Iszákos és undok nőként szerettük meg - Pásztor Erzsi máig a Szomszédok legnépszerűbb szereplője
A hat évtizede színésznőként dolgozó Pásztor Erzsi legismertebb szerepe Janka néni.

pasztor-erzsi-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pásztor Erzsi 1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Szinetár Miklós osztályában. Ezt követően éveken át számos vidéki és fővárosi színházban játszott, így például Szendrő József a debreceni Csokonai Színházba szerződtette, a Pécsi Nemzeti Színházban pedig olyan neves rendezőkkel dolgozott, mint Sík Ferenc vagy Babarczy László. Tartozott a Mafilm társaságához, és hosszú évekig játszott a Madách Színházban, nevét mégis egy tévésorozatnak köszönhetően ismerte meg az ország. Ő alakította az idén harminc éve elindult Szomszédok című teleregényben Janka nénit, Jutka nagynénjét. 

Pásztor Erzsi az 1987. május 5-én indult sorozatban kezdetben még csak epizódszereplőként tűnt fel, majd 1989-től fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott, és a nézők annyira megszerették, hogy a Szomszédok főszereplője lett. Iszákos és undok idős nőt alakított, aki zsörtölődött, mindenbe beleszólt, és a legrosszabbkor toppant be, mégis belopta magát a nézők szívébe.

A negatív karakterek közül talán csak a Dallas Jockey Ewingja közelítette meg Szöllősy Janka népszerűségét, igaz, az övé nem tart a mai napig. Janka néni figuráját és a Szomszédokat viszont máig imádja több korosztály, köztük azok is, akik a nyolcvanas és a kilencvenes években még nem is éltek. 

A sorozat a köztévén több teljes évados ismétlést is megélt, ezért ismerik a fiatalok is. A 81 éves színésznő szerint a töretlen siker oka az, hogy a Szomszédok érdekes és hű korrajz, emellett a szerepeket még igazi színészek játszották, nem járókelők, mint manapság. Janka néni karaktere a Szomszédok forever Facebook-oldalon is az egyik legnépszerűbb: a legtöbbször az ő szájába adják a reakciót egy-egy fontos közéleti történés után. Ez ellen nincs is kifogása, azt viszont nem szereti, ha a politikába is belekeverik Janka néniként. 

- Engem a közönség emelt főszereplővé. A mai napig Janka néninek szólítanak, bárhova megyünk. De nekem sokszor mondják azt is, hogy Mrs. Lipton. És én ezt imádom. A kollégáim szokták mondani, hogy milyen elégedetlenek, őket ne hasonlítsák a szerepükhöz. De engem meg hasonlítsanak! Nekem ez a szakmám, én örülök neki - mondta idén szeptemberben a Mokkában

pasztor-erzsi-mokka
Fotó: TV2/Mokka

Pásztor Erzsi hangja is jellegzetes, nem csoda, ha a szinkronszerepeivel is sokan azonosítják. A 2015-ben nyolcvanéves magyar szinkron történetének egyik megkerülhetetlen alakja. Ő volt a Szupernagyi - Gudrun Ure -, A klinikában Hildegard főnővér - Eva Maria Bauer -, a Csengetett, Mylord? című sorozatban Mrs. Lipton - Brenda Cowling -, illetve a Downton Abbey-ben Violet Crawley - Maggie Smith - magyar hangja. 

- Az első sorozat, amiben szinkronizáltam, A klinika volt. Utólag is látható, milyen tökéletesen passzoltak a hangok a figurákhoz. Egészen kezdetleges módon dolgoztunk, a végeredmény mégis igényes lett. A rendező sem röstellt rászólni a színészre - már akire kellett. Amikor kimentem a lányomhoz Olaszországba, és ott megnéztem a Derricket vagy bármelyik filmet, ami nálunk is ment, azt tapasztaltam, össze sem lehetett hasonlítani a nívóbeli különbséget, mégpedig a mi javunkra. A magyar szinkron az eredetinél is jobb volt, felemelte az alkotást, illetve felhozta egy nézhető színvonalra még azt is, ami kevésbé sikerült, erre büszke is voltam - mesélte a Feminának két évvel ezelőtt

A Downton Abbey című angol-amerikai kosztümös dráma magyar szinkronjában nagy örömmel működött közre. Örömmunkának tartotta, hogy ő szólaltathatta meg a sorozatban magyarul Maggie Smith angol színésznőt. 

- Azt veszem észre, hogy ismerősök is emlegetik a sorozatot, illetve idéznek belőle. Ilyesmi csak akkor fordulhat elő, ha valami nagyon jó. Kiss Virág rendezőnek köszönhetően kivétel nélkül minden hang telitalálat volt. 

- Szerettem A klinikát is, mivel nagyon jó volt benne az általam megszólaltatott Eva Maria Bauer. Egyszer, sok évvel később valaki írt nekem egy levelet, és amellett, hogy fotót kért tőlem, részvétet nyilvánított a Hildegard főnővért játszó színésznő halála miatt. Kicsit furcsa volt, de persze örültem, hogy emlékszik még rá - osztotta meg velünk.

Pásztor Erzsit 1976-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1978-ban a Magyar Filmszemlén ő kapta a Veri az ördög a feleségét című filmért a Legjobb női alakítás díját. Életműve elismeréseként 2012-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, de sokak szerint a Nemzet Színésze címet is megérdemelné.

Pásztor Erzsi további érdekességekről, eddig sosem hallott titkokról, színházi és családi történetekről, kitartásról és sikerről is mesél december 18-án a Femina Klub karácsonyi talk show-jában. 

Karácsonyi talkshow Szily Nórával

Vidám hangulatú estre invitálunk, ahol Szily Nóra az ország Janka nénijével, Pásztor Erzsivel, a megállíthatatlan riporternővel, Kandász Andreával és az Operettszínház csillagával, Peller Annával beszélget. Sok nevetéssel, rengeteg öniróniával és magával ragadó hangulattal várunk december 18-án a Turay Ida Színházban!

Jegyek korlátozott számban itt kaphatók 2990 Ft-ért!

Promóció

Ezt is szeretjük