Tudtad, hogy Koncz Zsuzsa férjnél volt? Nem volt biztos benne, hogy elmegy az esküvőre

Koncz Zsuzsa évekig férjnél volt, a Szerelem című albuma afféle nászajándék volt a lemezgyártól.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Koncz Zsuzsa ritkán nyilatkozik a magánéletéről, de Zöldi Gergely róla szóló könyvében az olvasó bepillanthat az énekesnő gyermekkorának egy szeletébe és albumain keresztül az életébe is. Azt is csak kevesen tudják, hogy a Kossuth-díjas előadóművész évekig férjnél volt. Boldizsár Miklós dramaturggal 1970-ben kötött házasságot. Ebben az évben jelent meg Szerelem című albuma, melyet az énekesnő igazából az első lemezének tart, és amelyet nászajándékba kapott a lemezgyártól az esküvőjére, mesélte a kötetben. 

"Akkoriban iszonyúan hosszú átfutási idők voltak - tehát hogy egy lemez egy ilyen határidőre elkészüljön, szinte hihetetlen vállalkozás lett volna. Meg hát nem voltam feltétlen híve a házasságnak, mint intézménynek. A környezetemben lévő példákat kicsit sem találtam vonzónak, tehát elég bizonytalan volt, ha itt lesz is esküvő, elmegyek-e rá."

Az énekesnő Zöldi Gergely Koncz Zsuzsa című könyvének bemutatóján.
Az énekesnő Zöldi Gergely Koncz Zsuzsa című könyvének bemutatóján.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Koncz Zsuzsa is elvált szülők gyermekeként nőtt fel, azt mesélte, ennek nem érezte a hátrányát, ami az édesanyjának köszönhető. 

"Úgy hatéves lehettem, amikor apa, aki addig sem volt igazán jelen az életünkben, végleg eltűnt. Ma már tudom, hogy az ilyesmihez legalább két ember kell - néha több is -, és idővel beláttam, hogy nem feltétlenül egyedül rajta múlt, hogy ez így alakult. De akkor igen dühös voltam rá, és fogadkoztam: fogja ő még sajnálni, hogy csak úgy lelépett… leszek én még híres, akkor majd bánhatja!"

Az esküvőre végül sor került, Illés Lajos volt az egyik, Módos Péter a másik tanú, a Szerelem dalait ugyanakkor nem adhatta le a rádió a cenzúra miatt. Az Illés zenekar, mellyel Koncz Zsuzsa hosszú ideig együtt dolgozott, ugyanis éppen Londonban játszott, és arról nyilatkozott, mennyire tetszik nekik az Egyesült Királyság fővárosa, ráadásul mindezt a rendszerellenesnek minősített BBC magyar adásában tették. Az elvtársak letiltatták a zenekart, Budapesten nem koncertezhettek, és nem adhatták le a dalaikat. 

Zöldi Gergely Koncz Zsuzsa című könyve.
Zöldi Gergely Koncz Zsuzsa című könyve.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

"A Szerelem is ebbe a szórásba esett bele, nem adhatták le a dalait. Ez még akkoriban is szokatlannak számíthatott, ezért ajánlották fel a rádióban, hogy szívesen felvesznek velem egy másik lemezt, adnak dalokat, énekeljem azokat. Eszemben sem volt, én ezt a lemezt szerettem, ha ezt nem lehet, akkor befejeztem. Csókolok mindenkit. A rádió vérig sértődött, de én tudtam, hogy ez a jó döntés, jóllehet, nem gondolkoztam: csípőből utasítottam el őket. Nem érdekeltek a következmények, mert meggyőződésem volt, hogy ezt akarom, és ez így helyes." 

Nászajándékként végül az ifjú pár Bors Jenőtől és Erdős Pétertől díszdobozban tíz darab tiszteletpéldányt kapott a Szerelemből. 

Zöldi Gergely: Koncz Zsuzsa
Corvina Kiadó
9990 forint

Koncz Zsuzsa nevét és hangját mind ismerjük. A Kertész leszek vagy a Micimackó, esetleg a Szél hozott valamennyiünk gyermekkorából ismerősen cseng, mind találkoztunk hát vele. Ebben a könyvben soha nem látott képeket láthat, és soha nem hallott történeteket olvashat a kedves olvasó. Ez AZ ALBUM: Mindent Koncz Zsuzsáról!
Ezt is szeretjük