Rák Kati a 80-as években modellként volt híres: ez vetett véget a karrierjének

Rák Kati az érettségi után kezdte modellpályafutását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rák Katira sokan a ’80-as évek gyönyörű, szőke hajú sztármodelljeként emlékeznek. Ő volt az első magyar manöken, aki külföldi reklámfilmben szerepelhetett, a Pepsi-Cola arca lett, emellett népszerűsítette az Éva Vermutot és a Caola kozmetikumokat, olyan magazinok címlaplányaként mosolygott az olvasókra, mint az Ez a divat, a Füles vagy a Színes RTV. Fellépett a híres Korda-show-ban valamint az Alfonzó szenvedélyeiben is.

Bár szinte felsorolni is nehéz, mennyi munkája akadt a szépségiparban, pályafutása modellként mindössze két és fél-három évig tartott. Nem önszántából hagyta ott a divatvilágot, válaszút elé állították.

Rák Kati modellkarrierjének ez vetett véget

Már kislányként tudta, olyan szakma illik hozzá, ami kötődik a szórakoztatóiparhoz. Ének-zenei iskolát végzett, az érettségi után statisztának állt, és modellkedni kezdett. Annak ellenére, hogy hamar olyan nagy nevekkel emlegették egy lapon, mint Komjáthy Ági vagy Apostol Éva, ő a színészet felé is kacsintgatott. 

Rák Kati 1979-ben a Rádió és Televízió Újságban.
Rák Kati 1979-ben a Rádió és Televízió Újságban.
Fotó: Fortepan/Saphier Herbert

1980-ban fel is vették a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakára, ahol hamar világossá tették számára, hogy a színpad és a fotózások nem férnek meg egymás mellett.

- Sajnos abban az időben a tanáraim azt mondták, el kell döntenem, hogy modellkedni akarok, vagy színész akarok lenni. Jól döntöttem, csak akkor azt gondoltam, és most is azt gondolom, hogy külföldön egy sikeres színésznő reklámarca bizonyos termékeknek, tehát segíti egymást a két szakma. Abban az időben ez külön volt választva - mesélte a Life TV Ébredj velünk extra Joshival című műsorában 2021 októberében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pont azzal párhuzamosan kapta meg álmai munkáját modellként, hogy a főiskolán ultimátumot adtak neki. Hiába választották ki őt a Granvisus szemüvegek reklámarcának, a projektről készült óriásplakátok Magyarországon nem kerülhettek forgalomba.

- Bakos István nevű fotós barátom gyönyörű fotókat csinált, már nyomdában voltak az anyagok, amikor a főiskolán feltették nekem a kérdést, hogy modellkedés vagy színésznői pálya. Aztán felhívtam Istvánt, hogy ne haragudjon meg rám, ha ez csak külföldön jelenik meg, akkor még rendben van, de nem szeretném, hogy ebből baj legyen. Így aztán nem jelentek meg itthon azok a képek.

rák-kati-life
Fotó: Life Tv/Ébredj velünk extra

Egy cseppet sem bánta meg, hogy végül a színjátszást választotta, a filmiparban és a színházi világban is teremtek babérok a számára. Olyan alkotásokba válogatták be, mint az István, a király, a Linda vagy A vörös grófnő. A közelmúltban is láthattad a képernyőn, feltűnt az Aranyélet egyik epizódjában, a Mintaapákban és a Drága örökösökben is.

A '80-as évek modelljei akkor és most

Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak a '80-as évek híres magyar modelljei. Akkor és most fotókon Pataki Ági, Sütő Enikő vagy Liener Márta.

Ezt is szeretjük