Iszákos és undok nőként szerettük meg - Pásztor Erzsi máig a Szomszédok legnépszerűbb szereplője

A hat évtizede színésznőként dolgozó Pásztor Erzsi legismertebb szerepe Janka néni.

pasztor-erzsi-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pásztor Erzsi 1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Szinetár Miklós osztályában. Ezt követően éveken át számos vidéki és fővárosi színházban játszott, így például Szendrő József a debreceni Csokonai Színházba szerződtette, a Pécsi Nemzeti Színházban pedig olyan neves rendezőkkel dolgozott, mint Sík Ferenc vagy Babarczy László. Tartozott a Mafilm társaságához, és hosszú évekig játszott a Madách Színházban, nevét mégis egy tévésorozatnak köszönhetően ismerte meg az ország. Ő alakította az idén harminc éve elindult Szomszédok című teleregényben Janka nénit, Jutka nagynénjét. 

Pásztor Erzsi az 1987. május 5-én indult sorozatban kezdetben még csak epizódszereplőként tűnt fel, majd 1989-től fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott, és a nézők annyira megszerették, hogy a Szomszédok főszereplője lett. Iszákos és undok idős nőt alakított, aki zsörtölődött, mindenbe beleszólt, és a legrosszabbkor toppant be, mégis belopta magát a nézők szívébe.

A negatív karakterek közül talán csak a Dallas Jockey Ewingja közelítette meg Szöllősy Janka népszerűségét, igaz, az övé nem tart a mai napig. Janka néni figuráját és a Szomszédokat viszont máig imádja több korosztály, köztük azok is, akik a nyolcvanas és a kilencvenes években még nem is éltek. 

A sorozat a köztévén több teljes évados ismétlést is megélt, ezért ismerik a fiatalok is. A 81 éves színésznő szerint a töretlen siker oka az, hogy a Szomszédok érdekes és hű korrajz, emellett a szerepeket még igazi színészek játszották, nem járókelők, mint manapság. Janka néni karaktere a Szomszédok forever Facebook-oldalon is az egyik legnépszerűbb: a legtöbbször az ő szájába adják a reakciót egy-egy fontos közéleti történés után. Ez ellen nincs is kifogása, azt viszont nem szereti, ha a politikába is belekeverik Janka néniként. 

- Engem a közönség emelt főszereplővé. A mai napig Janka néninek szólítanak, bárhova megyünk. De nekem sokszor mondják azt is, hogy Mrs. Lipton. És én ezt imádom. A kollégáim szokták mondani, hogy milyen elégedetlenek, őket ne hasonlítsák a szerepükhöz. De engem meg hasonlítsanak! Nekem ez a szakmám, én örülök neki - mondta idén szeptemberben a Mokkában

pasztor-erzsi-mokka
Fotó: TV2/Mokka

Pásztor Erzsi hangja is jellegzetes, nem csoda, ha a szinkronszerepeivel is sokan azonosítják. A 2015-ben nyolcvanéves magyar szinkron történetének egyik megkerülhetetlen alakja. Ő volt a Szupernagyi - Gudrun Ure -, A klinikában Hildegard főnővér - Eva Maria Bauer -, a Csengetett, Mylord? című sorozatban Mrs. Lipton - Brenda Cowling -, illetve a Downton Abbey-ben Violet Crawley - Maggie Smith - magyar hangja. 

- Az első sorozat, amiben szinkronizáltam, A klinika volt. Utólag is látható, milyen tökéletesen passzoltak a hangok a figurákhoz. Egészen kezdetleges módon dolgoztunk, a végeredmény mégis igényes lett. A rendező sem röstellt rászólni a színészre - már akire kellett. Amikor kimentem a lányomhoz Olaszországba, és ott megnéztem a Derricket vagy bármelyik filmet, ami nálunk is ment, azt tapasztaltam, össze sem lehetett hasonlítani a nívóbeli különbséget, mégpedig a mi javunkra. A magyar szinkron az eredetinél is jobb volt, felemelte az alkotást, illetve felhozta egy nézhető színvonalra még azt is, ami kevésbé sikerült, erre büszke is voltam - mesélte a Feminának két évvel ezelőtt

A Downton Abbey című angol-amerikai kosztümös dráma magyar szinkronjában nagy örömmel működött közre. Örömmunkának tartotta, hogy ő szólaltathatta meg a sorozatban magyarul Maggie Smith angol színésznőt. 

- Azt veszem észre, hogy ismerősök is emlegetik a sorozatot, illetve idéznek belőle. Ilyesmi csak akkor fordulhat elő, ha valami nagyon jó. Kiss Virág rendezőnek köszönhetően kivétel nélkül minden hang telitalálat volt. 

- Szerettem A klinikát is, mivel nagyon jó volt benne az általam megszólaltatott Eva Maria Bauer. Egyszer, sok évvel később valaki írt nekem egy levelet, és amellett, hogy fotót kért tőlem, részvétet nyilvánított a Hildegard főnővért játszó színésznő halála miatt. Kicsit furcsa volt, de persze örültem, hogy emlékszik még rá - osztotta meg velünk.

Pásztor Erzsit 1976-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1978-ban a Magyar Filmszemlén ő kapta a Veri az ördög a feleségét című filmért a Legjobb női alakítás díját. Életműve elismeréseként 2012-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, de sokak szerint a Nemzet Színésze címet is megérdemelné.

Pásztor Erzsi további érdekességekről, eddig sosem hallott titkokról, színházi és családi történetekről, kitartásról és sikerről is mesél december 18-án a Femina Klub karácsonyi talk show-jában. 

Karácsonyi talkshow Szily Nórával

Vidám hangulatú estre invitálunk, ahol Szily Nóra az ország Janka nénijével, Pásztor Erzsivel, a megállíthatatlan riporternővel, Kandász Andreával és az Operettszínház csillagával, Peller Annával beszélget. Sok nevetéssel, rengeteg öniróniával és magával ragadó hangulattal várunk december 18-án a Turay Ida Színházban!

Jegyek korlátozott számban itt kaphatók 2990 Ft-ért!

Promóció

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük