"Ami valamit jelent az életemben" - Posta Victor egyszeri és megismételhetetlen koncertje
Így még nem láthattuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A musical műfaj kedvelői főként a Madách Színház darabjaiból ismerhetik Posta Victort. A színész-énekes-zongorista harminckilencedik születésnapja apropóján egy különleges és bizonyos értelemben személyes koncerttel lepi meg a közönséget.

Önmagát zongorán kísérve, sok kiváló énekes és zenész közreműködésével olyan dalokat ad elő, amelyek valami módon fontosak voltak az életében – áthangszerelve, szólókkal, futamokkal, hangulatokkal egyedivé téve őket. A produkció ebben a formájában egyszeri és megismételhetetlen lesz.

A szimfonikustól a pop-rockig

Akik figyelemmel kísérik Posta Victor munkásságát, tudják, hogy nem ez az első önálló estje. Míg azonban a három évvel ezelőtti L'élek valójában színházi produkció volt, meghatározott dramaturgiai vonulattal, illetve ennek megfelelően összeválogatott dalokkal, most egy, a maga nemében különleges koncertben lesz része a közönségnek.

Victor az elmúlt harminckilenc éve eseményeit "hozta össze", mégpedig a legkülönbözőbb stílusokban, a szimfonikustól a zongoraversenyen át a pop-rockig , hiszen ő maga is egy színes ember: színész, énekes és zongorista egy személyben.

Zenekar, vonósnégyes, kórus, vokalisták

Gyerekkora óta álmodik arról, hogy őt és a zongoráját zenekar kísérje – harminckilencedik születésnapjára ez az álom megvalósul. A különleges vállalkozásban részt vesz Csiszár Ferenc Ötödik elem nevezetű formációja, amelynek egyébként négy tagja van, az "ötödik elem" mindig az, akit éppen kísérnek, ez esetben Victor és a hangszere.

Fantomként

Hasonlóan fontos szerepet kap a Madách Színház vonósnégyese: Victornak meggyőződése, hogy a vonósok által lehet igazán közel kerülni a lélekhez. Mindemellett az est nagy részében színpadon lesz a komolyabb és könnyebb műfajokban egyaránt otthonosan mozgó, nagy létszámú Jazz and More kórus. Az előadást két vokalista is színesíti, szintén a Madáchból.

A zenekari ároktól a legnagyobb musicalszerepekig

13 évesen már fellépett a debreceni Csokonai Színházban, 16 évesen próbálta ki magát először a szinkronban, majd zeneakadémiát végzett Svájcban, illetve a Really Useful Groupban – Andrew Lloyd Webber zenekarában – több musicalt kísért zongoristaként. A szíve mégis visszahúzta a színpadra, és hamarosan el is játszhatta egyebek mellett a Band in Palace és a Space Dream főszerepét. Hogy a színművészetben is professzionális tudásra tegyen szert, elvégezte a Film- és Színházművészeti Főiskolát, majd Szirtes Tamás direktor hívására csatlakozott a Madách Színház társulatához, ahol azóta számos nagy szerepben láthatták-hallhatták a nézők. Huszonnyolc évesen formálhatta meg Az operaház fantomja főszerelőjét – ezzel ő lett a musicalirodalom legfiatalabb Fantomja. Manapság emellett többek között az Anna Karenina Vronszkijaként és az Én, József Attila tragikus sorsú költőjeként lép színpadra.

"Ami valamit jelent az életemben"

- Sok musicalszám nem lesz az esten, mivel azok tökéletesen működnek a profin megrendezett darabokban, én pedig azt szeretném, hogy itt olyat lásson és halljon a közönség, amit sehol máshol - mondja. - Azért az Édeskettes hármasban című darabból, amelyben egyébként zongorista-zeneszerzőt játszom, előadok néhány részletet, és az olyan "kötelező számok" sem maradhatnak el, mint a Fényév távolság, A szerelemnek múlnia kell vagy a Root Beer Rag. Az Én, József Attilából egyetlen számot választottam, mégpedig a Születésnapomra címűt – végül is egy születésnapi koncertről van szó.

Előző, L'élek című estjén

Csupa olyat hallhat a közönség, ami valamit jelent az életemben. Kezdve a musicalirodalom szerintem egyik legszebb dalával, a Santa Feével, amellyel tizenhat évesen, első szinkronos munkám során, a Rikkancsok című zenés filmben találkoztam: ott az általam megszólaltatott Christian Bale énekelte. Azóta szerettem volna én is elénekelni.

Marvin Hamlisch, a Chorus Line zeneszerzője annak idején feldolgozta a musical The Music and the Mirror című dalát zongoraversenyre, amit minél hitelesebben igyekszünk majd reprodukálni – tudomásom szerint ezzel más még nem próbálkozott. Ugyancsak Hamlischtől a zenekarral és a kórussal előadjuk a One Songot, amely azt meséli el, miként képes a zene mindenkit mindenkivel összekötni és harmóniát teremteni. Játszunk Richard Claydermantól is, akinek elsősorban nem az ismertebb, romantikus slágereit szeretem. Tizenkét évesen voltam egy koncertjén, és lenyűgözött az, ahogy társaival – valódi zenészekként működve – belementek a pörgősebb számokba, és teret engedtek a zenének.

A L’élekből a legszebb élményem Peter Gabrieltől – Valla Attila fordításában – a San Jacinto, amit jelenleg különösen közel érzek magamhoz: arról szól, mi mindenen megy keresztül az alkotó, mire létrejön maga az alkotás – végső soron a művészlét ars poeticája. A szimfonikus hangzást erős rockhangzással egészítjük ki a tetőponton. Nem hiányozhat Phil Collins sem, akinek az Against All Odds című számára csináltam egy zongorás-vonós feldolgozást, illetve a Beatlestől a Let It Be.

Balra a József és a színes szélesvásznú álomkabátban, jobbra a Sunset Boulevard-ban

"Legfőbb ideje, hogy a színészetet és a zongorázást összekössem"

Mindezt létrehozni és összehangolni hatalmas kihívás volt, de Victor, mint mondja, szereti a kihívásokat – ahogy a színpadon is, hiszen a musicalirodalom legnagyobb szerepeit játszotta-játssza, amiért szerencsésnek is tartja magát. Az estre még október-november táján kezdett készülni, lényegében két ember munkáját végezve, mivel először zongorára kellett megtanulnia a dalokat, erre jött aztán rá az ének, a játék, a hangulat. A folytatás sem kizárt, ebben a formájában azonban egyszeri és megismételhetetlen lesz a koncert – ahogy a színész-énekes-zongorista is csak egyszer lesz harminckilenc éves.

– Életem legnagyobb vállalkozása, egyben a kezdő lépés afelé, amit a jövőben csinálni szeretnék – mondja. – Úgy érzem, legfőbb ideje, hogy a színészetet és a zongorázást összekössem, olyan módon egyedivé téve, hogy erről az egyébként nem sokak által művelt műfajról én jussak az emberek eszébe, vagy fordítva. Szeretném megélni, hogy ne egy része legyek a nagy egésznek, hanem én magam lehessek az, ahol nem lehet elbújni a gyönyörű díszletek mögött. A musicalszínészettől azonban ezután sem téríthet el semmi, ahogy a Madách Színházat is ugyanúgy az otthonomnak érzem, ahogy eddig.

MusicalPlusz Extra: Posta Victor önálló születésnapi koncertjének
helyszíne: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7.
időpontja: 2016. február 21., 15:00

Az előadásra jegyek itt kaphatóak.

Fotók: Berkovich Katalin, Szakál Szilvia, Németh Kriszta

1. kép, 2. jobb oldali kép, Facebook-kép:
Smink: Kincsesné Gurmai Mária
Frizura: Birgés Kata
Helyszín: Benczúr Ház

Ezt is szeretjük