A magyar úszónő évek óta komoly betegséggel küzd - Először beszélt róla
A 21 éves úszónő, Szilágyi Liliána évek óta bulimiával küzd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilágyi Liliána, az Európa-bajnok ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszónő, akit az új úszógeneráció egyik reménységének tartanak, évek óta bulimiával küzd. A közösségi oldalán már írt a komoly betegségről, most a Mokkában vallott a súlyos étkezési zavarról. 

Sokat olvasott, és beszélgetett sportolókkal a betegségről, és most érezte készen magát arra, hogy a külvilág előtt is megnyíljon, és megmutassa, az ő élete sem fenékig tejfel.  

- Tavaly novemberben írtam meg ezt a blogbejegyzést, és akkor próbáltam is egy blogot létrehozni, amiben nyilván nem csak a bulimiámról szeretnék beszélni, és erről, hogy ez mit takar, de fontos. Fontos, hogy milyen nyomás és teher alatt teljesítenek a sportolók. A korán keléssel vagy a monotonitással soha nem volt bajom, de minden élsportolónak voltak, vannak és lesznek nehézségei, csak nem mindenki beszél róla, pedig kéne - mesélte a TV2 reggeli műsorában. 

szilagyi-liliana
Fotó: TV2/Mokka

A 21 éves úszó sokat gondolkozott azon, mi miatt alakult ki nála bulimia. Két éve nagy hangsúlyt helyez az önismeretre, ennek köszönhetően több fontos felismerést is tett. 

- Ennek köszönhetően rájöttem például arra is, hogy

én már nagyjából hat-hét éve küzdök bulimiával, amiről nem tudtam,

mert azt hittem, így normális. Az embernek van egyfajta gátnélkülisége az evéssel kapcsolatban. Ez egy szerteágazó betegség, esetemben az a probléma, hogy túl szoktam enni magamat. Utána jött a bűntudat, és hánytattam magam, emiatt rosszul éreztem magam, úgyhogy ismét ettem, hogy jobban érezzem magam. Ez egy olyan kör, amiből nagyon nehéz kitörni - vallotta be a nézőknek.   

Számára az hozta a fordulópontot, amikor megjelentette a bulimiájáról szóló blogbejegyzését. Még csak nemrég lépett a gyógyulás útjára azzal, hogy szembe tud nézni a bulimiával, és fel tudja vállalni, étkezési zavarban szenved, tud a betegségéről beszélni, képes segítséget kérni. Az úszásban továbbra is hozza a jó eredményeket, de érzi, hogy még nem száz százalékos a teljesítménye. Tudja, hogy időbe telik, amíg lelkileg is feldolgozza, és elengedi a betegségét, ami most béklyóként nehezedik az élsportolói tevékenységére is. 

Ezt is szeretjük