Hogy él meg ma egy színész? Hat nagy név az aranykorról és a jelenlegi állapotról

Ha méltatlan is a helyzet, ez a színvonalon nem érződhet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1935-ben ültették át magyar nyelvre A négy muskétás című filmet – ezzel útjára indult a magyar szinkron, amelyet hamarosan a legendás jelzővel illettek.

Posta Victor, Kárpáti Levente, Urbán Andrea, Somló Andrea, Szabó Sipos Barnabás, Kiss Virág

Nem utolsósorban méltó körülmények között tehették a dolgukat a művészek és a szakemberek, akiknek végső soron mindez köszönhető volt.

Nem kellett szétszakadni

– Összesen két megrendelő létezett, a MOKÉP és a Magyar Televízió, így a színészeknek nem kellett szétszakadniuk – idézi fel az aranykort Somló Andrea szinkronrendező, aki több mint ötven évet töltött el a szakmában, nagyrészt a Pannónia Filmstúdióban, ahol az intézet 2000-es bezárásával a magyar szinkron többsége készült. – A főszereplőket meghívták az úgynevezett színészvetítésre, ahol a film dramaturgja ráolvasta a szöveget, és a művészeknek volt elképzelése az alakítandó figuráról, nem kellett rögtönözni. A felvétel addig tartott, amíg a stáb a legtökéletesebbnek ítélte meg az adott tekercset, ami körülbelül 25 másodpercet jelentett a filmből.

Somló Andrea

Ha a színész úgy érezte, hogy még tudna jobbat is csinálni, azt tiszteletben tartottuk, és senki nem volt türelmetlen. Miután elkészült a magyar változat, úgynevezett musztert tartottunk, amikor a stáb közösen megnézte az anyagot, főleg szinkronitási szempontból. Ha hibát találtunk, kijavítottuk. Ezek után jött az összmuszter, amely nemcsak a dialógokat, hanem a nemzetközi hangot – zenéket, zörejeket – is tartalmazta – itt már ezekkel együtt néztük végig a filmet. Sokszor a művészek is kijöttek a vetítésre, és mindenki véleményezhette az elkészült magyar szinkront. Ünnepi hangulat volt egy jól sikerült munka kapcsán.

Az aranykor vége

Az aranykor a Pannónia Filmstúdió 2000-es bezárásával véget ért, a szakma pedig egyre nehezebb helyzetbe került, ami részben a tömegtermelésre, részben a válságra vezethető vissza. Emellett különféle iskolák szakmányban képzik az úgynevezett szinkronszínészeket, akik nem feltétlenül rendelkeznek azzal az eszköztárral, amelynek révén hitelesen szólalható meg egy-egy karakter – azaz egy nem kifejezetten minőségi túlkínálat generálódik folyamatosan a munkavállalói oldalon.

Az aranykor: Somló Andrea, Bétin Viktor, Venczel Vera és Koroknay Géza A levél szinkronizálásakor

Az elmúlt időben történtek lépések az áldatlan állapot visszafordítására, például a színészszakszervezeten belül megalakult a szinkron-alapszervezet, és több év kihagyás után idén újra lesz szinkronszemle – de érdemi változás nyilvánvalóan csak egy hosszabb folyamat eredményeképp várható. A szakma valódi képviselői addig is teszik továbbra is a dolgukat a tőlük megszokott színvonalon, napi bőven több, mint nyolc órában, és semmiképpen sem túlfizetve. Hatan közülük egy csodálatos fotózás kapcsán, aminek a Benczúr Ház adott helyet, betekintést engedtek abba is, miként él – és él meg – manapság egy színész vagy egy rendező, aki ebben a különleges műfajban tevékenykedik.

A "főszereplők"

– Somló Andrea a tanárom volt – biztatott, támogatott, amikor kezdő színésznőként a Pannónia Filmstúdióba kerültem, sok szép feladatot köszönhetek neki – meséli Kiss Virág színész és szinkronrendező, a fotózás "ötletgazdája".

Kiss Virág

– Ahogy annak idején elfogadott a mikrofon előtt, ugyanúgy elfogadott aztán a rendezői székben is – ma már egymásnak ajánlunk szereplőket. A barátságunk 24 éve töretlen. Urbán Andreával mintha egy láthatatlan szeretetfonal kötne össze. Természetes, nőies, de ha kell, határozott. Mindent el tud játszani – a Szent Johanna vágatlan változatában a főszereplő Ingrid Bergmant is megugrotta. Posta Victorral tíz éve ismertük meg egymást egy sorozat kapcsán, amelynek a két főszereplőjét szólaltattuk meg magyarul. Hasonlóan gondolkodunk a világról, és a magánéletben is összejárunk – ha létezik barátság férfi és nő között, akkor ez az, bár talán inkább testvérinek nevezném a köztünk lévő kapcsolatot. Kárpárti Leventével az elmúlt két évtized során szintén sokat szinkronizáltunk együtt, és rendezőként is szeretek vele dolgozni – értjük egymást. Nagyon karakteres színész, akinek sokkal többet kellene látszania színpadon. Szabó Sipos Barnabásnak fantasztikus hangja van, a férfiasságon túl az érzékenysége is átjön a hangján. Négy év kihagyás után nemrégiben tért vissza a szinkron világába, ha van módom és lehetőségem, hívom őt.

Nikodém Norbert hangmérnök és Somló Andrea

Benczúr Ház - ékszerdoboz

A fotózásnak Szilágyi Maya ügyvezető igazgató jóvoltából a Benczúr Ház adott otthont. Ahogy Virág mondta, az épület a maga nemében valóságos kis ékszerdoboz, amely méltó környezetként szolgált az eseményhez – és sokkal többen kellene, hogy ismerjék. A főváros diplomatanegyedében, a Hősök terétől nem messze található, valamikor Egyedi-palota néven ismert intézet változatos és rendszeres kulturális programokkal várja a látogatókat, de például torna és tánctanfolyam is akad a kínálatban. Korabeli stílusban felújított termeiben lehetőség van családi, társasági, üzleti események, tanácskozások, kiállítások megrendezésére is.

Akik a háttérben ténykedtek

Két fotós is jelen volt: Németh Kriszta egy manapság már igazi ritkaságnak számító analóg, Juhász Gábor pedig digitális készülékkel. Kincsesné Gurmai Mária a sminkeket, Birgés Kata a frizurákat készítette. Érdemes jobban megismerkedni velük, illetve munkásságukkal.

Németh Kriszta

Németh Kriszta amellett, hogy fotós, szabadúszó színésznő is. Öt évig volt az RS9 Stúdiószínház tagja, majd a Katona József Színházban és az Újszínházban is láthatta a közönség. Tizennyolc éve szinkronizál – olyan népszerű sorozatokhoz adta a hangját, mint a Pensacola, a Narancsvidék, a Lisa csak egy van, a Csillagkapu: Atlantisz, a 4400, Az elnök emberei, a Jericho. Legtöbben talán a Lost széria kapcsán ismerik, amelyben Kate-et szólaltatta meg. Emellett a Gittegylet.com kulturális magazin egyik szerkesztője, és blogot is vezet, ahol leginkább rövid, tárcaszerű írásokkal és hangjegyzetekkel találkozhatnak az olvasók.

Fotósként a ma már ritkaságszámba menő analóg technikával leginkább fekete-fehér képeket készít. Az elmúlt időben két kiállítása is volt: az Andok Tamással közös Budapest noiron Kondor Vilmos Budapest-regénysorozatának prózájához – Budapest noir, A budapesti kém, Budapest romokban, Bűnös Budapest, Budapest novemberben – is kapcsolódtak a munkák, míg az Óbudai anzikszokon szűkebb hazájáról, Óbudáról mesélt. "Egyszerre epika és líra, hiszen egyszerre vagyok itt bennfentes és turista" – vallotta Kriszta az itt bemutatott 36 felvételről, a számmal is megidézve az analóg fotózást korszakát, amikor egy-egy filmtekercs éppen ennyi kockát tartalmazott. Kriszta portfólióját itt lehet megnézni.

Juhász Gábor

Végzettsége szerint gépészmérnök, de már gyerekként a tévé világa vonzotta, utólag nem is érti, miért nem ilyen irányban tanult tovább, akár a szülői nyomás ellenére is. Egy videóstúdió tagjaként dolgozott Friderikusz Sándor A szólas szabadsága című műsorában, ahol rengeteget tanult a jó televíziózásról. Innen a Hír TV-hez vezetett az útja, ahol híradós és magazinos vágóként tevékenykedik. Tanult beszédtechnikát, így mikrofonengedéllyel narrál is a csatornának.

Virággal egy szinkrontanfolyamon találkozott. Emellett segédkezett a magyarszinkron.hu szinkronstúdiók munkáit bemutató riportjaihoz – ezek a YouTube-csatornán is megtalálhatóak ide, ide, ide és ide kattintva. Ezeket Gábor forgatta és vágta, egy alkalommal pedig a teljes interjút ő készítette – éppen Németh Krisztával.

Egy ideje fotózik is. A nagy záridős és a portréfotókat kedveli, de, mint mondja, egyelőre az egyszerű elkapott pillanatok állnak hozzá legközelebb. Szereti az elektronikus zenét – az Ozorán készült képeiből a Facebook-oldalán tekinthető meg több album.

Kincsesné Gurmai Mária

Már kislányként is vonzotta a szépségipar és a divat világa – szinte adott volt, hogy ebben az irányban folytatta a tanulmányait. Közel kilenc éve fodrászként dolgozik. Kétgyermekes családanyaként valóra váltotta régi álmát, és kitanulta a sminkes és maszkmester szakmát. Sokat köszönhet Fodor Melindának és Ambrus Ildikónak, akik tanulmányai során mindvégig segítették. Sokszor vesz részt továbbképzéseken az ország számos pontján, és egyre jönnek a sikerek. 2015-ben elkészült saját brandneve és -katalógusa.

Marcsi brandkatalógusának címlapja
Kocsis Korinna

Dolgozott együtt Kocsis Korinna szépségkirálynővel; Szépligeti Ágnes fashion designerrel; Tarjáni Andrea ruhatervezővel; az Ozone Mama, a Quimby és a Group'n Swing zenekarral; Schreiter Nándorral, a balloon fashion művészével; Muhari László, Barta Imre, Botond Márton, Fekete Csaba és nem utolsósorban Németh Kriszta fotósokkal; színművészekkel. Sok boldog pár esküvőjén is részt vett sminkesként. További munkáit megtekintheted Facebook-oldalán.

Birgés Kata

Mint mondja, lélekben már huszonhat éve fodrász - soha nem is akart más pályára lépni. Bár a fiatal lány csak néhány éve szerezte meg a szakképesítést, munkáinak sora máris olyan hosszú, hogy lehetetlenség valamennyit felsorolni - a figyelemre méltó listán szerepel többek között a Fashion Deluxe, a Beauty Hair & Spa Szakkiállítás és Vásár, a Nemzetközi Kontyfesztivál, az Esküvő kiállítás és vásár, Tarjáni Andrea esküvői ruhakollekciójának fotózása tavaly és idén is, a Dauer bárban megrendezett The Black Tie Party & Fashion Show, illetve a G. Westerligh esküvői katalógusához is Kata készítette el a modellek haját. Ezek mellett számos fotózáson, esküvőn, bemutatón működött közre.

Kata egyik versenymunkája
A G. Westerleigh esküvőikatalógus-fotózásán készült címlapfotó

Dolgozott Bordán Lili színésznővel, Szunai Linda és Konkoly Ági szépségkirálynőkkel, Végh Péter színművésszel és Váradi Vivien színésznővel. Az általa megálomodott hajköltemények közül több is megjelent a Haj és Stílus, valamint Ikon fodrászszaklapokban. Kata idővel szeretne egy saját szalont, ahol az emberek olyan fodrászt ismerhetnek majd meg személyében, aki szereti a szakmáját, és még jól is csinálja. Munkáit ide kattintva ismerheted meg jobban.

Ezt is szeretjük