Ma lenne 50 éves Selmeczi Roland - A színész autóbalesetben hunyt el 2008-ban
Selmeczi Roland színész, ismert szinkronhang 1969. október 2-án született, ötvenéves lenne ma.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma lenne kereken ötvenéves Selmeczi Roland. A színész mindössze 38 évesen, 2008. január 30-án hunyt el autóbalesetben. Színházi próbáról tartott Szolnokról Budapestre, amikor az M5-ös autópályán elvesztette uralmát járműve felett, lesodródott az útról, és átszakítva a szalagkorlátot a vadkerítésnek csapódott. Súlyos sérüléseket szenvedett, a balesetet nem élte túl. Két kisgyereket hagyott maga után, Dorottyát és Gergelyt.

Selmeczi Roland 1969. október 2-án született Budapesten. 1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezt követően a Vígszínház társulatához csatlakozott, majd szabadúszó lett, később a Soproni Petőfi Színház társulatához szerződött. Játszotta többek között a Detektívet A padlásban, Orsinót a Vízkereszt, vagy amit akartokban, a 8. esküdtet a Tizenkét dühös emberben és Stanley-t A vágy villamosában.

selmeczi-roland-fiatalon
Fotó: Facebook/Selmeczi Roland Emlékoldal

Még főiskolásként szerepet kapott az Angyalbőrben című tévésorozatban. Komolyabb filmszerepeket nem kapott, de remélte, hogy a Kútfejek, az Üvegtigris első és második része után ezek is megtalálják. 

Az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész volt, közel 800 filmben hallhattuk a hangját. Ő volt Brad Pitt és Antonio Banderas állandó magyar hangja, de gyakran szólaltatta meg Robert Downey Jr.-t, Dermot Mulroney-t, Matt Dillont és Clive Owent is, valamit ő szinkronizálta Viggo Mortensent A Gyűrűk Ura-filmekben. A Doktor House-ban Wilsont, a 24-ben pedig Jack Bauert magyarította - őket a nézőknek Selmeczi Roland halála után új hanggal kellett megszokniuk. Emlékezetes szinkronja még a Sliders főszerepét játszó Jerry O’Connell, James Denton (Mike Delfino) a Született feleségekben és A szökés első néhány évadában Dominic Purcell (Lincoln).

Selmeczi Roland Angelo szerepében William Shakespeare Szeget szeggel című darabjának 2007. december 12-i próbáján a Budapesti Kamaraszínházban.
Selmeczi Roland Angelo szerepében William Shakespeare Szeget szeggel című darabjának 2007. december 12-i próbáján a Budapesti Kamaraszínházban.
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A színész emlékére özvegye, dr. Takács Melinda gyermekeivel együtt létrehozta a Selmeczi Roland Tálentum díjat. Ezt olyan, negyven év alatti szinkronszínészek nyerhetik el, akiknek munkáját kiemelkedőnek ítélték a szakemberek: a televíziós csatornák és filmforgalmazók munkatársai. 2017-ben Horváth Illés, 2018-ban Varga Gábor és Balsai Móni, idén pedig Nemes-Takách Kata és Szabó Máté vehette át a díjat.

- Rolandnak a színház mellett a szinkron volt a nagy szerelme. Olyan minőséget képviselt, amelyet ez a díj képes lesz életben tartani. Örülök, hogy a gyerekeimnek marad kézzel fogható emléke az apjuk után  idézte az özvegy szavait a Blikk 2017 szeptemberében, az első Szinkronikum Díjátadó Gáláról. 

Selmeczi Roland gyerekei

Selmeczi Roland két gyermeket hagyott maga után, a ma már 24 éves Dorottyát és a 16 éves Gergely Rolandot - ők nem követik apjukat a pályán, bár mindketten szinkronizáltak már egy-két tekercset.

Ezt is szeretjük