Magyar film is esélyes az Oscar-díjra – A Testről és lélekről bekerült a legjobb 9 közé
Az amerikai filmakadémia megnevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotásokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben kihirdette A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listáját, amelyen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepel. A 90. Oscar-díjátadó ceremóniát 2017. március 4-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban. Két évvel ezelőtt Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát. Most szurkolhatunk egy újabb magyar sikerért.

Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc művet, amelyből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső jelölteket, általában ötöt - ezeket január 23-án jelentik be.

Az Oscar úgynevezett shortlistjén a Testről és Lélekről mellett szerepel még Fatih Akin török származású német rendező Aus dem Nichts (angolul In the fade) című krimije (német-francia koprodukció), a Szeretet nélkül című dráma (orosz), az Una Mujer Fantástica című dráma (chilei), A négyzet (svéd-német-francia), az izraeli Foxtrot, a libanoni The Insult, a szenegáli Felicité és a dél-afrikai The Wound.

A Testről és lélekről készítői már több rangos díjat is kaptak. December 9-én Berlinben Borbély Alexandra vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a filmben nyújtott alakításáért.  Novemberben a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a film operatőre a  Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át.  A Testről és lélekről júniusban - első magyar filmként - elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját. Enyedi Ildikó februárban a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról hazahozta a seregszemle fődíját, az Arany Medvét.

Ezt is szeretjük