Olimpiai bajnok úszónőnk otthonában hunyt el - Csütörtökön helyezik végső nyugalomra
Novák Ilona olimpiai bajnok úszó 93 évesen hunyt el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

93 évesen otthonában hunyt el Popper Imréné, Novák Ilona olimpiai bajnok úszó 2019. március 14-én. A sportoló haláláról a család tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját. Novák Éva úszó nővére, Popper Imre filmrendező és sportvezető felesége volt. A magyar úszósport kiemelkedő egyéniségeként két olimpián szerepelt. A Magyar Úszó Szövetség azt írja, végső búcsúztatását április 11-én délelőtt tartják a Farkasréti temetőben. Novák Ilonkát a Magyar Olimpiai Bizottság - MOB -, a Magyar Úszó Szövetség és a Ferencvárosi Torna Club is saját halottjának tekinti.

Novák Ilona 1925. május 16-án született Budapesten. Első magyar bajnoki címét 15 évesen szerezte. 1941-ben már öt magyar bajnokságot nyert. Az 1948-as londoni olimpián 100 méter háton negyedik, a gyorsváltóval ötödik lett. Az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon nővérével, Novák Évával, továbbá Szőke Katalinnal és Temes Judittal világcsúccsal nyert aranyérmet a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként. 

Novák Ilona - jobbra - és Novák Éva úszónők 1952. február 9-én.
Novák Ilona - jobbra - és Novák Éva úszónők 1952. február 9-én.
Fotó: MTI/Samai Antónia

1940 és 1950 között húsz magyar csúcsot állított fel, és kétszer volt tagja világrekordot úszó magyar váltónak. Emellett négyszeres főiskolai világbajnoki aranyérmes, országos bajnoki címet pedig 35 alkalommal szerzett, az elsőt alig 15 évesen. Novák Ilona az FTC örökös bajnoka, az Olimpiai Érdemérem tulajdonosa, 1973-ban testvérével, Novák Évával együtt az Úszó Hírességek Csarnokának tagjává választották, 2015 óta a magyar úszósport halhatatlanja - írja az MTI.

1963-ban végzett a Testnevelési Főiskolán, és az ELTE testnevelő tanára lett. Aktív szerepet vállalt a magyar úszósport vezetésében is, csaknem két évtizeden át volt a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, elnökségi tagja, a hetvenes évek elején szövetségi kapitányként irányította a magyar úszóválogatottat. 1974-től 1994-ig az európai szövetség elnökségi tagjaként is dolgozott, és tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének is.

Híres magyarok, akik 2018-ban haltak meg

2018-ban is számos ismert embertől kellett örökre búcsút vennünk. A magyar rádiós és televíziós szakma veszítette el a legtöbb jeles képviselőjét. Egy közkedvelt zenész és az első sztármanökenek egyike is örökre lehunyta a szemét. Képes összeállításunkkal rájuk emlékezünk.  

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük