Elhunyt a csodás hangú magyar énekesnő - Évekig műsort is vezetett
Elhunyt László Margit Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt László Margit Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, Érdemes Művész és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, a Magyar Állami Operaház örökös tagja - adta hírül a Magyar Állami Operaház. Az Operaház a 88 éves korában meghalt szopránt saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

László Margit 1931. március 17-én született Kolozsvárott, és kalandos úton jutott el a budapesti operaházhoz. 1941-ig a szülővárosa konzervatóriumában zongorázni tanult, majd a második világháború alatt Ausztriába került, itt tanult meg jódlizni is.

1947-ben került Magyarországra, ahol női szabóként dolgozott, valamint a Budapesti Kórusban énekelt alt, majd szoprán szólamot. 1951 és 1953 között magántanárnál tanult énekelni, 1953-ban szerződtette a Magyar Állami Operaház, melynek 1986-ig volt a magánénekese, de egészen 1998-ig fellépett az intézményben, melynek 1994-ben örökös tagja is lett. Visszavonulása után énekmesterként dolgozott.

Első átütő sikerét a Rigoletto Gildájaként aratta 1955-ben, majd Mozart A varázsfuvola című művével szilárdította meg helyét az Operaházban, amikor beugrott Pamina szerepére. Ezt követően Mozart több művében énekelt a szoprán szerepkörben (Susanna, A grófné, Blonde, Konstanza, Zerlina, Despina, Serpetta - Az álruhás kertészlány), de fellépett preklasszikus és bel canto művekben is: Monteverdi (Poppea megkoronázása - Drusilla), Gluck (Orfeusz - Euridiké), Cimarosa (Titkos házasság - Carolina), Rossini (Rosina - A sevillai borbély, Clorinda - Hamupipőke), Donizetti (Norina - Don Pasquale, Adina - Szerelmi bájital, Serafina - A csengő) és Flotow (Márta - címszerep) műveiben. Otthonosan mozgott az oratórium- és daléneklés területén is. Nemcsak kiváló énektechnikáját dicsérték, hanem színészi képességeit is. 

laszlo-margit
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vendégszerepelt német nyelvterületeken, Franciaországban és a baráti országokban. 1970-ben kezdett magánéneket tanítani, 1986-tól a budapesti Szent István Gimnázium magánénektanára lett, 1989-től az Operaház énekmestere, később a Zeneakadémia docense is lett. 1997-től éveken át a Bartók Rádió Muzsikáló délután című műsorának egyik nagy felkészültségű vezetője volt - írja a Wikipédia

A Halhatatlanok Társulatának tagjai közé 2010 júniusában választották be. Gálffi László segíti, a háttérben Pogány Judit és Lorán Lenke látható.
A Halhatatlanok Társulatának tagjai közé 2010 júniusában választották be. Gálffi László segíti, a háttérben Pogány Judit és Lorán Lenke látható.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

1961-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 1973-ban megkapta az Érdemes, 1981-ben a Kiváló Művész címet. 1974-ben a Magyar Rádió és Televízió nívódíjával, 1997-ben Bartók-Pásztory-, 2000-ben Déryné-díjjal jutalmazták. 2010-ben Örökös Tag lett a Halhatatlanok Társulatában.

2018 ismert hazai halottai

Legendás televíziósok és rádiósok, egy közkedvelt zenész és az egyik első sztármanökenek egyike is örökre lehunyta a szemét 2018-ban. Képes összeállításunkkal rájuk emlékezünk. 

Ezt is szeretjük