Szulák Andrea lebukott a lánya előtt - Hiába próbált titkolózni előtte
Szulák Andreának furfangosnak kellett lennie, hogy lányával megszerettessen bizonyos ételeket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyák mindent megtesznek azért, hogy gyermekük elé változatos, egészséges és tápláló ételeket tegyenek még akkor is, ha a csemetéjük válogatós. Így volt ezzel Szulák Andrea is, aki Jutalomfalatok című, frissen megjelent kötetében nemcsak kedvenc receptjeit osztja meg az olvasókkal, hanem történetein keresztül betekintést enged az életébe, és megmutatja, milyen, amikor nem színésznő, énekesnő vagy műsorvezető, hanem a konyhában is otthonosan mozgó háziasszony. 

Szulák Andrea kislánya, a ma már tíz és fél éves Rozina hosszú ideig nem volt hajlandó megenni semmiféle halból készült ételt. Ilyenkor egy anya hiába próbál érvelni azzal, hogy a hal nagyon egészséges, és hetente többször is javasolt lenne enni, mert tele van fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és omega-3 zsírsavakkal. 

"Na de mit tehet egy anya, aki tehetetlen a gyermeke akaratosságával szemben? Hogyan bizonyítsam be neki, hogy a tonhalkrém, ami ugyebár már a nevéből adódóan is halból készül, valóban finom. Persze elég lenne csak megkóstolni. De ha egyszer az a gyerek megmakacsolja magát, akkor nincs az az isten, aki meggyőzhetné. 

Ilyenkor jön a furfang. Vagy talán egy kegyes hazugság? Ugyanis hosszú ideig azt füllentettem a tonhalkrémről - ami pirítóssal, forró citromos teával valami isteni -, hogy húspástétom. Persze egy váratlan pillanatban lebuktam, de addigra már túl késő volt. Az biztos, hogy a családban mindenki imádta az egykori komédiumos szülinapok finomságát. Kegyes füllentés megbocsátva." 

Abban az időben, amikor Szulák Andrea a ma már nem létező Komédiumban lépett fel, olyan sok barátot és ismerőst köszönhetett ennek a kulturális térnek, hogy néha még a születésnapját is itt ünnepelte. Ilyenkor mindig lázasan készülődött, hogy a büfében barátait, kollégáit és a nézőket ínycsiklandozó, hideg falatokkal lepje meg. Az évek során kialakított egy állandó menüt, ennek volt része a tonhalkrém is. 

Cikkünk Szulák Andrea: Jutalomfalatok című kötete alapján készült.

Legyen jazz, pop vagy musical, Szulák Andrea szinte minden zenés műfajban otthon érzi magát. Különleges, izgalmas hangjával már jó pár évvel ezelőtt meghódította rajongóit. De vajon a konyhában is képes csodákat tenni? 

Szulák Andrea különleges szakácskönyve nem csupán receptek gyűjteménye. Hiszen ott van benne az a bizonyos plusz, az a bizonyos titok. Itt minden ínyencség egy-egy emlékhez, egy-egy utazáshoz, egy-egy emberhez kötődik. Haladjunk hát fogásról fogásra, és ismerjük meg Szulák Andrea életének legfontosabb gasztrotitkait!

Kiadja az Athenaeum  Kiadó.
Ára 4999 forint.

Szulák Andrea tonhalkrémjét nem bonyolult elkészíteni, csupán pár összetevő szükséges hozzá. 

  • 1 doboz tonhal
  • 2 db tömlős krémsajt
  • 1 kicsi fej vagy fél fej nagy vöröshagyma
  • fél citrom leve

Ehhez a krémhez nem szükséges a nagyobb darabokból álló vagy olajos lében eltett tonhalfilé. Én általában az apró darabos, olajmentes változatot szoktam használni.  Lehetőség szerint a tömlős sajtból sem a legolcsóbbat veszem, hiszen megvan a veszélye annak, hogy a végeredmény rossz állagú, híg kence lesz. 

Miután a tonhalról lecsepegtetjük a levét, meglocsoljuk a citromlével, apróra törjük villával, hozzákeverjük a lereszelt hagymát és a krémsajtot. Sem sózni, sem borsozni nem szükséges, hiszen fűszerezés nélkül sokkal jobban kijönnek a friss, finom ízek. 

Ezt is szeretjük