több mint 100 éves. (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő, így most már hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai. Az 1882-ben Törley József által alapított pezsgőborgyár ma is eredeti helyén, Budafokon található. A pincészet 134 éves történetében mindig meghatározó volt a magas szakmai minőségre való törekvés és az újító szemlélet.

A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok, megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot, úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.

Mik azok a hungarikumok?

A hungarikum olyan egyedülálló értéket jelöl, ami a nemzetre jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számít.

Hungarikum többek közt lehet természeti jelenség, mint például az Aggteleki-karszt vagy a Hévízi-tó, olyan technológiai jellegű örökség, mint Neumann János életműve, de szintén hungarikum az alföldi kamillavirágzat, a kürtős kalács, a magyar akác, illetve az abból készülő méz.

Törleyék már 1895-ben a császári és királyi udvari szállítók kitüntető címet viselték, pezsgőjüket pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként tartották számon. Ennek a történetnek méltó megkoronázása a mostani hungarikummá nyilvánítás.

134 évnyi pezsgés története

A pezsgő császáraként is emlegetett Törley József a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit kívánta kamatoztatni, amikor úgy döntött, hogy megalapítja hazai pezsgőpincészetét. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítésének. A gyártáshoz Budafokon lelt ideális, mészkőbe vájt pincékre.

A pincészet 1907-ben ünnepelte negyedszázados jubileumát, a Törley pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is voltak lerakatai, sőt, már Párizsban is ittak Törleyt, ami abban a korban az egyik legnagyobb elismerésnek számított. A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, de a nemes italok készítése folytatódott.

A Törley név ma Magyarországon egyet jelent a pezsgővel. A legismertebb és legelismertebb magyar pezsgőmárkaként a Törley név összeforrt a minőséggel és a hagyománytisztelettel. Köszönhető ez az alapító Törley József jelmondatának, mely ma is a cég filozófiájának alapköve: "Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!"

Ezt is szeretjük