A 43 éves Sugár Bercit alig ismerni fel: a 90-es évek szívtipró énekese sokat változott
Sugár Berci életét a jóga változtatta meg gyökeresen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sugár Bercit már egész kicsi korától vonzotta a szereplés, hetedikes korában magántanulóvá vált, mert a színházi és szinkronszerepei miatt nem volt ideje iskolába járni. Csupán 14 éves volt, amikor 1992-ben megjelent a Hé, kölyök! című első nagylemeze, amelyen rajta szerepelt a Csöngess be hozzám, jóbarát című Generál-feldolgozása is. Ekkoriban még nagyon másképp nézett ki, ducibb volt a kortársainál, és szemüveget hordott.

1999-ben már felnőtt férfiként tért vissza, vékony és jóképű külsővel dobta piacra Ébredj velem! című albumát, amit Bery művésznéven adott ki. A '90-es és 2000-es évek népszerű énekese 43 éves korára sokat változott, nem mellesleg ma már nem a zenélésből él.

Sugár Bertalan énekesből lett jógaoktató

A '90-es évek végén és a 2000-es évek elején több slágere is volt, sokan emlékezhetnek az Ébredj velem! című számára, de hatalmas sikernek számított a Váczi Eszterrel készített duettje, az Egyedül is, amit 2001-ben adtak ki. 

A 2019-ben adott TEDx előadásán elmesélte, már egész kicsi korában világos volt számára, hogy imád szerepelni. Sosem a szülei kényszerítették arra, hogy a szórakoztatóiparban érvényesüljön.

- Tízéves koromra volt, hogy párhuzamosan három budapesti színházban játszottam, mellette ott volt a szinkron és a tévés szereplések, így hetedikes koromra magántanuló lettem, mert gyakorlatilag már nem volt időm iskolába járni, és mivel a szüleim is úgy látták, hogy ezen a pályán fogok mozogni, hagyták, hogy éljek minden színpadi lehetőséggel - mesélte az előadásában.

Bár hatalmas lehetőségként élte meg, hogy 14 évesen megjelenhetett az első albuma, de sosem volt elégedett a rá szabott szereppel.

Sosem érdekelt a popzene igazán, nem tudtam mit kezdeni a mainstream nyújtotta lehetőségekkel, és ma már azt gondolom, hogy azon a ponton csúszott el az énekesi karrierem.

- Egy meglehetősen szerencsétlen imiddzsel énekeltem retró dalok feldolgozásait, a kinézetem korántsem volt ideális, és elkönyveltek valamilyennek, amilyen sosem voltam. Mire gimnazista lettem, tudtam, hogy egy időre el kell engednem a szereplést, mert az a hír járta, hogy a Színművészetin nem nagyon kedvelik a hozzám hasonlókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár jelentkezett a Színművészetire, de végül nem vették fel. Eközben hatalmas átalakuláson esett át, lefogyott, de sajnos túllőtt a célon, és anorexiás lett, emellett dühkitörésekkel küzdött. Megkeresték egy lemezszerződéssel, ami amolyan mentőövként szolgált számára, így született újjá Beryként. Igaz, akkor sem vonzotta a popzene.

- Úgy voltam vele, hogy ez a Bery-projekt majd valahogy elsül, mindegy, hogy mi történik, mert így is, úgy is pár év, és lelépek New Yorkba, így is lett. A karrierem első csúcspontján elutaztam New Yorkba, hogy színésznek tanulhassak.

Teltek-múltak az évek, és bármennyire is szerette volna színészi ambícióit megvalósítani, sajnos nem sikerült, rájött, itt a vége, és vissza kell térnie Magyarországra. 26 évesen hazajött, de teljesen elveszettnek érezte magát, és a drogok világába menekült. Elveszítette édesanyját, ami hatalmas érvágás volt számára. Újra akarta kezdeni az életét, többféle munkát elvállalt, dolgozott irodában, pultozott és fordított is.

- Gyűlöltem az összeset, de még mindig komfortosabb voltam ezekkel a munkákkal, mint hogy visszatérjek a sokszor elvetélt popkarrieremhez.

Elhatároztam, hogy normális ember leszek, aki munkába fog járni.

Példát akart mutatni másoknak, hogy igenis el lehet engedni a sztárságot. Ebben a nagyon ellentmondásos időszakában találkozott először a jógával, ami mindig izgatta a fantáziáját. Az első jógaóráján úgy érezte, hogy lehetetlen a gyakorlatokat megcsinálni, de mégis egy sorsfordító pillanat volt számára ez a foglalkozás.

Akkor ott hoztam egy döntést, hogy életemben először valamiért tényleg küzdeni fogok. 

Először heti háromszor gyakorolt, majd egyre jobban beleszeretett a jógába. Egyre többször a mozdulatokon jártak a gondolatai, és nem más dolgokon. Hajnali négy órakor kelt, hogy újra gyakorolhasson.

Sugár Berci a '90-es évek végén és napjainkban.
Sugár Berci a '90-es évek végén és napjainkban.
Fotó: Discogs.com, Facebook/Sugár Bertalan Jóga

- Végre találtam valamit, ami sokkal erősebb nálam, végre valamit, ami le fogja győzni az egómat, hogy megismerhessem az embert, aki vagyok, vagy azt, aki lehetek.

Nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is rengeteget változott, és mindezt a jógának köszönheti. Manapság oktatóként dolgozik, az óráin imádott kutyusa, Virág is gyakran feltűnik.

- Szinte mindig velem van, ha véletlenül nincs ott az órán, a gyakorlók hiányolják is. A Covid alatt végig Zoomon oktattam, a kutyát mindig be kellett ültetnem az “adásba”, mert annyira megszokták a tanítványaim vigyázó szemeit - mesélte még a nyáron a Madzag nevű blogoldalnak.

Azóta a vírusra való tekintettel ismét csak online vannak órái.

Emlékszel még Krisz Rudira?

Krisz Rudi a ’90-es években még a testvérével és unokatestvéreivel alapított együttessel, a Rockonok, majd a Domino nevű formáció tagjaként bontogatta a szárnyait, de legnagyobb sikereit szólóban aratta az évezred végén. Cikkünkből megtudhatod, mennyit változott az elmúlt évtizedekben.

Ezt is szeretjük