Ő énekelte a legendás magyar gyerekslágert – Ma 70 éves nagymama
Kovács Eszter, a Pancsoló kislány előadója már rég nem él rivaldafényben.

kovacs-eszti-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kovács Eszti énekelte az egyik legismertebb magyar gyerekslágert. Második osztályos volt, amikor bekerült a Magyar Rádió Gyermekkórusába, innen választották ki 1959-ben, 11 évesen a Pancsoló kislány című dal előadására, amely szinte azonnal sláger lett, sőt, még a nyolcvanas és kilencvenes években született gyerekeik is kívülről fújták. Akiknek azóta gyermeke született, a saját csemetéjének is énekli a "Ha végre itt nyár, és meleg az idő" kezdetű dalt.

(Cover fotó: MTI/Tormai Andor)

Kovács Eszter később azt nyilatkozta, miután felénekelte a dalt, egyáltalán nem gondolta, hogy ilyen hatalmas sikere lesz a számnak, meglepte, hogy pillanatok alatt az egész ország megszerette.

A kislemezre, amelyen a dalt rögzítették, az Eperfagyi című számot is ő énekelte fel, ami szintén sokak kedvence.

A szereplésekért állítása szerint egyetlen forintot sem kapott, mert nem számított ORI (Országos Rendező Iroda)-engedéllyel rendelkező előadónak, ezért előadói díjra sem formálhatott igényt,  kizárólag a rádiófelvételért és a lemezfelvételért kapott néhány száz forintnyi összegű, úgynevezett percdíjat – olvasható a Wikipédián.

A sikerélményt is beárnyékolta az a sok irigység, amivel a hirtelen jött ismertség után szembesült: a Gyermekkórus vezetősége például nem nézte jó szemmel, hogy Kovács Esztike hirtelen országosan közkedvelt lett, ezért megfenyegették, ha fellép, kiteszik a kórusból.

Családja 1960-ban visszaköltözött Szegedre, az általános iskolát már ott fejezte be, és azóta is ott él. Szülei hallani sem akartak róla, hogy táncdalénekes legyen belőle, de a gyerekként átéltek miatt már ő maga sem vágyott a rivaldafénybe. 17 évesen még egyszer előadta a Pancsoló kislányt a kamerák előtt, amikor 1965-ben a Magyar Televízió a Gellért gyógyfürdőből közvetített, aztán visszavonult a szerepléstől. A legendássá vált dalt felnőttként már csak családtagok, barátok előtt énekelte el – utoljára tíz évvel ezelőtt egy esküvőn, a vőlegény kérésére. Az emberek ugyanakkor nem felejtették el, volt, hogy úgy kézbesített neki egy levelet a postás, hogy a címzett a "Pancsoló kislány részére" volt.

Többször a halálhírét keltették, ezért a ma már 70 éves Kovács Eszter nemrég levelet írt az Újságmúzeumnak, amelynek nem csak a Pancsoló kislányról, hanem arról is mesélt, hogyan alakult az élete a sláger után, sőt, egy furcsának tűnő dolgot is elárult.

- Egyébként azon a kislemezen, amelyen megjelent a Pancsoló kislány, a korong másik oldalán az Eperfagyi című dal volt. Lehet, hogy meglepő lesz, amit mondok, de

az a dal szerintem zeneileg több, mint a Pancsoló kislány, amely persze egy nagyon szerethető dalocska. Az életem apró kis epizódja

- árulta el az Újságmúzeumnak.

Kovács Eszter férjhez ment, született két fia, akik már két unokával is megajándékozták. Dolgozott egy számítástechnikai ügyvitelszervező cégnél, az OTP-nél, nyugdíjba pedig a Postabanktól ment.

Ezt is szeretjük