Hámori Ildikó vette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat - Íme, az I. Magyar Mozgókép Fesztivál nyertesei
Összesen 20 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat szombati este az I. Magyar Mozgókép Fesztiválon.

hasadek-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Összesen 20 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat a balatonfüredi Anna Grand Hotel báltermében tartott szombati esti gálán, amely az I. Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt.  A díjat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

A Magyar Filmakadémia zsűrije – aminek elnöke Márta István volt - Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének ítélte a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legtöbb elismerést a Post Mortem kapta.

Az I. Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai

A legjobb rendezőnek járó díjat Dombrovszky Lindának ítélte a zsűri a Pilátus című alkotásáért, amely a legjobb tévéfilm díját is elnyerte, az alkotásban nyújtott alakításáért pedig Hámori Ildikó vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat. 

hamori-ildiko
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál/Gyukli Gyula

A legjobb férfi főszereplő díját Gáspár Tibor vihette haza A feltaláló címszerepéért, míg a legjobb mellékszereplő Cserhalmi György lett a Rododendronban nyújtott alakításért.

Ezerkilencszáztizenkilenc
Ezerkilencszáztizenkilenc
Fotó: Koós_Krsitóf

A legjobb tévésorozatnak A martfűi rémet tartotta a zsűri. A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Bozsogi János vehette át az Ezerkilencszáztizenkilenc című alkotásáért. A legjobb animációsfilm kategóriát Cakó Ferenc nyerte a Világzabáló és visszaállító című munkájával.

Így vagy tökéletes
Így vagy tökéletes

Az egészestés dokumentumfilm győztese A mi Kodályunk című film, amelynek rendezője Petrovics Eszter. A rövid dokumentumfilm kategóriát Udvardy Zsolt és Géczy Dávid Népirtás Pozsonyligetfalun című alkotása nyerte, míg a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat Varsics Péter vihette haza az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékáért.

Post Mortem
Post Mortem

A Post Mortem kapta a legtöbb díjat: a legjobb operatőrnek Nagy Andrást találta a zsűri, a legjobb vágó Király István, a film vágója lett, a díszlet/látvány kategóriában Hujber Balázs, a legjobb maszk győztese pedig Hámori Dániel lett az ebben a filmben nyújtott teljesítményéért.

Természetes fény
Természetes fény

A legjobb forgatókönyvírónak járó díjat Nagy Dénes vehette át az Ezüst Medve-díjas Természetes fény című filmért, a legjobb jelmezt Ágh Márton tervezte szintén ebben az alkotásban. A legjobb hang díját Madácsi Imre kapta a Pesti balhéért, a legjobb zeneszerzőnek járó elismerést pedig Selmeczi György a Lángolj és világíts zenéjének megkomponálásáért. A közönségdíjat Béres László A taxis című kisjátékfilmje vitte haza.

A korábban közzétett jelöltekből a Magyar Filmakadémia zsűrije döntött a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadót június 26-án este a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként Balatonfüreden Anna Grand Hotel báltermében tartották.

Az 5. Magyar Filmdíj-gála sztárjai

Összesen 29 kategóriában osztottak ki díjakat 2020 márciusában a Vígszínházban megrendezett 5. Magyar Filmdíj-gálán. A díjátadón nemcsak a jelölt alkotások készítői, hanem díjátadóként és vendégként a magyar filmes szakma ismert alakjai is részt vettek. Dobó Kata az est egyik legcsinosabb sztárjaként lépett színpadra. Képgalériánkban megnézheted a díjátadó gyönyörű sztárjait. 

Cover-fotó: jelenetfotó (Réder György) Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjéből, ami elnyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat. 

Ezt is szeretjük