Pataki Ágit a Playboy közel a 40-hez akarta fotózni: ezért nem vetkőzött le soha
Pataki Ági sosem vállalt aktfotózást, pedig sokan próbálták rábeszélni. Könyvében azt is elárulja, miért mondott mindig nemet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Pataki Ági a hetvenes és nyolcvanas évek egyik legnevesebb hazai manökenje és modellje volt. Fabulon Áginak is nevezték, miután a márka reklámarca lett a ’70-es években, de olyan világmárkáké is volt, mint a L’Oreál, 2019-ben pedig ismét egy magyar kozmetikai márka, a Helia-D ránctalanító termékcsaládjának arca lett.

A divat világában szerzett tapasztalatait, ismeretségeit használva üzletasszonyként is sikeressé vált, Váci 10 néven 1984-től 2005-ig ruhaüzletet működtetett. Ezt követően a film világában kezdett el tevékenykedni, ahogy férje, Kovács Gábor is. Olyan filmek producere, mint az Üvegtigris-filmek, a Fehér tenyér vagy az Egy nap.

Pataki Ági és a vetkőzés

Rotschild Klára manökenjeként került be a divat világába: Klára néni bemutatóin felvonulni nemcsak presztízst jelentett, hanem azt is, hogy a ruhákat bemutató modellek nem viselkedhettek akárhogy, nem vállalhattak el akármilyen munkát. Aki megszegte az íratlan szabályokat, hamar kikerült az elit foglalkoztatottak köréből.  

Kálvin téri tűzfal az Üllői út és Baross utca között 1985-ben: Fabulon mozaikkép Pataki Ágival.
Kálvin téri tűzfal az Üllői út és Baross utca között 1985-ben: Fabulon mozaikkép Pataki Ágival.
Fotó: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Pataki Ági Nyitottan a világra című könyvében, ami szeptember elején, a 70. születésnapjával egy időben jelent meg, azt írta, senkit nem ítél el azért, ha meztelenül fotózzák, főleg, ha a fotó művészi, de ő aktfotózást sosem vállalt. Pedig sokan próbálták meggyőzni, így a tragikus véget ért Fenyő János vagy a Playboy magazin vezetője is. 

"Mondtam, hogy szívesen dolgozom velük, de nem vetkőzöm le. Akkor már negyven körül voltam, és úgy gondoltam, ha húszévesen sem vetkőztem le, akkor ezt most már kihagyom. Úgyhogy pár hónapig írtam nekik a dizájntárgy rovatba, különböző férfiaknak való dizájntárgyakat mutattam be.

Azért nem vetkőztem le soha, mert nem tudtam magam elképzelni abban a helyzetben, hogy bárki meztelenül fotózzon. A másik, hogy szerintem tudat alatt úgy gondoltam, mint a kalandos életű amerikai színésznő, Mae West, aki azt mondta: 'Ha a színésznőnek van arca, nincs szüksége arra, hogy a testét mutogassa'. Azt hiszem, rájöttem, hogy van arcom."

pataki-agi-nyitottan-a-vilagra

Pataki Ági szokatlanul hosszú időt, húsz év aktív modellkarriert tudhat maga mögött, és sikerült pozitív imiddzsel kijönnie egy olyan szakmából, amellyel kapcsolatban sok az előítélet, és ezt a pozitív imidzset a későbbi karrierei során is kamatoztatni tudta: a butikjaival, majd a filmszakmában producerként. 

"A jó hírnévre mindig vigyáztam, mert azzal tisztában voltam, hogy azt nem lehet visszaszerezni."

Azzal hogy nem vetkőzött, de még fehérneműs fotózást sem vállalt, tudattalanul is hozzájárult ahhoz, hogy később üzletasszonyként is hitelesnek lássák.

"Ez történt, amikor segítettem megalapozni az Üvegtigris büdzséjét: akkor még semmilyen tapasztalatom nem volt a filmezésben, de megvolt az előző életemből hozott kreditem." 

pataki-agi-konyv
Fotó: Borítófotó: Hamu és Gyémánt/Ajkai Dávid

"Az imázsépítés általában öntudatlan folyamatként indul egy ember életében - legalábbis nálam így történt. Kezdetben nem jelentett mást, mint a személyiségem kialakítását és használatát a karrieremben. Ösztönösen viszonyultam ahhoz, hogy miben érzem magam komfortosan és mi az, ami idegen tőlem. Körülbelül harmincéves koromban, a modellkedésből való kiöregedéssel párhuzamosan kezdett bennem tudatosodni, hogy „Pataki Ági” vagyok: van egy nevem és pozícióm a szakmán belül, respektálnak, és kialakult egy viszonylag jól körülhatárolható imidzsem (bár akkor még nem neveztük így.)

Onnantól kezdve, hogy felismertem, nekem ilyen van, tudatosan vigyázok rá, hogy ne sérüljön."

Pataki Ági: Nyitottan a világra - Utam a kifutótól a vörös szőnyegig
Libri Kiadó
4999 forint

Hogyan lehet valakiből országosan ismert modell, később sikeres ruhaüzlet-tulajdonos, majd nemzetközileg is díjazott filmproducer? Mi a titka a ma is tervekkel teli Pataki Áginak, miképpen tudott ennyiszer megújulni és váltani, ennyi különböző területen sikeres lenni? Rugalmasság, nyitottság, önismeret, céltudatosság?

A Nyitottan a világra egy rendkívül izgalmas életút története és egy váltani, változni tudó, fáradhatatlan nő portréja, akinek életismerete, bölcsessége és derűje mindannyiunk számára üdítő és inspiráló példa lehet.

Pataki Ági egykor és ma

Érdekes, hogy az egyik leghíresebb magyar modell és manöken nem készült a divat világába, egy véletlennek köszönheti, hogy felfedezték. 19 éves volt, amikor német-spanyol nyelven beszélő idegenvezetőként Rotschild Klára szalonjába vitte a rábízott chilei kormánydelegáció hölgy tagjait, ahol aztán beugrott az egyik hiányzó modell helyére.

Képes összeállításunkban láthatsz képeket Pataki Ágiról a hetvenes évekből, és megnézheted azt is, hogy néz ki napjainkban. 

Ezt is szeretjük