Kőbán Rita újabb érmeknek örült - Felismered az 52 éves olimpiai bajnok kajakost?
Kőbán Rita immár edzőként könyvelhet el aranyérmeket.

koban-rita-cover-cikk
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg Budapest és Balatonföldvár hetekig a 2017-es vizes világbajnokság lázában égett, Győr egy másik nagyszabású rendezvénynek adott helyet: a július 23-án megnyílt 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkedtek a 14 és 18 év közötti fiatalok. Az eseményre 50 országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett. A magyar színeket 152 versenyző képviselte, akik összesen 41 érmet nyertek. A győri olimpiai fesztiválon a legtöbb érmet az úszó Nagy Réka gyűjtötte: kollekciója hat medállal gyarapodott.  Az EYOF-on nem sak fiatal tehetségekkel, de sportlegendákkal is találkozhatott a közönség, így például az 52 éves Kőbán Ritával

A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó az MTK edzőjeként volt jelen, a megnyitón az edzők képviseletében ő mondta el az esküt. Az EYOF lángját ugyanúgy Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtott meg, mint a vizes vb megnyitóján. 

Kőbán Rita reménykedett, hogy pártfogoltja, Szellák Szabina érmet nyer, végül a lány kenu kettesek U 15-U16 500 méteres döntőjében Rendessy Eszterrel ezüstöt nyertek, majd Szabina egyesben aranyat.  A fiatal tehetség háromévesen már jégkorongozott, aztán tornázni kezdett, 11 évesen pedig megtalálta a neki való sportágat, a kajakozást. Az MTK-ban a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita vette a szárnyai alá, aki példaképe is a fiatal versenyzőnek. Szellák Szabina egyik nagy célja, hogy 2024-ben ott lehessen az olimpián.

Érdekes, hogy Kőbán Rita, aki 12 évesen nővére példáját követve kezdett kajakozni, az 1981-es ifjúsági Európa-bajnokságon szintén 500 méteren kettesben, illetve négyesben szerzett érmet, mégpedig bronzot. 1983-ban bekerült a felnőtt válogatottba, felnőtt világbajnokságon 1985-ben, Mechelenben indult először, Rakusz Évával párosban ezüst-, a női négyes tagjaként pedig bronzérmet nyert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az 1988-as szöuli olimpián négyesben ezüstérmet nyert 500 méteren, majd 1992-ben, Barcelonában, négyesben olimpiai aranyérmet szerzett, nyert egy ezüstöt egyesben és egy bronzot párosban. 1996-ban, az atlantai olimpián egyesben győzött 500 méteren. 2000-ben, Sydney-ben a négyesben ezüstérmet szerzett.

2000-ben vette át szakedzői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, szép csendben visszavonult, és lótartással, illetve -versenyeztetéssel kezdett el foglalkozni. 2013 májusában lett az MTK edzője, az egyesület 13-15 éves fiatalok képzéséért felelős Sportágváltó Programjának szakmai vezetője.

Ezt is szeretjük