Tordy Gézát évek óta alig látjuk - A 81 éves színészlegenda ezért vonult vissza teljesen
A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Tordy Géza több mint 10 éve egyedül és visszavonultan él.

cover-tordy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész és rendező, Tordy Géza évek óta ritkán mutatkozik a nagyközönség előtt, több, mint tíz éve visszavonultan és egyedül él. A színészlegenda interjút is ritkán ad, ám a 2019 májusában ünnepelt 81. születésnapja alkalmából kivételt tett, és az M5-ös csatornán, az Ez itt a kérdés című műsorban beszélgetett a két műsorvezetővel, Somossy Barbarával és Nacsa Olivérrel.

A Nemzet Színésze fiatalként igen ellentétes életet élt a mostanival, társasági ember volt, ma azonban már jobban szereti a nyugalmat és az egyedüllétet.

- Szép életem volt, 15 éves koromtól eltökélt szándékom volt, hogy színész leszek, 18 évesen kerültem a pályára. (…) Most olvasok, jövök-megyek, pofázok, azonban egyre többször, egyre jobban bírom az egyedüllétet. A pálya olyan volt, hogy reggel elment az ember a rádióba, a szinkronba, tízre bement a színházba próbálni, onnan rohant megint a tévébe, a rádióba vagy a szinkronba, onnan megint rohant vissza a színházba. Szóval jószerivel a munka tette ki az életem – mesélte a műsorban.

tordy-2
Fotó: MTVA/Mediaklikk/Ez itt a kérdés extra

Tordy Géza ezért tűnt el a nyilvánosság elől

Tordy Géza arról is beszélt, hogy szerinte megöregedett, és így már jobban szeret elbújni a világ elől, tihanyi nyaralójában vagy otthon már szinte teljes magányban él. Fél évre teljesen el is tűnt a nyilvánosság elől, mivel kórházba került.

- Mondjuk úgy, kényszerpihenőn voltam. Kórházban, mert történt egy kis baj. Nem is érdemes beszélni róla. Jól vagyok, élek. Amióta megöregedtem, inkább elbújok a világ elől. Nem akarok mogorvának tűnni, nincs bennem keserűség, ez a csupasz igazság. Az öregséggel kedvetlen, unott lesz az ember, és csak kesereg. Na, én nem, de sokan a korosztályomból igen. Velük minek találkozzak? Hogy hallgassam a siránkozásukat? – árulta el 2018-ban a Story magazinnak.

A színészóriás pályáját 1956-ban Kaposváron kezdte, majd két éve Szegedre szerződött, utána a Magyar Néphadsereg Színháza, a mai Vígszínház tagja volt. 1963-tól négy évig a Madách Színház társulatában játszott, ezt követően visszatért a Vígszínházba. 1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a Veszprémi Petőfi Színháznak. 1992-ben a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője lett, 1995 és 2012 között a Budapesti Kamaraszínház főrendezője volt.

Tordy Géza a Magyar Rádió stúdiójában a hetvenes évek elején. (A jobb oldalon Császár Angélával.)
Tordy Géza a Magyar Rádió stúdiójában a hetvenes évek elején. (A jobb oldalon Császár Angélával.)
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Tordy Géza ismert szinkronhang is, gyakran szólaltatta meg Anthony Hopkinst, Jack Nicholsont vagy a Keresztapát, Marlon Brandót. A mozivásznon szintén erőteljes jelenség volt, alakította például Baradlay Jenőt A kőszívű ember fiai filmadaptációjában. Olyan filmalkotásokban játszott, mint a Külvárosi legenda, a Fűre lépni szabad, a Húsz óra, a 80 huszár, a Klapka légió, az 1990-es Édes Anna. Legutóbb a 2007-es S.O.S. Szerelem! című filmben láthatta a közönség.

2019. szeptember 13-án, a 3. Szinkronikus Díjátadó Gálán életműdíjjal tüntették ki a magyar szinkronban évtizedekig tartó, kimagasló munkásságáért, de a rendezvényen egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni.

- Egy csúnya megfázásom húzódik el, ezért nem tudtam átvenni személyesen ezt a rangos elismerést. A szinkronizálás évtizedekig kísérte az életemet. Rengeteg cseh és szovjet filmet szinkronizáltam, imádtam Gérard Philipe-nek adni a hangom, de egy-egy amerikai film is igazi szórakozás volt – árulta el a Borsnak.

A kőszívű ember fia című film szereplői egykor és most

Képes összeállításunkban megnézheted, hogy néznek ki most A kőszívű ember fiai című film ismert szereplői, köztük Tordy Géza, aki Baradlay Jenőt alakította az 1965-ben bemutatott filmben.

Ezt is szeretjük