Hogy került az angyal a képre? Szabó Sipos Barnabás festményein te is elámulsz
A népszerű színész és szinkronhang ilyet is tud.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szabó Sipos Barnabást a legtöbben színészként, illetve szinkronhangként ismerik, azt már kevesebben tudják, hogy sok más területen is otthonosan mozog.

szabo sipos barnabas

"A jelenben vagyok"Zenekart éppúgy vezetett, mint önismereti kurzust, tanított rajzot, színjátszást és dramaturgiát, de a gasztronómia világa is közel áll a szívéhez. Emellett majd' három évtizede fest, és most kiállítása is nyílt a Benczúr Házban. A címe EGYENSÚLY - utalva többek között a fény és a sötétség, a férfi és a női princípium, illetve általában az emberi létezés harmóniájára.

– Ajándék, hogy képes vagyok festeni – vallotta egy korábbi interjújában. – Nem azért, mert ez egy önkifejezési forma, és nem is azért, mert meg tudnék élni a képeimből, hanem az alkotás folyamatából fakadó öröm miatt. A festés valójában döntések áradata, aminek aztán a festmény lesz az eredménye. Ilyenkor ide-oda járok a múlt és a jövő között, következésképpen a jelenben vagyok – megélni az érzelmeinket, részt venni a saját életünkben, és végső soron gyógyulni pedig csak itt tudunk.

Olajjal kezdte, majd megismerkedett az akvarell technikával, annak is egy speciális válfajával, a réteges festéssel, melynek lényege, hogy a festő nem dönti el előre, mit ábrázol majd a kép, csak azt, hogy milyen színeket kíván alkalmazni, így a forma az egymásra festett rétegek által jön létre. Az alkotás során az egyetlen vezérlő erőt az intuíció jelenti.

A legnépszerűbb férfi szinkronhangok

Ők adják a férfi világsztárok magyar hangjait. Kattintsd végig a galériát!

Kozmikus harmónia kívül és belül

Vallja, hogy a művészetek által képesek vagyunk közelebb kerülni a lélek valóságához – így például a fény és a sötétség egyensúlyából létrejövő színek révén megtapasztalhatjuk, hogy benne élünk egy kozmikus harmóniában, ahogyan az is bennünk:

– Gondoljunk csak arra, hogy testünk belső sötétségében miként munkálkodik az élet, és hogy mi magunk is egykor ebben a sötétben növekedtünk, és innen érkeztünk a fényre. Szemeink a Naphoz hasonlatosak, szintén a fényt adják számunkra, mellyel kifelé törekszik egy erőt, a környezetet, a másik, vele egyenrangú lelket keresve.

Angyalok a megnyitón

Bizonyára az sem véletlen, hogy nemcsak a témaválasztásban jelennek meg az angyalok – sokan azokon a képein is felfedezni ezeket a más dimenzióbeli lényeket, amelyek alapvetően másról szólnak.

A kiállítás megnyitóján a színek mellett a hang és a szó is szerepet kapott. Pataky Ádám színész egy különleges hangszeren, úgynevezett hangdrumon játszott, Szabó Sipos Barnabás a témához kapcsolódó irodalmi idézeteket olvasott fel, a vele beszélgető Kiss Virág színész-rendező pedig a több "angyalos" könyv szerzőjeként ismert Lorna Byrne-tól idézett néhány gondolatot:

"Mindannyiunkban megvan a képesség, hogy szeretettel forduljunk ismeretlen emberek felé, mivel mindannyian össze vagyunk kapcsolódva egymással."

"A jó szándék voltaképpen szeretet."

"Az, hogy élvezzük-e az életet, döntés kérdése, melyet mindannyiunknak meg kellene hoznunk, nem számít, mennyire sanyarúnak is látszanak a dolgok."

"Mindannyiunknak fel kell ébrednünk és tudatosabbnak kell lennünk, hiszen mennyi szépséget és ajándékot rejt a körülöttünk lévő természet!"

Balra Pataky Ádám a hangdrummal, jobbra Szilágyi Maya, a Benczúr Ház igazgatója

Kisfilm, nagyfilm, színház, szinkron

A közönség leginkább George Clooney-val köti össze Szabó Sipos Barnabás nevét, de ő szólaltatta meg többek között Mickey Rourke-ot a 9 és fél hétben, valamint Hugh Jackmant, Steven Seagalt, Jeff Goldblumot vagy Kiefer Shuterlandet, Selmeczi Roland tragikus balesete után pedig a Dr. House Wilson doktorát megformáló Robert Sean Leonardot. Pályafutása során több teátrumban is megfordult, utoljára az Újszínház társulatának volt tagja. Májustól pedig ismét látható lesz az Erkel Színházban nagy sikerrel futó West Side Story Dokijaként.

Legalább ilyen közel áll hozzá a filmezés, annál is inkább, mert a kamera előtti játék során nagyobb teret enged annak a fajta sallangmentességnek, amire a színpadon is mindig törekszik. Egyebek mellett a Valami Amerikában, a Kisváros, a Szomszédok, a Barátok közt és a Tűzvonalban sorozatokban, illetve az És a nyolcadik napon című tévéfilmben láthatta a közönség. Közel áll hozzá a kisjátékfilmek világa is: egyik főszereplője a Klacsán Gábor rendezte Képességnek, illetve játszik a scifit és a drámavígjátékot ötvöző, ugyanakkor erősen társadalomkritikus 129-ben.

A kiállítás március 18-ig látható a Benczúr Házban.

Fotó: Boda Gábor, Wmagicfoto

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük