Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

Korponay Zsófi, a József Attila Színház fiatal színésznője sokoldalú tehetség.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokszínű, energikus, és egy pillanatra nem nyugszik. Színpadon van, éneket korrepetál, grafikával foglalkozik, iskolába jár, marketingterületen is dolgozik…, azt is mondhatnánk, álláshalmozó. Pedig másról van szó. Korponay Zsófi, a József Attila Színház fiatal színésznője mindent csinál, ami érdekli. Nyitott a világra, és válogatás nélkül szippantja be az impulzusokat. 

A színház mellett találtál egy másik, kreatív területet. Mi sodort a rajz felé?

- A rajz mindig része volt az életemnek, csak mindig mellékvágányon. Valahogy sosem gondoltam rá, hogy nekem ezzel komolyabban foglalkoznom kéne, hiszen ez egy hobbi volt csak, amivel magamat és néha másokat szórakoztattam. Ráadásul baromi jó rajzosok vettek körül gyerekkoromtól kezdve, és a kis groteszk világommal meg a kancsal figuráimmal nem gondoltam magam versenyképesnek. 

korponay-zsofi
Fotó: Kállai Tóth Anett

A Hang-villa titkának is Te álmodtad meg a díszleteit. A karakterek inspiráltak? 

- A karakterek, a szöveg, Papp Janó jelmeztervei. Nagyon sok minden. Imádok bábszínházba, gyerekelőadásokra járni. Ez a közeg és az eszméletlenül kreatív világ, ami köré épül, mindig magával ragadott. Azt nem gondoltam, hogy egyszer én is alkotója lehetek hasonlónak, de aztán mégis teljesen természetesnek éreztem, amikor megtörtént.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Talán nem titok, így hogy este nincsenek előadások, csak nappal jártok tréningezni a színházba, egy új projektbe fogtál. Mesekönyvet illusztrálsz. 

- Helyes Gina keresett meg, hogy látta a díszletterveimet, és lenne egy ajánlata. (Milyen érdekes, a tízéves színházi pályafutásom is hasonló sztorival kezdődött, amikor Jeles András megkeresett egy előadásába, mert hallott énekelni valahol.) Szóval, Ginának a karantén alatt beugrott, hogy szívesen írna gyerekeknek olyan meséket, amik az őket körülvevő világról szólnak, amik nemcsak cukik, de értékes információkkal is szolgálnak a piciknek, és bónuszként beszélgetésre sarkallja a szülőket. Ehhez keresett valakit, aki tud segíteni neki ötletelésben, illusztrálásban, akár marketingben, zenében. Ez lettem én. 

A karaktereket Te, vagy a szerző, Helyes Georgina találta ki? 

Panni volt a fix szereplőnk, akit Gina unokahúga inspirált. Aztán rájöttünk, hogy jobb, ha ketten lesznek, két tesó, így a fiús témáknál sem leszünk bajban. Így jött Soma. A megformálásukban viszont abszolút szabad kezet kaptam.

korponay-zsofi2
Fotó: Kállai Tóth Anett

Milyen szempontokat kell szem előtt tartani egy mesekönyvnél? A rajz segíti a megértést, vagy önálló történetmesélő?

- Azért szeretek Ginával dolgozni, mert nagyon egy rugóra jár az agyunk. Nagyon fontos szempont volt, és egyet is értettünk abban, hogy a rajzokkal nem illusztrálni szeretnénk. Tehát ne olyan dolgokat mutassunk meg, amik amúgy is le vannak írva. Vicces, inspiratív, a történethez kapcsolódó, de elemelt rajzokról beszélünk.

Az egyik első könyvünk például a kutyákról és a felelős kutyatartásról fog szólni, és bajban voltunk vele, hogy hogyan lehet egy menhelyet úgy megmutatni, hogy ne legyen elbagatellizált, de megrázó se a gyerekeknek. Egyébként általában bármennyit agyalunk, mindig kiderül, hogy a legegyszerűbb megoldás a jó. Így a menhelyet végül egy olyan kutyussal fogjuk ábrázolni, aki egy családról álmodik éjjel.

korponay-zsofi3
Fotó: Kállai Tóth Anett

Ha jól tudom, vannak oldalak, amelyeket a kis olvasók színeznek majd ki: csak a precíz gyerekeknek készül a könyv, vagy a hozzám hasonló, kevésbé ügyesek is élvezni tudják? 

- A terveink szerint munkafüzet, színező, zenei anyag és applikáció is fog a mesékhez tartozni. A nagy ötlet az volt, hogy olyan feladatokat, színezőket mutassunk a gyerekeknek, hogy lehetőleg ne konvenciókban kezdjenek el gondolkodni, hanem kreatívan, és ne érezzék azt, hogy jól kell válaszolni, vagy jól kell megoldani egy feladatot. Így jutottunk arra például, hogy olyan színezőt fognak kapni, amiben felszólítjuk őket, hogy fussanak ki a vonalból! Ez nem ügyesség kérdése egyébként sem, csak túlságosan hozzá vagyunk szokva, hogy minden csak bizonyos kereteken belül működhet jól. Lehet, hogy ezzel a színezővel már Te sem gondolnád magad ügyetlennek.

Ezt is szeretjük