Nem fér a bőrébe Rékasi Zsigmond: elárasztotta szórólapjaival éjszaka Budapestet

A 17 éves Rékasi Zsigmond továbbra sem nyugszik, nem félemlítette meg a hatalom.

rekasi-zsigmond-konnygaz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy hete foglalta le bizonyítékként Rékasi Zsigmond számítógépét a rendőrség. Korán reggel érkeztek a házukhoz, édesanyja, Détár Enikő egyedül volt otthon. Az ügyből akkora botrány kerekedett, hogy a Google szerint most többen beszélnek a 17 éves fiúról, mint színész apjáról, Rékasi Károlyról.

A fiatal Rékasi a nagy rendőrségi botrány után még nagyobb lendülettel veti bele magát az aktivista létbe. Tegnap este az RTL Klub Házon kívül című műsora is elkísérte legújabb bevetésére: Budapest-szerte nem kevés helyen, több száz szórólapot helyezett el. Ezeken a február 9-i eseményét hirdeti Protesztivál néven, mellyel a fiatalok kezén lévő jelképes láncok ellen protestálnak majd.

Az elmúlt egy hétben Zsigmondnak, aki a közösségi médiában magát csak Ziggy-nek becézi, rengeteg médiaszereplése volt, több hírműsorban is meginterjúvolták. A fiú szerint a hatalom megijedt a fiatalok erejétől, van, aki szerint viszont inkább a hatalom üldözi a gyereket. Az eddig nyilvánosságra került információkból pedig az a sejtésünk, hogy az ügy tovább fog dagadni. 

Ha kell, magára vállalja

 A 17 éves Rékasi a Renegátlástalanok mozgalom szervezője, mely nem ért egyet a jelenlegi oktatási rendszer működésével. Azért indítottak mozgalmat, mert úgy érzik, veszélyben a jövőjük. A mozgalom fiatal tagjai nyíltan kritizálják a kormányt, de adományokat is gyűjtenek - karácsonykor a rászoruló gyermekek részére

A rendőrség tavaly októberben falfirkát talált egy iskola épületén, mely Rékasi Zsigmond mozgalmának, a Renegátlástalanoknak a szimbólumát ábrázolta. Akkor ismeretlen elkövető ellen indítottak eljárást, majd négy hónap nyomozás után kiderítették, hogy a mozgalom a 17 éves Zsigmondhoz tartozik. Négy rendőr a múlt héten házkutatási paranccsal csengetett be Rékasiékhoz, és bizonyítékként lefoglalták a fiú laptopját. A fiút szabálysértéssel vádolhatják. Zsigmond ezekről is mesélt a Hír TV-nek adott interjújában:

A 17 éves gyerek éretten áll az eljáráshoz. Bár sokan pocskondiázzák a rendőröket az igazságtalannak tartott eljárás miatt - Zsigmond szerint "teljesen jó szándékúak, csak igazságot szeretnének szolgáltatni, nem pedig random kamaszok számítógépét lefoglalni". A gépet egyébként két nap után vissza is kapta.

Parancsot kaptak, ne bántsuk őket.

Ziggy az ATV-nek adott interjúja során kapta meg a lehető legegyenesebb kérdést: Krug Emília konkrétan megkérdezte tőle, hogy ő volt-e, aki elkövette a szabálysértést. És, bár az igazságot nem tudtuk meg Zsigmondtól, ha kell, a bíróságon is simán magára vállalja a felelősséget:

- A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért, emberi jogi jogvédő civil szervezet - a szerk.) fog engem képviselni az ügyben, és azt beszéltük meg, hogy, bár tényleg semmilyen bizonyítéka nincs a rendőrségnek azon kívül (hogy ő a mozgalom szervezője, melyhez a felfestett piktogram tartozik - a szerk.), én ezt magamra fogom vállalni, ha bíróságig jut az ügy. Azért, mert nem titkolt elképzelésem, hogy mi egy közösséget szeretnénk kiépíteni. Tehát nem kordonbontással szeretnénk magunknak hírnevet szerezni, hanem azzal, hogy mi egy legitim, összetartó közösség vagyunk. 

Rékasi Zsigmond nem az erőszak híve, hiszen interjúiban is elmondta, hogy nem bontana kordonokat. Ám tüntetéseket igenis szervezne - és szervez is -, viszont nem előre kijelölt helyeken, hanem meglepetésszerűen, mert úgy érzi, a kormány csak így venné komolyan a törekvéseiket.

Ziggy a körülötte zajló médiafelhajtást reklámként szeretné kihasználni. Tegnap meghirdetett egy eseményt Stencilkészítés Renegátlástalan módra címmel. Egy workshopról van szó, ahol a jelenlévőknek megtanítja a stencilkészítés minden csínját-bínját. Ezzel pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy egy olyan sablon elkészítése, ami miatt a rendőrség pont az ő számítógépét foglalta le, borzasztóan egyszerű dolog, és bárki képes rá, nem csak ő - mivel „a rendőrség abban a hitben él, hogy ez különleges képességeket vesz igénybe”. 

Rékasi Zsigmond a jövőben idehaza szeretne jobb körülmények között élni, erről is beszélt az ATV műsorában:

- Magyarországon szeretnék jövőt építeni, és sajnos jelenleg azt látom, hogy ez egyre kedvezőtlenebb. Nem lehetetlen, hiszen én is, és még nagyon sokan itt növünk fel. Meg lehet oldani, nagyon sokaknak nehézkesen, valakiknek egy kicsivel könnyebben. Megértem azokat, akik elmennek külföldre, hiszen nagyon sok kedvező hatás éri őket: sokkal kedvezőbb adózási körülmények, kedvezőbb fizetések, kedvezőbb árak. Én tényleg szeretnék Magyarországon élni, egyrészt, mert vissza akarom adni a hazámnak, amit kaptam tőle. Azt szeretném, hogy egy ugyanolyan élhető ország legyen, mint bármelyik, amelyik körülöttünk található.

Zsigmond szülei egyáltalán nem neheztelnek rá a történtek miatt. Rékasi Zsigmond amellett, hogy aktivista, lelkes slam poetry előadó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ilyen volt 14 évesen

Détár Enikő és Rékasi Károly fia, Zsigmond 14 évesen még egész szendének tűnt, Zsebinek becézték. Jól megnőtt azóta! Ebben a képes összeállításunkban megnézheted, milyen volt gyerekként ő és még négy másik, mára már felcseperedett sztárcsemete.

Coverfotó: 24.hu/Berecz Valter.

Ezt is szeretjük