45 évesen hunyt el a népszerű magyar színész - A '60-as évek filmsztárja volt
Mendelényi Vilmos a '60-as évek ünnepelt sztárja volt.

nagykep?cikkid=163029&kep=mendelenyi-vilmos-fb-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1984-ben ezen a napon, augusztus 23-án hunyt el Mendelényi Vilmos, aki a '60-as évek ünnepelt filmsztárja volt.  Mindössze 45 évet élt, de rövid pályafutása során számos emlékezetes alakítást nyújtott. Az Esős vasárnap című filmben például ő adta elő a kor nagy slágerét, a Fogj egy sétapálcát, és légy vidám című dalt.

Mendelényi Vilmos 1962-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de már színinövendék korától, 1958-tól filmezett. Alkatához, arcához a kamaszszerepek álltak közel. Természetességével és könnyed humorával hamar kitűnt, az 1960-as évek elején szinte minden filmben szerepelt.

Garas Dezső, Törőcsik Mari, Mendelényi Vilmos és Szabó Gyula a Két emelet boldogság című film bemutatóján.

Emlékezetes alakítása a Két emelet boldogság című film diákja, Korbusz Sanyi. Az Esős vasárnap című filmben ő adta elő a kor nagy slágerét, a Fogj egy sétapálcát, és légy vidám című dalt. Szerepelt még többek között a Fűre lépni szabad, az Oldás és kötés vagy a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? című alkotásokban is.

A Magyar Televízióban közkedvelt volt a Vári Évával előadott Kicsike, vigyázzon, egyszer nagymama lesz című dal is. 

Mendelényi Vilmos  színpadon főként operettek, zenés játékok táncos-komikus szerepkörében aratott sikereket, de prózai művek karakterszerepeit is sikerrel alakította. A diplomaosztóját követően Egerbe szerződött, majd tíz évig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, 1974 és '77 között a Vidám Színpadon lépett föl. Élete utolsó éveiben súlyos betegsége miatt nem állt színpadra, agyvérzést kapott, emiatt tolószékbe kényszerült.

Fotó: MTI/Keleti Éva

Feleségével együtt lett öngyilkos a magyar színész! Tisztázatlan körülmények között haltak meg

Soós Imre nem az egyedüli, aki úgy döntött, önkezével vet véget az életének. Nézd meg azokat a nagy színészeket, akik szintén így végezték!

Ezt is szeretjük