Friss fotón a 74 éves Kudlik Júlia - A tévés legendát életműdíjjal tüntették ki

Kudlik Júlia neve egybeforrt a magyar televíziózás fénykorával, műsorain nemzedékek nőttek föl.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kudlik Júliát a színes televízió feltalálójáról elnevezett életműdíjjal, Goldmark Péter Károly-díjjal tüntette ki hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika a szervezet Ostrom utcai székházában. 

- A média szerepe olyan, mint egykor a tűzhelyé: ott van életünk közepében, körülötte gyűlünk össze. Kitörölhetetlen nyomot hagy kultúránkon, identitásunkon, ezért szakmai hatóságként feladatunk, hogy megbecsüljük azokat, akik saját személyiségük nyomaival gazdagítják azt - mondta a díjátadón az NMHH elnöke. 

Dr. Kissné Akli Mária, az európai műsorszórás egyik hazai szaktekintélye, Karas Monika és és Kudlik Júlia
Dr. Kissné Akli Mária, az európai műsorszórás egyik hazai szaktekintélye, Karas Monika és és Kudlik Júlia
Fotó: NMHH

Kudlik Júlia neve egybeforrt a magyar televíziózás fénykorával, műsorain nemzedékek nőttek föl, több mint negyven éven át volt a Magyar Televízió meghatározó alakja bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőnőként. 1965-től egészen 1996-ig vezette a Delta című műsort. Háziasszonya volt az 1971-es, 1972-es és 1981-es Táncdalfesztiválnak, később a Kodály énekversenynek, számos népdal- és népzenei vetélkedőnek, tévéfesztiválnak és díjátadó gálának.

A kilencvenes években a Juli Sulival meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját. Népszerű volt az Állatok védelmében vagy a Gazdit keresünk című műsora is. Antal Imrével felejthetetlen párost alkottak a Szeszélyes évszakok című szórakoztató műsor házigazdáiként. 

2005-ben a köztévé vezetősége egy csoportos leépítés során Kudlik Júliát is elküldte, aki a tévét azóta nem kapcsolta be, inkább olvas, kertészkedik és kézimunkázik. Ritkán nyilatkozik, és a közösségi oldalakat sem használja, a közönség ugyanakkor élőben a mai napig láthatja és hallhatja: Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekessel (1981-ben megnyerte a Röpülj, páva! című műsort, amit Kudlik Júlia Antal Imrével vezetett) járja az országot, aki énekel, míg az egykori tévés prózával szórakoztatja a nézőket. 

Mi lett a Magyar Televízió kedvenc bemondóival?

A Magyar Televízió bemondóit a nézők évtizedeken át szinte családtagnak tekintették, akik a tévé képernyőjén keresztül a mindennapjaik részévé váltak. Bár többségük már rég nem szerepel rendszeresen a televízióban, nevüket és az arcukat a mai napig mindenki felismeri. Képes összeállításunkból megtudhatod, hogy Sugár Ágnes mellett mi történt a többi egykori, kedvenc televíziós bemondóval.

Az 55 éves Sugár Ágnes most így néz ki - Kedvenc bemondóink régen és ma

Nézegess képeket!

Elolvasom

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük