Egy héten belül elhunyt a világhírű színész és magyar hangja
Egy héten belül hunyt el a világhírű színész, Robin Williams és magyar szinkronhangja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kettős tragédia érte a színész szakmát: egy héten belül két legenda is távozott az élők sorából. Bajor Imre, aki rákkal küzdött 2014. augusztus 6-án hunyt el egy budapesti kórházban, míg Robin Williamsre 2014. augusztus 11-én holtan találtak rá kaliforniai otthonában. A 63 éves színész halálát a halottkémi vizsgálat alapján öngyilkosságból eredő fulladás okozta.

Kevesen tudják, hogy a világsztárt egyik leghíresebb, Jó reggelt, Vietnam! című  filmjében az 57 évesen elhunyt magyar komikus szinkronizálta, ő adta Adrian Cronauer rádiós műsorvezető magyar hangját.

Az 1987-es Barry Levinson-alkotás hozta meg Robin Williams számára az első Oscar-jelölést, alakításáért pedig Golden Globe-, illetve BAFTA-díjat kapott.

Magyar hangja: Mikó István

Robin Williams állandó magyar hangja Mikó István volt, aki megrendült, amikor tegnap megtudta, hogy meghalt a nála csak fél évvel fiatalabb világsztár. Bár személyesen soha nem találkoztak, nagy tisztelője volt.

- Ő egy életvidám, aranyos ember volt, és ez a filmjeiről mindig sugárzott. Olyan ritmusa volt, olyan fantasztikus készsége a különböző hangoknak a létrehozásában, ami egészen egyedülálló és ritkaság. Nem volt egysíkú ember, ez érezhető volt a színes hangján is - mondta Mikó István a Mokka ma mai adásában.

Legalább 20 filmben szinkronizálta világhírű kollégáját: a TV2 reggeli műsorában azt is elárulta, melyik filmjében volt a legnehezebb Robin Williamsnek a magyar hangját kölcsönöznie, és melyik volt vele a legkedvesebb közös munkája.

"Szabad vagy, Dzsini"

- A kedvencem és az első igazi nagy találkozás a Mrs. Doubtfire volt, már ebben is látszott az, hogy nemcsak a komikus van jelen, hanem az igazi jellemformáló karakterszínész is. Érezhető a figuráknak a múltja, a jövője az alakításaiban. Aztán emlékezetes A nagy fehérség, amiben pontosan olyan felesége volt, amilyen betegségben ő szenvedett: depressziós.

Akkor volt a legnehezebb szinkronizálnom őt, amikor az arcát nem is láthattam. A dzsinnek az Aladdinban ugyanis ő kölcsönözte a hangját, és Dzsininek tudvalevőleg nincs saját hangja, hanem mindenféle hangon tud beszélni, ahogy a kedves megrendelő kívánja, miután kijön a palackból.

Kovács Gellért filmszerész érdekesnek és különlegesnek tartja az 1992-es Aladdint, illetve benne Robin Williams alakítását. 

- A rajzolt animációk történetében nem nagyon volt példa arra, hogy ilyen mértékben adtak volna egy színész mimikájára. Dzsini tulajdonképpen egy Robin Williams-alakítás, hiszen mindent csinál, amit a színész szokott: parodizált, táncolt, stand upolt, tévéműsort vezetett. Lényegében az egész figurát rá szabták. Nem véletlen, hogy amikor az Amerikai Filmakadémia búcsúzott tőle, az Aladdinból raktak ki egy képet, és azt írták alá, hogy: "Genie, you're free", vagyis "Szabad vagy, Dzsini".

Fotó: TV2/Mokka

Ezt is szeretjük