7 évesen kezdett szinkronizálni! Ő lett a legnagyobb magyar színésznők egyike
Ruttkai Éva egész életében imádta a szinkront.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar szinkron 80 éves történetében volt idő, amikor csak a legnevesebb magyar színművészek fordultak meg a stúdióban.

Egy korábbi cikkünkben már szó esett arról, hogy Ruttkai Éva a neves író, dramaturg, színházigazgató, Lakner Artúr színházában, a Lakner Bácsi Gyermekszínházában lépett először színpadra. Ennek köszönhette azt is, hogy mindössze hétévesen csöppenhetett bele a szinkron világába.

Ruttkai Éva hétévesen kezdett szinkronizálni

"1935-ben szinkronizáltam először. A film címére is emlékszem: A lourdes-i csoda. A szinkronrendező Balogh bácsi, Balogh Béla volt. Egy pincében folytak a felvételek, amelynek falai körbe voltak rakva homokzsákokkal. Gondolom, az akusztika miatt.

Iván, a kisebbik bátyám volt a főszereplő. Egy béna kisfiút szinkronizált, akit elvisznek Louerdes-ba, és ott megtörténik vele a csoda, gyógyultan tér haza. Én már tudtam akkor olvasni, ez volt a szerencsém, mert a film alatt futó szalagról kellett leolvasni a szöveget. Mi akkor 'laknerbácsisok' voltunk, onnan hívtak be minket a szerepekre... Aztán sokáig nem szinkronizáltam, de a felszabadulás után azonnal" - mesélte Dallos Szilvia A szinkronizálás története című könyvében.

Az Internetes Szinkron Adatbázis - ISzDb - szerint 37 alkotásban szinkronizált, ő adta többek között a hangját Elizabeth Taylornak a Nem félünk a farkastól vagy Katharine Hepburnnek az Az esőcsináló című filmben.

"Mindig nagyon szerettem szinkronizálni. Ambiciózus játéknak tartom. Arra ambicionál, hogy bírjam a lépést a "nagyokkal", "birokra keljek" velük... és közben elfeledkezem a világról, teljesen felszívódóm abban a képben, amit látok, és azzá leszek, ami ott van a vásznon, az a másik színész. És ez jó! Nagyon jó! Csak nézem a képet, és hopp, már bent is vagyok a mesében" - mondta.

Ruttkai Éva élettársa, a színészkirály, Latinovits Zoltán 28 filmben szinkronizált az ISzDb szerint. Adta a hangját Rex Harrisonnak, Yves Montand-nak, Marcello Mastroianninak Az édes életben, Leslie Howardnak a Rómeó és Júliában, de még Jack Nicholsont is szinkronizálta egyszer az 1973-as Az utolsó szolgálatban.

Amikor 1954 őszén átadták az egész Európában egyedülálló módon kifejezetten szinkronstúdiónak épített épületet a Vörös Hadsereg útja 64. szám alatt, kikerült a bejárati ajtóra egy tábla: Kutyát a stúdióba bevinni tilos!"A tilalomtól csak ritka alkalmakkor tekintettek el, például Latinovits Zoltán kedvéért.

"Az egyik filmemben ő volt a főszereplő, de kijelentette, hogy amennyiben Bagó nem lehet ott a műteremben, nem hajlandó dolgozni. Az igazgató elé tártuk a dolgot, aki kénytelen volt eltekinteni a tiltó rendelkezésétől, és engedélyezte, hogy a puli részt vehessen a forgatáson. Mi pedig kétóránkénti sétaszünettel járultunk hozzá a felvétel sikeréhez" - mesélte Csákány Márta rendező Dallos Szilvia könyvében.

Fotó: MTI/Keleti Éva

Leadkép: Inkey Alice

Ezt is szeretjük